Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εισαγωγή των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, αφού έπειτα από την αυριανή (10/9) εκτός απροόπτου έγκριση, την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, θα εισαχθούν οι νέες μετοχές.

Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά, και όπως φαίνεται από τις προθέσεις της διοίκησης για τη φιλοσοφία του νέου τραπεζικού ιδρύματος, είναι πολλά υποσχόμενο σχήμα. Άλλωστε, τόσο ο Αλέξανδρος Εξάρχου, όσο και η Ελένη Βρεττού, από τη Θεσσαλονίκη, προέταξαν τον παραδοσιακό χαρακτήρα της νέας τράπεζας, η οποία δεν θα φέρει τις νεόκοπες παθογένειες των τεσσάρων συστημικών.

Attica Bank: Τα επόμενα βήματα μετά την συχγώνευση με την Παγκρήτια – Oι αλλαγές στο ΔΣ και το roadmap για το ΧΑ

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος και CEO της Intrakat και CEO της Aktor, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ανέφερε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην φιλικότητα με την οποία θα υποστηρίζεται ο πελάτης: «Υποσχόμαστε μια κανονική τράπεζα. Και δεν θα χρειάζεται ραντεβού για να επισκεφθεί κανείς ένα κατάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας και το στίγμα της φιλοσοφίας της νέας τράπεζας.

Αίτηση για τον Ηρακλή ΙΙΙ

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, θα υπάρξει η κατάθεση της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ, ώστε να εξυγιανθούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την Attica Bank και 1,4 δισ. ευρώ για την Παγκρήτια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Εξάρχου, μέσω του ΟΤ υπογράμμισε ότι τράπεζες αυτές έμειναν εκτός διάσωσης στα προγράμματα Ηρακλής 1 και 2 , και ήρθε το τρίτο πρόγραμμα για να βοηθήσει. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή εμπειρία εξυγίανσης δύο τραπεζών» είπε, διευκρινίζοντας ότι το ενιαίο σχήμα θα έχει 15% κεφαλαιοποίηση χωρίς να οφείλει αναβαλλόμενο φόρο και τα κόκκινα δάνεια θα είναι λιγότερο του 3%. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουν όλα τα εχέγγυα και το μέγεθος ώστε να προσεγγίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξουν την καλή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα κόκκινα δάνεια», επεσήμανε, λέγοντας ότι θα υπάρξουν ανταγωνιστικά  προϊόντα κυρίως στις χορηγήσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξορθολογισμός σε προμήθειες και έξοδα για τους πελάτες.

Εντός του Οκτωβρίου η κεφαλαιακή ενίσχυση

Το τελικό βήμα για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του τραπεζικού πυλώνα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Σε αυτήν θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ με 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές με 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την διευθύνου σύμβουλο, Ελένη Βρεττού, η νέα τράπεζα, στο τέλος του 2024 εκτιμάται πως θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ αλλά και το 2027 να παρέχει χορηγήσεις στα επίπεδα των 7,6 δισ. ευρώ.

Στόχευση οι μικρομεσαίες

Ψηλά στην ατζέντα των στοχεύσεων του νέου τραπεζικού πόλου βρίσκεται η αύξηση των καταθέσεων μέσα από ανταγωνιστική τιμολόγηση και οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη, κατά το πρώτο τρίμηνο και οι δύο τράπεζες μαζί πέτυχαν εκταμιεύσεις, ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ (497 εκατ. ευρώ) και θετική πιστωτική επέκταση 262 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Εξάρχου έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι θα υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη στο retail, και πως στόχος είναι μία τράπεζα που θα έχει την επιθυμία να αναπτυχθεί: «Θέλουμε να καλύψουμε το κενό που κενό που υπάρχει στον τραπεζικό χώρο» παραδέχθηκε.

Μάλιστα, από τη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτεμβρίου, η Attica Bank ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον ΣΕΒΕ-Σύνδεσμο Εξαγωγέων και την Export Credit Greece, για την υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μέσα από εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τράπεζες