Υπό την πίεση των τραπεζών, αλλά και της ΔΕΗ, βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όσο και αν προσπάθησε δείχνει να χάνει τα επίπεδα των 1.430 μονάδων και να οδεύει πλέον προς χαμηλότερα, με αρκετά υποτονικό τζίρο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,42% στις 1.426,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.471,44 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,02% στις 1.261,65 μονάδες.
Υποκύπτει στις τραπεζικές πιέσεις
Από τη χθεσινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να είναι το μεγαλύτερο βαρίδι της αγοράς να κινηθεί προς την αντίσταση των 1.440 μονάδων, καθώς βγαίνουν σταδιακά κάποιοι πωλητές προς κατοχύρωση κερδών. Το άλμα άνω του 6% της περασμένης εβδομάδας στον κλαδικό άλλωστε ήταν αρκούντως ελκυστικό για να μην κατοχυρωθεί από αρκετούς βραχυπρόθεσμους που τόλμησαν να δώσουν τις αγοραστικές εντολές τους όταν οι τιμές κατέρρεαν στις αρχές του Αυγούστου.
Παρόλα αυτά, η αγορά δείχνει να μην μπορεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, όχι μόνο στην προσφορά που βγαίνει αλλά και σε πλήθος τίτλων που ακόμη έχουν μείνει πίσω στην ανάκαμψη του δεκαημέρου που προηγήθηκε, με το βλέμμα να παραμένει σταθερά στην αμερικανική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ικανή μετατόπιση κεφαλαίων παγκοσμίως, θέτοντας σε δεύτερο πλάνο αγορές περιφερειακές, όπως είναι η ελληνική.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η αλλαγή της σύστασης της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, στα οποία ήρε τη σύσταση long στο trade έναντι των ιταλικών. Δίχως αυτή η σύσταση να προμηνύει κάποια αλλαγή στη θετική της στάση για τα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan επί της ουσίας επαναδιαμορφώνει τη στάση της μετά από τις αναταράξεις που υπήρξαν στις αρχές Αυγούστου, όταν και το ιαπωνικό carry trade προκάλεσε… τσουνάμι στις αγορές.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική και Coca Cola είναι αυτές που ασκούν μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Σαράντης.
Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ βρίσκεται και πάλι στα 2 ευρώ με το +3% που καταγράφει, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΑΑ, Τιτάν και Cenergy. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Autohellas, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και η ΕΥΔΑΠ.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα