Για ατολμία κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δύο Ιταλία υπουργοί, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη είναι ανεπαρκής και καταδεικνύει παντελή έλλειψη θάρρους.
Σημειώνεται ότι σε μια κίνηση που αναμενόταν ευρέως από τις αγορές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, μετά από αντίστοιχη περικοπή τον περασμένο Ιούνιο.
Λαγκάρντ -ΕΚΤ: «Σφίγγα» για νέες μειώσεις επιτοκίων – Τι αλλάζει στα δάνεια από Τετάρτη
«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. «Μια περικοπή 25 μονάδων βάσης είναι (πολύ) μικρή για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Το να είσαι τολμηρός σημαίνει να κάνεις περικοπές τουλάχιστον 50 (μονάδων βάσης)» υπογράμμισε.
Περισσότερο θάρρος…
Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο, επανέλαβε τα σχόλιά του, δημοσιεύοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η ΕΚΤ κατάφερε για μία ακόμα φορά να απογοητεύσει τις προσδοκίες: «χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος, περισσότερη επείγουσα ανάγκη».
Η Ιταλία, με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος του μπλοκ ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής, έχει πολλά να κερδίσει από μια απότομη πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ο Ταγιάνι ζήτησε επίσης τη μεταρρύθμιση της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΚΤ.
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολείται μόνο με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, (αλλά) δεν αρκεί, χρειαζόμαστε μια κεντρική τράπεζα που να μπορεί να διαχειριστεί το νόμισμα για να προωθήσει την ανάπτυξη», είπε.
Η απόφαση της Πέμπτης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς της ΕΚΤ για δεύτερη φορά φέτος έρχεται καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού την επόμενη εβδομάδα.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια ως απάντηση στις ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενίσει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει ξανά τα επιτόκια και στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της φέτος.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλό τριετίας στο 2,2%, από 2,6% τον Ιούλιο. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία και την Ιταλία έχει επίσης εγείρει ανησυχίες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται μετά από μια σύντομη περίοδο ανάπτυξης στις αρχές του έτους
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία