Στο «τέλος» της φαίνεται ότι φτάνει η πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία, καθώς το τελευταίο θετικό κρούσμα καταγράφηκε πριν από 15 ημέρες, ενώ όπως εκτιμά η περιφέρεια, θα «καθαρίσει» σε περίπου ένα μήνα.
«Το τελευταίο θετικό κρούσμα πανώλης εμφανίστηκε πριν από 15 ημέρες, αλλά λόγω γραφειοκρατίας υπήρξε καθυστερημένη ενημέρωση του συστήματος στη «Διαύγεια» από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου. Ουσιαστικά το πρόβλημα της ζωονόσου βαίνει μειούμενο στη Θεσσαλία και εφόσον συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε βγει από τη ζώνη επιτήρησης μέχρι 8 Οκτωβρίου», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Πανώλη αιγοπροβάτων: Ελέγχθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο αιγοπρόβατα
Η ιχνηλάτηση για την πανώλη αιγοπροβάτων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουρέτας μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 1.655 εκτροφές σε όλη τη Θεσσαλία και έχουν ιχνηλατηθεί 630.000 ζώα, δηλαδή περίπου το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας. Επίσης, έγιναν δειγματοληψίες σε 6.500 ζώα και ελήφθησαν 25.000 δείγματα, ενώ οι θετικές εκτροφές τον τελευταίο μήνα ήταν τρεις εκμεταλλεύσεις.
Μέχρι στιγμής έχει εξεταστεί το 1/3 του ζωικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας
«Παίρνουμε χιλιάδες δείγματα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να καλύψουμε την επιχείρηση παντού και μην έχουμε κενά και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εάν δεν υπήρχε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου που συστήσαμε και στηριζόμασταν μόνο στο Εθνικό Κέντρο θα είχαμε ελέγξει μόνο το 1/5 των δειγμάτων αυτών. Το Κέντρο αυτό συστήθηκε για να ελέγχει και στο μέλλον τα λοιμώδη νοσήματα των ζώων. Η εκτίμηση είναι ότι στις 8 Οκτωβρίου θα έχουμε καθαρίσει από την πανώλη. Ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια την επιτήρηση, καθώς τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων», επισήμανε.
Αποζημιώσεις και έλεγχοι
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ζωοτροφές, όσο διάστημα τα ζώα τους ήταν σταβλισμένα και σημείωσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει προχωρήσει σε επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιέζει για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».
Ως κάτι πρωτόγνωρο χαρακτήρισε τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Σταυρίδης, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να «καθαρίσει πολύ γρήγορα η περιοχή. Έχουμε πάρει τα εύσημα από Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για τον άμεσο τρόπο που δράσαμε».
Στην αποτελεσματική διαχείριση της πανώλης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε έσωσε το ζωικό κεφάλαιο αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αθανάσιος Κωνσταντινίδης. «Διαχειριζόμαστε καθημερινά την πανώλη με δέκα συνεργεία έξω στο πεδίο. Καθημερινά στέλνονται στο εργαστήριο δείγματα από 70-100 ζώα. Τα αποτελέσματα τα παίρνουμε στο 24ωρο, επομένως έχουμε άμεση αντίληψη του τι συμβαίνει στις ζώνες κάθε στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να ελέγχουμε τρίτη και τέταρτη φορά τις ζώνες επιτήρησης, προκείμενου να εξασφαλίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε και τις περιόδους επώασης και δεν θα μας ξεφύγει κάτι. Με απόφαση του περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα χρησιμοποιήσαμε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και πιστεύω ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν».
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Κέντρου, αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος Βαλιάκος, έκανε λόγο για «μία μέθοδο άμεσης εξέτασης των δειγμάτων, η οποία ολοκληρώθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των εξετάσεων. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αποτελέσματα των δειγμάτων από 5 μέχρι και 24 ώρες», ενώ τόνισε η διαδικασία ελέγχων που ακολουθήθηκε ήταν «πρωτόγνωρη», με αποτέλεσμα αρκετές χώρες της Ευρώπης, να ενημερώνονται από το τρόπο δράσης μας.
Η διευθύντρια στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο κ. Αθανασία Στουρνάρα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς κάλυψε πρόθυμα και άμεσα τις ελλείψεις που υπήρχαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο.
Latest News
Κώστας Τσιάρας: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Συνάντηση Κώστα Τσιάρα με αντιπροσωπεία της ΕΘΕΑΣ
Γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού που σχεδίασε και υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
Ορατός ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών - Καμπανάκι από τους ειδικούς
Τι πρέπει να προσέξουν πτηνοτρόφοι, κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών, μεταφορείς για τη γρίπη των πτηνών
Αίτημα ένταξης του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων
Η φετινή παραγωγή στις Σέρρες πλήγηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες
Στα 70,9 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων
Προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι χρηματοδοτήσεις
Αίτημα εξαίρεσης των όρων χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων
Στη Βοιωτία επικράτησαν εξαιρετικά δύσκολες, για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες
«Ρεσάλτο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο τεχνικός σύμβουλος, το μπλακ άουτ στο Fast και οι παράνομες χρεώσεις στους αγρότες
Συνεταιριστικές οργανώσεις και μελετητικά γραφεία καταγγέλλουν την αυθαίρετη κατάργηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό σύμβουλο του δωρεάν λογισμικού Fast – Οι παράνομες χρεώσεις – Σε ομηρία οι αγρότες
Γάλλοι αμπελουργοί: Στην εκρίζωση 30.000 εκταρίων αμπελιού προς 4.000 ευρώ/εκτάριο
Για τις επόμενες έξι σεζόν οι παραγωγοί της Γαλλίας δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν νέες άδειες φύτευσης αμπέλου
Επιδοτήσεις ΥΠΑΑΤ: Δεν κουνιέται φύλλο για τους ελαιοπαραγωγούς
Παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Τσιάρα δεν γίνεται τίποτε για τις επιδοτήσεις των Φορέων Ελαιοπαραγωγών, θέμα που ανέδειξε το in και η Νέα Αριστερά πήγε στη Βουλή. Τα λάθη των υφισταμένων και μια περίεργη μετακίνηση υπαλλήλου.
Στα 600 εκατ. το χρηματοδοτικό σχήμα για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι ανακοίνωσε ο Τσιάρας
Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 50.000 στρέμματα θερμοκηπίων, την στιγμή που η Ολλανδία, με έκταση διπλάσια της Θεσσαλίας, έχει 120.000 στρέμματα.