Το επείγον της συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης στη Γαλλία, ικανής να διατηρήσει το αναπτυξιακό momentum που ανέκτησε η οικονομία χάρη στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων ανέδειξε η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία επιβεβαίωσε με νεότερες μετρήσεις την πρόβλεψή της ότι, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο.
Όπως φάνηκε και από τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2024, η γαλλική οικονομία αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς στις περισσότερες χώρες καταγράφεται μια αναπτυξιακή «κόπωση», ενώ η Γερμανία ήδη φλερτάρει με μια νέα ύφεση. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η (σχετική) ευημερία των αριθμών συνοδεύεται με μια ενθαρρυντική ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης πολλών καταναλωτών, κυρίως νέων στην ηλικία.
Η «γαλλική ΡΑΕ» προτείνει μείωση τιμών του ηλεκτρικού κατά 10% στα νοικοκυριά
Αισιοδοξία και αβεβαιότητες
Στο μηνιαίο δελτίο της Banque de France αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, έπειτα από μια ανάπτυξη 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, το γαλλικό ΑΕΠ καταγράφει το τρέχον τρίμηνο μια αύξηση 0,1% έως 0,2% εξαιρουμένων των επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων. «Αν προστεθεί η πρόσκαιρη θετική επίδραση των Αγώνων, που εκτιμάται στο 0,25%, η ανάπτυξη το τρίμηνο που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κυμανθεί γύρω από το 0,4%», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Ολιβιέ Γκαρνιέ, που παρουσίασε την έρευνα.
Αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη συνοδεύεται όμως με αστερίσκους, που έχουν να κάνουν με την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τις καθυστερήσεις και τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης.
Και κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει μια πειστική απάνηση ο πρόεδρος Μακρόν, κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο της Γαλλίας τα συμφέροντα του οποίου υποτίθεται ότι κατά προτεραιότητα προασπίζεται, τι ακριβώς προσδοκούσε με την αιφνιδιαστική διάλυση του Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουνίου, μετά την κακή επίδοση που είχαν στις Ευρωεκλογές τα κόμματα που τον στηρίζουν. Να ανακάμψουν και να θριαμβεύσουν τέσσερις εβδομάδες αργότερα στη βουλευτική αναμέτρηση;
«Μια αύξηση της αβεβαιότητας έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς δημιουργεί σε επιχειρήσεις και καταναλωτές μια συμπεριφορά αναμονής. Η αβεβαιότητα αυτή λειτουργεί ως αντίβαρο στη θετική επίπτωση των Ολυμπιακών», προειδοποίησε ο Ολιβιέ Γκαρνιέ.
Σφιχτά χρονοδιαγράμματα
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η στάση αναμονής και η διστακτικότητα για επενδυτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους των επιχειρήσεων περιορίστηκε εν μέρει την περασμένη Πέμπτη μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Μακρόν στον Μισέλ Μπαρνιέ, δύο ολόκληρους μήνες μετά από τις εκλογές.
Την Τετάρτη ο εντολοδόχος πρωθυπουργός υποσχέθηκε να ανακοινώσει την κυβέρνησή του την επόμενη βδομάδα. Αλλά ο χρόνος πιέζει κι αυτόν και την κυβέρνησή του, η οποία εφόσον λάβει ψήφο εμπιστοσύνης – κάτι που κάποιοι αναλυτές δεν θεωρούν δεδομένο – θα πρέπει να κατασταλάξει τάχιστα σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 και να το καταθέσει το αργότερο την 1η Οκτωβρίου στο Κοινοβούλιο για να συζητηθεί, να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Χρήμα στην τσέπη
Εν τω μεταξύ, έρευνα που δημοσιοποίησαν την Τρίτη η εταιρεία ερευνών Cofidis και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA έδειξε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γαλλικών νοικοκυριών ανακάμπτει οικονομικά. Συγκεκριμένα, στα μέσα της χρονιάς που διανύουμε το 23% των νοικοκυριών διαπιστώνει ενίσχυση της αγοραστικής του δύναμης. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες συγκριτικά με εκείνο που κατεγράφη το 2023.
Ουδέποτε από το 2012 είχε καταγραφεί τόσο ισχυρή ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων. Κι αυτό οφείλεται, κατά τους ειδικούς, στην υποχώρηση του πληθωρισμού που συνέβαλε ώστε να πιάσουν περισσότερο τόπο οι αυξήσεις που εισέπρατταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης οι Γάλλοι μισθωτοί. Στη Γαλλία οι αυξήσεις είχαν συνδεθεί με το πληθωρισμό (ΑΤΑ) και δίδονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε στο 1,90% από 2,30% που ήταν τον Ιούλιο και από 5,10% που ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Σημειωτέον ότι η πτώση του πληθωρισμού κάτω από το ανώτατο όριο 2% που έχει θέσει η Ευρωτράπεζα καταγράφτηκε το μήνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια περίοδο δηλαδή που η γαλλική πρωτεύουσα – και όχι μόνο – είχε κατακλυστεί από ξένους επισκέπτες, οι έλεγχοι στην αγορά διενεργούνταν πλημμελώς και οι πειρασμοί για να κερδοσκοπήσουν, όσοι μπορούσαν, ήταν μεγαλύτεροι.
Αίσθηση προκαλεί ότι, βάσει της έρευνας, ενισχύθηκε περισσότερο η αγοραστική δύναμη των νέων από 25 έως 34 ετών, που αποτελούν την πλέον ενδιαφέρουσα από καταναλωτικής απόψεως, για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, πληθυσμιακή ομάδα. Σχεδόν το 40% των νέων από 25 έως 34 ετών δηλώνει ότι του μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη. «Δεν έχω πια ανάγκη να μετρώ ένα προς ένα τα ευρώ που θα ξοδέψω», δήλωσε σε ρεπορτάζ της «Le Figaro» ένας νεαρός επαγγελματίας ηλικίας 25 ετών.
Ο ευρωπαϊκός περίγυρος
Οι ενθαρρυντικές, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οικονομικές εξελίξεις στη Γαλλία δημιουργούν την οιονεί βεβαιότητα ότι επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1% στα τέλη του 2024 που θέτει ο τρέχων προϋπολογισμός. Σημειωτέον ότι το πρώτο εξάμηνο κατεγράφη κάμψη της αναπτυξιακής διαδικασίας σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Eurostat αναθεώρησε πρόσφατα το ρυθμό αύξησης του κοινού ΑΕΠ των 20 κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο από 0,3% που ήταν η αρχική της εκτίμηση. Ανάλογη αναθεώρηση από το 0,3% στο 0,2% έκανε η Eurostat και για το ρυθμό ανάπτυξης των «27» της ΕΕ.
Όπως αναφέρει ο «Figaro», η αναθεώρηση αυτή «πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Ευρώπης, την στιγμή μάλιστα που η Γερμανία βλέπει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται». Διότι «παρά τις προσδοκίες η οικονομική δραστηριότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της ηπείρου συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά 0,1%, ανάβοντας το κόκκινο λαμπάκι του συναγερμού για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».
Latest News
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία