Επιφυλακτική αισιοδοξία επικρατεί επί ελληνικού εδάφους για την βραδινή, της Παρασκευής και 13, ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την οικονομία, με την επενδυτική βαθμίδα να έχει εξελιχθεί ως το “κλειδί” που λείπει για να σφραγιστεί η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Ελληνική οικονομία: Η DBRS δίνει σκυτάλη στη Moody’s – Τι βλέπουν οι αναλυτές
Και μπορεί να είναι μόνο το πέμπτο από τα “κλειδιά” της επενδυτικής βαθμίδας που λείπει, καθώς οι άλλοι τέσσερις μεγάλοι οίκοι (DBRS, Fitch, S&P, Scope) της την έχουν δώσει, όμως είναι ότι θα λείψει εκείνο το “αλλά” που διατυπώνεται όταν τα ελληνικά assets βρίσκονται το ραντάρ των επενδυτών, αλλά και στους μεγάλους δείκτες των κρατικών ομολόγων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ίδιος ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Δημήτρης Τσάκωνας είναι αναφέρει το καλοκαίρι στο συνέδριο του Economist τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον οίκο Moody’s.
Και ήταν σαφής όταν εξηγούσε ότι η πρόθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα κυμαίνεται από 6 έως 10 δισ. αλλά εάν είχαμε τη βαθμίδα και από τους 3 οίκους, αυτό το ποσό θα διπλασιαζόταν μεταξύ 12, 14 και 20 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή φαντάζει μεγάλη, και ίσως ανούσια, αν κριθεί και από τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αφού τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εάν υπάρχει προσφορά, τότε το κόστος του χρήματος μειώνεται, με σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την ίδια τη χώρα. Και όχι μόνο, αφού ανάλογη θα είναι και η τάση για τον δανεισμό πρωτίστως των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων.
Τι εμποδίζει την Moody’s
Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης. Επί της ουσίας όμως, είναι η επιφυλακτικότητα που δείχνει ο οίκος να αναβαθμίσει μια οικονομία που όταν άρχισε η δίνη της δημοσιονομικής κρίσης την άνοιξη του 2010 της έδινε βαθμολογία Α3, δηλαδή στην μεσαία, αν και η ίδια την ονομάζει upper, δηλαδή ανώτερη, δέσμη των αξιολογήσεων. Δύο μήνες μετά, την έριξε στα “σκουπίδια” (σε junk βαθμίδες), όπου τη διατηρεί και σήμερα.
Όπως όλα δείχνουν όμως, για τον οίκο, η ανάπτυξη και μόνο δεν αποτελεί ένα απλό αριθμητικό στοιχείο. Ένας ήπιος ρυθμός, σημαίνει ενδεχομένως και χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και ακόμη ένα εμπόδιο προς τον στόχο του να κλείσει το περιβόητο επενδυτικό κενό.
Η Moody’s είχε και άλλους λόγους για τη μη αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως το ότι παραμένει υψηλός ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι παραμένει μεγάλο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας είναι ναυτιλία και τουρισμός. Επίσης, ζητά να υπάρξει συνέχιση μεταρρυθμίσεων ειδικά στο δικαστικό σύστημα, αλλά και ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος.
Και αυτούς τους λόγους θα επικαλεστεί και πάλι, εάν δεν δώσει την επενδυτική βαθμίδα σήμερα, ή διαφορετικά θα δει πρόοδο ώστε να δικαιολογεί έστω το πρώτο σκαλοπάτι των επενδύσιμων assets, δηλαδή το… πέμπτο κλειδί του investment grade.
Latest News
Πώς θα κινηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2028 - Πόσο θα ενισχύσουν το ΑΕΠ
Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της Ελλάδας
Ξοδεύουμε περισσότερα για ψωμί και ζυμαρικά - Ανατροπή στις καταναλωτικές τάσεις [πίνακες]
Όλο και περισσότερα δαπανούν για τις ίδιες ποσότητες σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου οι καταναλωτές, δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Ποιοι κλάδοι δίνουν αυξήσεις μισθών – Τι συμβαίνει σε βιομηχανία, λιανεμπόριο
Τι λέει στον ΟΤ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης για την ακρίβεια – «Κλειδί» οι μισθοί
Ανακάμπτουν οι ελληνικές εξαγωγές - Τα σημάδια
Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τις ελληνικές εξαγωγές - Η πορεία τους ανά γεωγραφική περιοχή
Οι Έλληνες επιστρέφουν μαζικά τις καταθέσεις τους στις τράπεζες
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων - Πώς κινήθηκαν οι χορηγήσεις
Έρχονται νέα προγράμματα για φθηνά ακίνητα - Δικαιούχοι και κριτήρια
Η στεγαστική κρίση πλήττει βαριά τα ελληνικά νοικοκυριά- Τα αδιέξοδα και τα σοβαρά προβλήματα
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο
Από e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ θα καταβληθούν 81.898.634 ευρώ σε 88.834 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών
Η ακτινογραφία του νέου προϋπολογισμού - Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις
Ο προϋπολογισμός του 2025 θα εξασφαλίσει επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς την επιβολή νέων φόρων
Τα κινητά υποχρεωτικά στο Gov.gr – Τέλος στα χάρτινα έγγραφα
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, με στόχο να ενισχυθεί η λειτουργικότητα της ψηφιακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr
Καφές… από χρυσάφι - Πόσο κοστίζει ανά περιοχή
Απρόσιτος ο καφές - Οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν τον καφέ που παραγγέλνουν μέσω delivery έως και 4 ευρώ - Οι συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα