Σε μείωση του κόστους δανεισμού -τη δεύτερη μετά τον Μάιο- προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, σηματοδοτώντας παράλληλα άλλες τρεις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, η Riksbank μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την Τρίτη στο 3,5%.
«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν οι ίδιες, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να μειωθεί άλλες δύο ή τρεις φορές φέτος, κάτι που είναι κάπως ταχύτερο από ό,τι εκτίμησε η Εκτελεστική Επιτροπή τον Ιούνιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Riksbank.
Ενώ ο κυβερνήτης Erik Thedeen και οι συνάδελφοί του έχουν σηματοδοτήσει μια προσεκτική προσέγγιση, οι εκκλήσεις για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της τράπεζας από τον Ιούνιο και οι Σουηδοί καταναλωτές παραμένουν υπό πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού.
Επιτόκια: «Πρόβλεψη και όχι υπόσχεση» οι μειώσεις – Τι είπε ο Σουηδός τραπεζίτης
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η σουηδική κορώνα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ, υποχωρώντας έως και 0,1% στα 11,4401, καθώς η διαφορά των επιτοκίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να επιβαρύνει την κορώνα στο μέλλον.
Οι κινήσεις της Riksbank
Η Riksbank άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική τον περασμένο Μάιο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται πλέον το επιτόκιο να μειωθεί στο 2,75% στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με το χαμηλό 3% που είχε καθοριστεί τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέες πληροφορίες από τον Ιούνιο δείχνουν «ότι οι προοπτικές ανάπτυξης στη Σουηδία και στο εξωτερικό είναι κάπως ασθενέστερες από ό,τι στην πιο πρόσφατα δημοσιευμένη πρόβλεψη».
«Τα σχόλια ότι μπορούν να μειώσουν επιπλέον δύο έως τρεις φορές και «κάπως πιο γρήγορα» από ό,τι φανταζόμασταν είναι κάπως επιπόλαια σε σύγκριση με τη βασική μας περίπτωση δύο επιπλέον περικοπών, αλλά σύμφωνα με την τρέχουσα τιμολόγηση», ανέφερε στο Bloomberg, o αναλυτής της Danske Bank , Jesper Fjarstedt. Πρόσθεσε ότι τα νούμερα «δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως υπερβολικά επιπόλαια σε σύγκριση με αυτό που ήδη τιμολογείται σε κορώνες».
Η οικονομία της Σουηδίας είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συχνά καθορίζονται με σχετικά βραχυπρόθεσμους όρους. Ενώ η χαλάρωση των προσδοκιών οδήγησε σε βελτιωμένο κλίμα στη σκανδιναβική οικονομία νωρίτερα αυτό το έτος, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμική.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία