Ήπια πτωτικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα των 1.440 μονάδων και τα εβδομαδιαία κέρδη του, μαζεύοντας στο τέλος τις απώλειες με τη βοήθεια τόσο της Jumbo, όσο και των Coca Cola και ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 1.443,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.437,66 μονάδων (-0,62%) και 1.443,78 μονάδων (-0,19%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια αξίας 13,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,27% στις 3.504,57 μονάδες, ενώ στο -0,46% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.334,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,93% στις 1.254,20 μονάδες.
Η αγορά έκλεισε όμως θετικά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,83%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,88%, αλλά ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,90%.
Σταυροδρόμι διαγραμματικών εξελίξεων
Σε κόντρα των όχι και τόσο ευνοϊκών μακροοικονομικών δεδομένων από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον το ΧΑ βρήκε πατήματα σε εταιρικά αποτελέσματα και θετικά μάκρο (ΑΕΠ, απασχόληση, εκτέλεση προϋπολογισμού, τουριστική κίνηση) περιορίζοντας την ένταση των εισαγόμενων πιέσεων την εβδομάδα που πέρασε, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Secuirities.
Η ευκαιρία ωστόσο χτισίματος μιας ανοδικής κίνησης χάθηκε καθώς η αγορά δεν έδειξε να έχει δυνάμεις να υποστηρίξει μια αυτόνομη κίνηση μένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα διαπραγμάτευσης με το τέλος του προηγούμενου μήνα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό και από ότι φαίνεται θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένο σε μετοχές με μέγεθος και ειδικό βάρος νέων.
Σε μίκρο επίπεδο η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε από μπαράζ αναβαθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο, κινητικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο (Aegean, ΑΔΜΗΕ, Intralot, Κρι – Κρι, Helleniq Energy, Τράπεζα Αττικής) και ικανοποιητικά αποτελέσματα από ΟΠΑΠ, Quest και Σαράντη. Ο συνδυασμός της θετικής εγχώριας ειδησεογραφίας και των απαισιόδοξων αναγνώσεων του εξωτερικού εκφράστηκε περισσότερο με αποχή από τις συναλλαγές και κινήσεις μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε να υπερβεί τις 1.450 μονάδες εν τέλει επέστρεψε εκεί που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η εν λόγω ζώνη τιμών δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική, η προσφορά δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο όριο των 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο νέος σχηματισμός συσσώρευσης που είναι σε εξέλιξη δεν έχει χαλάσει η Αγορά παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16 Αυγούστου και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των κινητών μέσων και της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη.
Η αναποφασιστικότητα που βγάζει το διάγραμμα τιμών ως προς την βραχυπρόθεσμη επιλογή κατεύθυνσής της τάσης γίνεται ακόμα πιο έντονη από την αυστηρή εικόνα ουδετερότητας του έχουν οι ταλαντωτές. Ο MACD εξακολουθεί να δίνει προβάδισμα στους αισιόδοξους παραμένοντας αγορασμένος από τις 16 Αυγούστου.
Συμπερασματικά όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται στο εύρος της συσσώρευσης (1.423 – 1.450) τα τεχνικά δεδομένα δεν προκρίνουν καμία από τις δύο τάσεις ως επικρατέστερη. Ωστόσο η διαφυγή από το μοτίβο αυτό θα «πληρώσει» μια κίνηση στην αγορά τουλάχιστον 30 μονάδων από τα όρια του εύρους κίνησης μέχρι την επόμενη στήριξη ή αντίσταση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Autohellas, Cenergy, Eurobank, Εθνική, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και Βιοχάλκο ήταν αυτές που δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους, κλείνοντας με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκελισαν και οι Ελλάκτωρ, Alpha bank, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΑΑ.
Στον αντίποδα, στο φίνις η Jumbo κατάφερε να κάνει ένα μίνι ράλι ανόδου, κλείνοντας στο +2,14%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του +2,02%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Latest News
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών