Στις φορολογικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο Δημήτρης Χριστοφοράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όπως και το πάγιο πρόβλημα των φοροτεχνικών και λογιστών σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις. «Υπήρχαν δύο ουσιαστικές εξαγγελίες και είναι κρίσιμο να προχωρήσει η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε ατομικές επιχειρήσεις. Αυτή την στιγμή ουσιαστικά για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε πόλεις με 500 κατοίκους και τώρα έγιναν με 1.500, το τεκμαιρόμενο εισόδημα θα μειώνεται ως 50%».
88η ΔΕΘ – OT FORUM – Κορομηλάς: Παράλογο να μην καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια»
«Είναι σημαντικό να γίνει κάτι τέτοιο καθώς η χώρα πλέον έχει αλλάξει. Ακόμη και αν σε μια πόλη υπήρχαν 1.500 επιχειρήσεις, το τεκμαιρόμενο θα ήταν πολύ μικρότερο. Θα έπρεπε ίσως να ενθαρρυνθεί η επαγγελματική δραστηριότητα, να δοθεί ένα κίνητρο εκεί – να μην αντιμετωπίζονται ως μια μεγάλη πόλη- όπως και μια ελάφρυσνη που να επιτρέπει την εργασία στο χωριό», εξήγησε ο κ. Χριστοφοράκης.
Τέλος επιτηδεύματος: Τελικά θα καταργηθεί ή όχι;
«Δεν έχουμε κάποια τέτοια εικόνα και για όσα αναφερθήκαμε υπάρχει πάντα η επιφύλαξη της διάταξης νόμου, πώς δηλαδή θα κατατεθεί. Εφόσον δεν υπάρχει ρητή αναφορά, θα πρέπει να περιμένουμε».
«Δεν βρίσκω όμως το λόγο να εξαιρεθούν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα μπλοκάκια ή να πάει από το 2027 για τα νομικά πρόσωπα. Δεν χρειάζεται να υλοποιηθεί αυτός ο άδικος διαχωρισμός», διευκρίνισε ο κ. Χριστοφοράκης.
Ο γενικός γραμματέας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θύμισε πως «το τέλος επιτηδεύματος έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί καθώς ήταν μνημονιακός. Ανεξάρτητα από κύκλο εργασιών, κέρδη και ζημίες, όλοι πλήρωναν επί δέκα χρόνια το ίδιο ποσό με ελάχιστες διαβαθμίσεις. Τώρα πανηγυρίζουμε είτε γιατί αντίστοιχοι φόροι -όπως ο ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης- λειαίνονται, μειώνονται δηλαδή ή καταργούνται».
Οι φορολογικές δηλώσεις
Για το πώς αποκαλύπτουν την αστάθεια του φορολογικού συστήματος έκαν λόγο ο κ. Χριστοφοράκης. «Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές ότι η επόμενη χρονιά θα είναι αυτή που θα υπάρχει ημερομηνία έναρξης και λήξης στις φορολογικές δηλώσεις. Από το 2015 και μετά, όμως, έχουμε πάντα ημερομηνία λήξης αλλά δεν έχουμε έναρξης», σημείωσε ο κ. Χριστοφοράκης. «Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά».
«Ας γίνει από φέτος, ύστερα από μια συζήτηση με τους κυβερνητικούς εταίρους. Κανείς εξάλλου δεν θέλει παράταση, απλώς να ξέρουμε πότε ανοίγει και πότε κλείνει επιτέλους το σύστημα. Τη φετινή χρονιά μέσα σε 3 μήνες που είχε δώσει περιθώριο ήταν μέσα και το Πάσχα και οι εκλογές οπότε αφαιρούσαμε μέρες όπως θα έπρεπε να αφαιρούνται και οι μη εργάσιμες», πρόσθεσε.
«Για να ανοίξει από 1/1 κάθε χρονιάς, οι όποιες υπουργικές αποφάσεις, τα έντυπα φορολογίας εισοδήματος και οτιδήποτε σχετίζεται με το οικοσύστημα των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να είναι έτοιμα πριν κλείσει το προηγούμενο έτος. Και να μην υπάρξει καμιά νομοθετική μεταβολή στη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων, να δουλέψουν οι εταιρείες μηχανογράφησης, να έχουν ανέβει οι βεβαιώσεις του δημοσίου -που παραδοσιακά ανεβάζουν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ενώ οι ιδιώτες είναι οκ- οπότε μέχρι και 30/6 υπάρχει ένα διάστημα ικανό χωρίς πίεση και λάθη. Απαιτεί συνέπεια από εμάς αλλά και οι φορείς του δημοσίου θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα κι εμείς θα ακολουθήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφοράκης.
Οι επενδύσεις και η φορολογία
Ένα σταθερό φολορογικό σύστημα σημαίνει ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να βάλει κανόνες και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί και αυτή. «Οι πελάτες από το εξωτερικό μάς ρωτούν πότε είναι το πιο σύντομο διάστημα για να πληρώσουν το φόρο, η απάντησή μας είναι ότι δεν ξέρουμε».
«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα από τους επενδυτές, όπως και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων», επισήμανε ο κ. Χριστοφοράκης. γι’ αυτό και υπάρχει ο προϋπολογισμός για όλους.
Βλέπουμε έναν ίδιο φορολογικό συντέλεστη για τα έσοδα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, εφόσον είναι μικρή προσωπική η εταιρία με απλογραφικά βιβλία. Σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπάρχει μια επιπλέον φορολογική υποχρέωση που σχετίζεται με τη διανομή μερίσματος στο 5% (είχε φτάσει 15% αλλά ήταν αρνητικό για τους επενδυτές). Έχει περιθώρια να βελτιωθεί ο φόρος του 22% καθώς με το myData έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση με τη φοροδιαφυγή. Όταν φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο, ίσως μπορέσουμε να συζητήσουμε και για περαιτέρω μειώσεις στη φορολογία», κατέληξε.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Latest News
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επισκεψιμότητα της 88ης ΔΕΘ - Πάνω από 220.000 άτομα πέρασαν τις πύλες της
Η 88η ΔΕΘ, η πιο επιτυχημένη διοργάνωση από πλευράς αριθμού επισκεπτών από το 2019
Αυλαία για το OT FORUM στην 88η ΔΕΘ - Όσα έγιναν την ένατη μέρα
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το φετινό OT FORUM - Όλα όσα έγιναν την ένατη ημέρα στο στούντιο του ΟΤ