Η αύξηση της ζήτησης για αποθήκευση πολύτιμων μετάλλων, κυρίως για χρυσό και ασήμι, φαίνεται ότι δημιουργεί μια νέα αγορά, αυτή των θησαυροφυλακίων υψίστης ασφαλείας.

Το Reserve ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο μήνα για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση από τους υπερπλούσιους του κόσμου για αποθήκευση υψηλής ασφάλειας.

Τι κρύβει η «λάμψη» του χρυσού – Τα «στοιχήματα» για τα 3.000 δολάρια

Η εξαώροφη αποθήκη έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει 10.000 τόνους ασημιού, περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ετήσιας προσφοράς, και 500 τόνους χρυσού – που ισοδυναμεί με περίπου το μισό χρυσό από αυτό που οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το 2023, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων έκτασης περίπου 16.700 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο κατασκεύασε η Silver Bullion, η οποία, όπως λέει, είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αφού το προηγούμενο θησαυροφυλάκιό της απλά… ξέμεινε από χώρο. Ήδη, όπως λέει, έχει πλημμυρίσει από αιτήσεις ενδιαφέροντος πελατών.

«Η ανατροφοδότηση που πήραμε από αυτές τις συζητήσεις είναι ότι βασικά χρειαζόμαστε περισσότερα θησαυροφυλάκια», δήλωσε στο Bloomberg ο ιδρυτής της εταιρείας Γκρεγκόρ Γκρέγκερσεν. Η νέα αγορά που αναδύεται οφείλεται στο γεγονός ότι οι βαθύπλουτοι ανά τον κόσμο στρέφονται και πάλι όλο και περισσότερο στον χρυσό, στο παραδοσιακό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο που πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον σε περιόδους κρίσης και παγκόσμιας γεωπολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού

Οπως σημειώνει ο Τζεφ Κρίστιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρεία ερευνών και επενδύσεων εμπορευμάτων CPM Group, η τάση αυτή είναι ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου στα περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων. Ο ίδιος προσθέτει πως «ο χρυσός είναι ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους προσφέρει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν αξία χωρίς να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο».

Αιτία της εξέλιξης είναι η αύξηση των εντάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο με συνεχώς κλιμακούμενες συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή, μια σύγκρουση που ενδέχεται να μετατραπεί σε γενικευμένο πόλεμο, και στον παρατεταμένο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τη συνεχή όξυνση της αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Ένας ακόμη παράγοντας που ενισχύει την αβεβαιότητα και στρέφει τους επενδυτές προς τον χρυσό είναι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αλλά και οι ενδείξεις ότι και η αμερικανική οικονομία οδηγείται επίσης προς την επιβράδυνση.

Από την αρχή του έτους η τιμή του χρυσού έχει γνωρίσει άνοδο της τάξης του 20%, ενώ το τελευταίο δεκαήμερο έχει υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 2.500 δολ. η ουγγιά. Δεδομένου ότι η Federal Reserve κατέστησε σαφή την πρόθεσή της να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, πολλοί αναλυτές προεξοφλούν πως η τιμή του χρυσού θα φθάσει πλέον στις 3.000 δολ. ανά ουγγιά.

Η Σιγκαπούρη έχει γίνει επίκεντρο τέτοιου είδους αποθεμάτων, εν μέρει διότι θεωρείται ασφαλής και σταθερή οικονομία. Επίσης, η Νέα Ζηλανδία προσελκύει ενδιαφέρον, με το θησαυροφυλάκιο της πρωτεύουσας να έχει πελάτες από Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ.

O Τζον Μάλβεϊ, στέλεχος θησαυροφυλακίου στη Νέα Ζηλανδία, επισημαίνει στο Bloomberg πως «ένα από τα προτερήματα της χώρας είναι ότι δεν έχουμε φυσικούς εχθρούς. Είμαστε λίγο – πολύ όσο πιο μακριά γίνεται από τα παγκόσμια σημεία ανάφλεξης». «Ο κόσμος μάς βλέπει σαν ασφαλές καταφύγιο», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV
Διεθνή |

ΕΕ: Δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για τα κινεζικά EV

Στενεύουν τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της έρευνας κατά των επιδοτήσεων που έχει οδηγήσει το Πεκίνο και την ΕΕ στη μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη τους εδώ και μια δεκαετία