
Σχέδιο για να παράγεται έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα από ανανεώσιμες πηγές έχει βάλει εμπρός το Βερολίνο, με πολύ ενθαρρυντικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Η στρατηγική αυτή προσπάθεια βασίζεται σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυνδεόμενες κινήσεις, που αφορούν μείωση της γραφειοκρατίας, καθορισμός γης για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και συμμετοχή καταναλωτών στην προσπάθεια. Πρόκειται για φιλοδοξία που ουσιαστικά βασίζεται σε προσπάθεια ανάπτυξης κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αλλά και δικτύων που θα μεταφέρουν την ενέργεια τόσο μεταξύ τους όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις.
Ηλιακή ενέργεια: Ξεπέρασε τον άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το 2022
Από το 2022 μέχρι σήμερα μειώνεται συνεχώς η γραφειοκρατία για τις εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg δείχνουν την πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις ΑΠΕ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Από το 2017 μέχρι το 2022 ο χρόνος για να εκδοθούν άδειες για φωτοβολταϊκά και ηλιακά είχε διπλασιαστεί –μόνο για ένα έργο με τρεις ανεμογεννήτριες απαιτούνταν να κατατεθούν τυπωμένες 36.000 σελίδες στις αρχές με δικαιολογητικά, μελέτες και άλλα στοιχεία.
Απαιτήσεις
Έκτοτε οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις μειώθηκαν σημαντικά είπαν στελέχη του κλάδου στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια η χώρα αναπτύσσει περισσότερες ΑΠΕ από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα το 2023 δόθηκαν πολλές άδειες για κατασκευής τέτοιων έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ή να αρχίσουν να κατασκευάζονται από φέτος.
Επιπλέον νέα νομοθεσία επιτρέπει σε κρατίδια στη χώρα να διαθέτουν έως το 2% των εδαφών τους για εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Αυτό λύνει πολλά προβλήματα
Ακόμη, το Κοινοβούλιο της χώρας πρόσφατα έκανε πιο εύκολη την αδειοδότηση για εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε μπαλκόνια και στέγες κατοικιών, βάζοντας και τους ίδιους τους καταναλωτές στο παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ευρώπη εναντίον Κίνας για εξοπλισμό
Πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων για την προσπάθεια ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά το Βερολίνο σε συνεργασία με τις εταιρείες εργάζεται να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα αυτά. Μετά την πανδημία καταγράφηκε έλλειψη σε ορισμένες σημαντικές πρώτες ύλες για την κατασκευή τεχνολογικού εξοπλισμού ΑΠΕ. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι μετασχηματιστές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος από τα δίκτυα υψηλής τάσης σε νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους.
Το μεγάλο στοίχημα για τη Γερμανία και στην Ευρώπη είναι να κατασκευάζονται στη Γηραιά Ήπειρο μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού που συνδέονται με ανανεώσιμες πηγές. Σε αυτό διατηρεί την πρωτοκαθεδρία η Κίνα, με τις ευρωπαϊκές χώρες να παράγουν μικρό ποσοστό εξοπλισμού από αυτό που τελικά χρειάζονται για μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Με τις τιμές του ρεύματος να είναι πλέον υψηλότερες στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από όσο ήταν πριν την πανδημία, η βούληση για τέτοιες τεχνολογίες υπάρχει και μένει να φανεί εάν με τη βοήθεια των Βρυξελλών η ΕΕ θα μπορέσει να πετύχει μεγαλύτερη αυτάρκεια στις ανανεώσιμες πηγές.
Αφύπνιση από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η χώρα παρήγαγε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο που ερχόταν τότε σε άφθονες ποσότητες από τη Ρωσία μέσω αγωγών. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα άλλαξαν τα δεδομένα και τελικά αύξησαν σημαντικά το κόστος του φυσικού αερίου για τη Γερμανία συμπαρασύροντας ταυτόχρονα προς τα πάνω τα κόστη και όλων των άλλων μορφών ενέργειας.
Την εποχή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία η Γερμανία στράφηκε περισσότερο προς την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έφερε ξανά στο προσκήνιο με τη διαδικασία του επείγοντος την ανάγκη για περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία