Πολλοί Αμερικανοί ταξιδεύουν συχνά στην Ευρώπη για διακοπές ή επισκέψεις σε συγγενείς. Κάποιοι ονειρεύονται να αγοράσουν ένα σπίτι εκεί για να κάνουν τα ταξίδια πιο εύκολα. Σε πολλούς αρέσει ο ρυθμός και η ποιότητα ζωής της γηραιάς ηπείρου. Το ίδιο και τα ιστορικά κτίρια, η καταπράσινη ύπαιθρος και η βατή φύση των πόλεων.

Πέραν όμως όσων Αμερικανών ονειρεύονται να αγοράσουν ένα σπίτι στο εξωτερικό για διακοπές ή συνταξιοδότηση, μια αυξανόμενη τάση που σημειώνεται από τους κτηματομεσίτες είναι η αγορά επενδυτικών ακινήτων. Υπάρχει επίσης ένα πλούσιο υποσύνολο που αναζητά ευκαιρίες για χρυσά διαβατήρια σε χώρες όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η αγορά στο εξωτερικό μπορεί να έχει νόημα για πολλούς λόγους. Μερικοί Αμερικανοί θέλουν ένα σχέδιο διαφυγής δεδομένου του τρέχοντος πολιτικού περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, άλλοι θέλουν απλώς να επενδύσουν σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής ή να αγοράσουν εκ των προτέρων για τη συνταξιοδότηση. Υπάρχει και η οικονομική υπόθεση.

Πολυτελή ακίνητα: Οι Αμερικανοί ρίχνουν δίχτυα στην αγορά του Λονδίνου

«Με ένα μάλλον ασήμαντο, για μερικούς, χρηματικό ποσό, μπορείτε να αγοράσετε ένα πλήρες σπίτι ή διαμέρισμα στην Ιταλία, κάτι που για πολλούς Αμερικανούς, είτε νέους, μεσήλικες ή συνταξιούχους, δεν είναι πραγματικότητα», είπε στο Fortune η Tzo;ana Z;oti, ειδικός δημοσίων σχέσεων στην εταιρεία Italian Real Estate Lawyers and Italian Citizenship Assistance. “Γιατί να πάρω ένα εξοχικό σπίτι στο Λονγκ Άιλαντ όταν μπορώ να πάρω ένα για ένα κλάσμα της τιμής σε όλο τον κόσμο σε μια τοποθεσία dolce vita; Τα χρήματα μπορούν να πάνε πολύ πιο μακριά εκεί”.

Η πανδημία ήταν ο καταλύτης για κάποιους να κάνουν επιτέλους το βήμα και να πραγματοποιήσουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στο εξωτερικό. Κάποιοι που αγόρασαν σπίτι το εκμεταλλεύονται ως βραχυχρόνια μίσθωση όταν δεν είναι εκεί. Στην Ιταλία, αναφέρουν πηγές του Fortune, υπάρχουν ειδικευμένοι Αμερικανοί μεσάζοντες για να διευκολύνουν αυτή την διαδικασία. Αυτό ταυτόχρονα, πέραν από επιπλέον εισόδημα, εγγυάται ότι το οίκημα επιβλέπεται και προστατεύεται από φθορές.

Βρετανία σπίτια

Τα μειονεκτήματα της αγοράς ακινήτων στο εξωτερικό

Ενώ για κάποιους η διαδικασία αγοράς στο εξωτερικό είναι μια αρκετά ομαλή, αν και παρατεταμένη, εμπειρία, η εμπειρία του άλλων δεν είναι τόσο απλή. Ένας Αμερικανός που έχει πάνω από 20 ενοικιάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, είπε στο Fortune ότι έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν είναι κάθε επένδυση καλή.

Ο 61χρονος Ντιπάκ Μαλχότρα μπορεί να επισκέπτεται περιστασιακά τα ακίνητά του, αλλά τα αγόρασε καθαρά ως επένδυση. Ένα ακίνητο στο Grand Cayman άξιζε τον χρόνο και κόπο, λέει, καθώς δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, φόρος περιουσίας, φόρος υπεραξίας, «ισχυρό κράτος δικαίου» και καλοί διαχειριστές ακινήτων. Αλλά ένα ακίνητο στο Μεξικό είναι μια διαφορετική ιστορία. Ενώ του αρέσει να επισκέπτεται, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων με τα ακίνητά του στο Κάμπο Σαν Λούκας.

Ένα μεγάλο θέμα για αυτόν και άλλους Αμερικανούς είναι η αγορά ακινήτων που είναι “Ejido”, ή κοινόχρηστα, και τα οποία δεν μπορούν να μεταβιβαστούν νόμιμα σε μη Μεξικανούς. Αν και συχνά “πωλούνται” σε ξένους επενδυτές στη συνέχεια αφαιρούνται από τα δικαστήρια. Κάποτε ένας κτηματομεσίτης του πήρε 10% προκαταβολή και εξαφανίστηκε. Θα συμβούλευε τους επενδυτές να αναζητήσουν αλλού μια πιο ασφαλή επενδυτική ευκαιρία.

Η Γαλλία του έδωσε ένα ακόμη μάθημα. Οι ξένοι αγοραστές μπορούν εύκολα να θυματοποιηθούν όταν δεν γνωρίζουν όλους τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Δεν είναι κακό μέρος για τους Αμερικανούς να συνταξιοδοτούνται, λέει, καθώς το φορολογικό καθεστώς είναι στην πραγματικότητα πολύ ευνοϊκό για αυτούς, αλλά δεν είναι η καλύτερη χώρα για επένδυση.

Αυτό που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, λέει, είναι ότι οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένα υψηλότερες από αυτές που μπορείτε να πάρετε σε ένα επενδυτικό προϊόν στις ΗΠΑ.

Συμβουλές για ενδιαφερόμενους αγοραστές

Ενώ οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, είναι συνηθισμένοι σε γρήγορη διαδικασία αγοράς σπιτιού, συχνά δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Οι κλήσεις και τα email θα μείνουν αναπάντητα για μέρες ή εβδομάδες.

Οι εργασίες και οι συναλλαγές τείνουν να χρειάζονται περίπου τρεις ημέρες περισσότερο για να ολοκληρωθούν από ό, τι θα γινόταν στις ΗΠΑ.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε: Δεν είναι όλες οι περιοχές ανοιχτές στους Αμερικανούς, και πολλοί κτηματομεσίτες ή πωλητές μπορεί να μην απαντήσουν ποτέ σε ερωτήσεις. Για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι, αξίζει να συνεργαστούν με έναν τοπικό δικηγόρο ή άλλη εταιρεία που μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία.

Η κατανόηση φόρων και νόμων είναι επιτακτική ανάγκη, όπως και μια υγιής δόση σκεπτικισμού. Οι κτηματομεσίτες συχνά δεν προσδιορίζουν όλα τα μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη, αλλά στη συνέχεια να έχει μεγάλους φόρους μεταβίβασης τόσο για αγοραστές όσο και για πωλητές. Τα κτίρια μπορεί να μην έχουν τις κατάλληλες άδειες, κάτι που γίνεται ένα επιπλέον, απροσδόκητο έξοδο για τον αγοραστή. Οι ανακαινίσεις μπορεί να είναι δύσκολες και δαπανηρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή