Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Umay Ceviker, ένας αρχιτέκτονας, ψάχνει νέα αμπέλια γύρω από την πατρίδα του, την Τουρκία. Τα βρήκε σε βουνοκορφές, ξεχασμένα ανάμεσα σε οπωροφόρα δέντρα και περιποιημένα σε χωράφια σε κάθε γωνιά της χώρας, σύμφωνα με τον Economist.

Τουρκία: Οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις

Κάθε χρόνο παράγει 10.000 φιάλες από τις γηγενείς ποικιλίες που έχει ανακαλύψει, πουλώντας τις σε wine bars και μπουτίκ καταστήματα με επτά διαφορετικές ετικέτες της μάρκας Yaban Kolektif.

Ο κ. Ceviker συμβάλλει στην αναζωογόνηση της αμπελουργίας της Τουρκίας. Αν και το κρασί παράγεται στην Ανατολία εδώ και χιλιετίες, οι σύγχρονοι αμπελώνες και τα οινοποιεία της χώρας παράγουν κυρίως γαλλικές ποικιλίες που εισήχθησαν τον περασμένο αιώνα. Αλλά ο κ. Ceviker δουλεύει με παλιά αμπέλια που έχουν επιβιώσει για πολύ περισσότερο, πολλά εγκαταλελειμμένα όταν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, αμπελουργοί της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναγκάστηκαν να φύγουν.

Πολλοί από τους μουσουλμάνους αγρότες που ανέλαβαν τώρα πωλούν τα προϊόντα τους για αποξηραμένα φρούτα ή pekmez, ένα σιρόπι σταφυλιών που δεν έχει υποστεί ζύμωση, αντί για αλκοόλ. Ο κ. Ceviker έπεισε ορισμένους να του πουλήσουν τα σταφύλια τους σε υψηλότερες τιμές και αγόρασε αρκετούς αμπελώνες εντελώς. Πηγαίνει τη σοδειά του σε διαφορετικά μικρο-οινοποιεία χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους. «Με κάθε τρύγο, πειραματιζόμαστε», λέει.

Ο ολοένα και πιο άστατος καιρός αναγκάζει τους αγρότες να μαντέψουν πότε να μαζέψουν την σοδιά ή πώς να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα συστήματα άρδευσης.

Οι αγρότες προσαρμόζουν τις τεχνικές κλαδέματος για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το σπανιότερο νερό. Πολλά από τα αμπέλια του κ. Ceviker αναπτύσσονται σε μεγάλα υψόμετρα και αντέχουν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αν και οι πλημμύρες, η διάβρωση και το κρύο μπορούν επίσης να πλήξουν τις συγκομιδές.

Αγκάθι για τους αμπελουργούς… ο Ερντογάν

Αλλά οι μεγαλύτερες απειλές είναι οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι νόμοι και πολιτικές σχετικά με την τουρκική παραγωγή και τις πωλήσεις αλκοόλ. Ο πρόεδρος Ερντογάν, ένας ευσεβής μουσουλμάνος, έχει ορκιστεί να αναθρέψει μια «ευσεβή γενιά» Τούρκων. Ως εκ τούτου, μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περιορισμούς στις πωλήσεις έχουν πλήξει σκληρά τους μικρότερους παραγωγούς.

Η πιο πρόσφατη αλλαγή, τον Ιανουάριο, υποχρεώνει όλους τους παραγωγούς αλκοόλ να βάλουν έως και 1,5 εκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ταμείο ως ασφάλιση έναντι τυχόν μελλοντικών προστίμων ή φορολογικών λογαριασμών. Ενώ οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μπορούν να καλύψουν ένα τέτοιο κόστος, οι μικρότεροι αγωνίζονται να το κάνουν. «Ολόκληρος ο τομέας βρίσκεται στα όριά του», λέει ο κ. Ceviker.

Ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις σοδειές του 2022 εν μέσω καύσωνα. Η περσινή σοδειά κατακλύστηκε από προβλήματα. Η φετινή συγκομιδή βρίσκεται στο έλεος του κλίματος και της πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]