Ετοιμη να εξετάσει και να προωθήσει αλλαγές στη νομοθεσία για τις κεφαλαιαγορές είναι η Ιταλία . Η απόφαση λαμβάνεται μετα την πίεση που άσκησαν, στην αναθεώρηση των αμφιλεγόμενων προσφατων κανόνων, οι θεσμικοί επενδυτές.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φεντερίκο Φρένι δήλωσε στους Financial Times ότι η ιταλική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης των εταιρικών νόμων της χώρας μετά από σφοδρή κριτική στους νέους κανόνες από το Διεθνές Δίκτυο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ICGN), μια ομάδα παγκόσμιων επενδυτών με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση 77 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ιταλία: Εξετάζεται η επιστροφή της στην πυρηνική ενέργεια – Ποιοι αντιδρούν
Το ICGN προειδοποίησε σε πρόσφατη επιστολή, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times τη Δευτέρα, ότι ήταν «δύσκολο να κατανοηθεί» πώς θα λειτουργούσε ένα νέο σύστημα για τον διορισμό εταιρικών διοικητικών συμβουλίων και ρώτησε πώς οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνέλευση μετόχων.
Οι νέοι κανόνες «μπορεί να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της ιταλικής αγοράς και να μειώσουν την ελκυστικότητά της για θεσμικούς επενδυτές», προστίθεται στην επιστολή.
Ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών είπε στους Financial Times ότι «όλα τα ζητήματα» που εγείρονται από το ICGN και άλλους επενδυτές θα έχουν «τη μέγιστη προσοχή» της επιτροπής που εκπονεί νέους κανόνες χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αυτή η γενική νομοθεσία, γνωστή ως TUF, επί του παρόντος ενημερώνεται και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν.
«Ο νέος νόμος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να χάσουμε για να διορθώσουμε προβληματικές πτυχές της ρύθμισης των κεφαλαιαγορών», πρόσθεσε.
Στη «γραμμή» Ντράγκι
Το νέο σύνολο κανόνων για τις κεφαλαιαγορές, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο και ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν υπό την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι το 2022, στοχεύουν στο να καταστήσουν τις κεφαλαιαγορές της χώρας πιο ελκυστικές και να αποτρέψουν τις διαγραφές από το χρηματιστήριο του Μιλάνου.
«Μόλις η επιτροπή ολοκληρώσει τη σύνταξη του νέου νόμου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα υπάρξει μια κοινοβουλευτική διαδικασία όπου θα ακουστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ο στόχος είναι να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την ανάπτυξη της ιταλικής χρηματοπιστωτικής αγοράς», δήλωσε ο Φεντερίκο Φρένι.
Ο νέος νόμος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να παρακάμψει ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου για τις κεφαλαιαγορές που εγκρίθηκε τον Μάρτιο.
Ο Φεντερίκο Φρένι είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε αναθέσει μια συγκριτική μελέτη προκειμένου να κατανοήσει τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει «τιμωρητική» πρόθεση κατά των επενδυτών, πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει εκ νέου τη δημόσια συζήτηση στον κεντρικό ρόλο των χρηματοπιστωτικών αγορών ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης. Προσπαθούμε να αλλάξουμε κανόνες και κανονισμούς που συχνά παρεμπόδισαν την ανάπτυξη της αγοράς και αποθαρρύνουν τις εισαγωγές».
Ωστόσο, οι διατάξεις που επηρεάζουν την εταιρική διακυβέρνηση έχουν αποδειχθεί ευρέως αμφιλεγόμενες.
Διορισμός διοικητικών συμβουλίων
Ο νέος νόμος για τους διορισμούς διοικητικών συμβουλίων αντικαθιστά ένα σύστημα που ήταν μοναδικό στην Ιταλία, αλλά το είχαν συνηθίσει οι ξένοι επενδυτές, παρόλο που οι επικριτές είπαν ότι ήταν περίπλοκος και πολύ συχνά σήμαινε μικρό κύκλο εργασιών των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις αλλαγές, εάν ένα απερχόμενο συμβούλιο επιθυμεί να είναι υποψήφιος για επανεκλογή ή να παρουσιάσει τη δική του λίστα νέων υποψηφίων, ο κατάλογος πρέπει να είναι ευρύτερος κατά το ένα τρίτο από τις διαθέσιμες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Αυτή η ονομαστική κλήση πρέπει επίσης να παρουσιαστεί σε προγενέστερη ημερομηνία από τις λίστες πιθανών υποψηφίων που έχουν υποβάλει άλλοι επενδυτές. Θα διεξαχθεί ψηφοφορία σε δύο στάδια.
Εναλλακτικές λύσεις
Εκτός από τις ανησυχίες του Διεθνούς Δικτύου – ICGN, το ιταλικό κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι η διαδικασία ψηφοφορίας σε δύο στάδια ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και ο Φρένι είπε ότι η κυβέρνηση ήταν ανοιχτή στο να εξετάσει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
Η ομάδα επενδυτών είπε ότι οι κανόνες που επιτρέπουν τις συνελεύσεις των μετόχων κεκλεισμένων των θυρών με τους επενδυτές να ορίζουν έναν εκπρόσωπο θα έβλαπτε τους μικρότερους μετόχους και θα διακυβεύσουν τη διαφάνεια. Κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα υβριδικό σύστημα.
Ο Φεντερίκο Φρένι είπε ότι ο διορισμένος εκπρόσωπος ήταν μια «εξαιρετική λύση», αλλά όσον αφορά τα logistics της συνάντησης, η Ιταλία ήταν ανοιχτή στο να εξετάσει άλλες επιλογές που λειτουργούσαν καλύτερα «για την αγορά και τους επενδυτές».
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα