Το χειρότερο αποτέλεσμα της σημερινής βαθιάς κρίσης του χώρου που βρίσκεται «αριστερά του Κέντρου», με αποκορύφωμα τη διάλυση –σε «ζωντανή μετάδοση»– του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ότι το κοινοβουλευτικό τοπίο θα γίνει ακόμη πιο ασύμμετρο, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να προωθήσει τον σχεδιασμό της, αλλά – και κυρίως – ότι ρευστοποιούνται οι σχέσεις ανάμεσα σε κοινωνικά στρώματα, κοινωνικά αιτήματα και πολιτικά ρεύματα και προγράμματα.
Γιατί μπορεί να ακούστηκε πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες ότι «έχει τελειώσει η διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς», όμως τόσο η πρόσφατη εμπειρία όσο και διεθνή παραδείγματα έδειξαν ότι κάθε άλλο παρά έχουν υποχωρήσει οι κοινωνικές πολώσεις και οι συγκρουσιακές αξιώσεις και διεκδικήσεις που αποτελούν το υπόβαθρο σε τελική ανάλυση των πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ακόμη και μέσα σε συνθήκες αυξημένης εξατομίκευσης – ενισχυμένης ίσως από την ήττα των συλλογικών αντιστάσεων μιας προηγούμενης περιόδου – και αποδιάρθρωσης ταυτοτήτων, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ευνοούνται από τη σημερινή συνθήκη και τις επιλογές πολιτικής που έχουν γίνει και όλο εκείνο το ευρύ φάσμα κοινωνικών στρωμάτων που βιώνουν τις αυξημένες οικονομικές ανισότητες, τις σύγχρονες μορφές επισφάλειας, την αναδυόμενη στεγαστική κρίση, την υπονόμευση του συστήματος υγείας, τα ελλείμματα της δημόσιας εκπαίδευσης παραμένει.
Πράγμα που σημαίνει ότι το τμήμα της κοινωνίας που δεν αναγνωρίζει εαυτόν στην τρέχουσα «κατάσταση πραγμάτων» είναι εμφανώς πλειοψηφικό.
Μόνο που ανάμεσα στην κοινωνική δυναμική και την πολιτική εκπροσώπηση υπάρχουν αναγκαίες διαμεσολαβήσεις, από συνδικαλιστικές και κομματικές μορφές μέχρι προφανώς ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα.
Ο κίνδυνος, επομένως, είναι να αποδιαρθρωθεί με τρόπο μη αντιστρέψιμο αυτή η ιστορική σχέση ανάμεσα σε αυτά τα κοινωνικά στρώματα και πολιτικές προτάσεις σε κατεύθυνση μεγαλύτερης αναδιανομής, συμπερίληψης και δημοκρατικής εμβάθυνσης.
Όχι απλώς ως «πολιτικό κενό», αλλά ως απώλεια κάθε εμπιστοσύνης σε μια τέτοια δυνατότητα. Ένας δομικός, δηλαδή, πολιτικός αποπροσανατολισμός, που θα γίνει η βασιλική οδός για την Ακροδεξιά.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης