«Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις επιχειρήσεις της Ευρώπης ότι θα μοιραστούν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους;», αναρωτιέται το Politico.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 13,2% του δείκτη μισθών το δεύτερο τρίμηνο

Ρωτήστε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πάρετε ένα ηχηρό ναι. Τους τελευταίους μήνες, το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη έχει προβλέψει ότι οι εταιρείες που έχουν απολαύσει τεράστια κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια θα κάνουν το σωστό και θα προσφέρουν τις απαραίτητες αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους που αγωνίζονται – χωρίς να μετακυλίουν το επιπλέον κόστος στους πελάτες.

Αλλά σε ορισμένα μέρη, αυτή η εμπιστοσύνη φαίνεται να μην είναι συντονισμένη με την πραγματικότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, τρία συνδικάτα που εκπροσωπούν 10.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους συγκεντρώθηκαν στη Βενετία – στους δρόμους και στα κανάλια – για να διαδηλώσουν εναντίον αρκετών από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που τους απασχολούν. Oι απεργοί κατηγόρησαν τις αλυσίδες ότι κωλυσιεργούν την ανανέωση μιας εξαετούς μισθολογικής σύμβασης που έληξε το 2018 και παρέχει έναν πενιχρό μέσο μηνιαίο μισθό 1.650 ευρώ.

Η καθυστέρηση έχει στερήσει από τους εργαζόμενους κρίσιμες αυξήσεις μισθών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μετά από χρόνια «σφαγής» από τον πληθωρισμό, δήλωσε στο Politico ο Luigino Boscaro, γραμματέας του βενετσιάνικου παραρτήματος του συνδικάτου του τουριστικού τομέα UILTUCS.

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει πώς η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει πάντα με τα προγνωστικά των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη. Εδώ και μήνες, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις απλώς θα απορροφήσουν τυχόν αυξήσεις μισθών στα περιθώρια κέρδους τους, πιστεύοντας ότι με την ψύξη της οικονομίας, η σφιχτή νομισματική πολιτική της θα τις σταματήσει να αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, λέγοντας ότι η συνολική αύξηση των μισθών μετριάζεται και ότι «τα κέρδη αρχίζουν να αντισταθμίζουν εν μέρει τις πληθωριστικές επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους εργασίας».

Στάσιμοι οι πραγματικοί μισθοί

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι πραγματικοί μισθοί – οι οποίοι προσαρμόζονται στον πληθωρισμό και θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα την αγοραστική δύναμη – έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμοι ή έχουν πτωτική τάση σε μεγάλο μέρος της ζώνης του ευρώ, υποδηλώνοντας ότι είτε μπορεί να υπάρξει ακόμη αρκετή κάλυψη της υστέρησης – είτε ότι οι άνθρωποι θα μείνουν μόνιμα σε χειρότερη θέση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου οι μισθοί είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί από το 1990 και όπου οι συμβάσεις εργασίας χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 30,8 μήνες για να ανανεωθούν το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του συνδικάτου CGIL. Στην περίπτωση της Τράπεζας της Ιταλίας, μια διαμάχη για μια σύμβαση έχει τραβήξει για 40 χρόνια. Στον τουριστικό τομέα, αυτές οι καθυστερήσεις έρχονται παρά τα αυξανόμενα κέρδη από τις μεγάλες αλυσίδες, πολλές από τις οποίες έχουν επωφεληθεί από την τεράστια αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, επιτρέποντάς τους να αυξήσουν τις τιμές.

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Σύμφωνα με τον Franco Bruni, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, η καθυστέρηση που προκαλείται από την απροθυμία αύξησης των μισθών καθιστά μεγαλύτερες, πιο απότομες αλλαγές αργότερα πιο αναπόφευκτες, οδηγώντας – μάλλον αυτοεκπληρούμενα – στην ακριβή δυναμική μισθών-τιμών που έχουν υποβαθμίσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. «Είναι ένας κίνδυνος για τον πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί ξαφνικά να αυξηθεί εάν οι μισθοί προσαρμοστούν χωρίς προειδοποίηση», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πολυτέλεια: Αυξήσεις εκτός τόπου και χρόνου – Ποιοι παίκτες επηρεάζονται
Διεθνή |

Αυξήσεις στην πολυτέλεια εκτός τόπου και χρόνου - Ποιοι παίκτες επηρεάζονται

Μεγαλύτερο αντίτιμο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές στην πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που σπεύδουν να καταγγείλουν τον «πληθωρισμό της απληστίας» με την τιμή των βασικών προϊόντων του σούπερ μάρκετ να αυξάνεται ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών. Και παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν πότε το πολύ… γίνεται πάρα πολύ, οι αυξήσεις […]