Έναν δαπανηρό πονοκέφαλο αποτελεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Apple. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο έχασε την έφεσή της για ένα φορολογικό νομοσχέδιο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τον Μάρτιο τής επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τους κανόνες του app store.

Και έχει ακόμη τρεις έρευνες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην επιβολή προστίμου για μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA).

Apple και Google: Οι δικαστικές ήττες που θα τους κοστίσουν δισεκατομμύρια

Apple: Ο ρόλος της ΑΙ

Η Apple επικεντρώθηκε αυτή την εβδομάδα κυρίως στο λανσάρισμα του εντυπωσιακού νέου iPhone «κατασκευασμένο για την Apple Intelligence», το οποίο υπόσχεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να γράφει μηνύματα, να δημιουργεί μια ταινία και να κάνει κρατήσεις σε εστιατόρια.

Αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου «ρυθμιστικές αβεβαιότητες» σημαίνουν ότι η εταιρεία δεν θα αναπτύξει τη λειτουργία.

Όπως επισημαίνει το Politico, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ως ένας χρήστης iPhone υψηλού προφίλ, , δεν απογοητεύτηκε, λέγοντας τον Ιούνιο ότι ήταν «αρκετά ανακουφισμένη που δεν θα έπαιρνα μια υπηρεσία με τεχνητή νοημοσύνη στο iPhone μου».

Οι υπόλοιποι οπαδοί και χρήστες της Apple, ωστόσο, το βλέπουν διαφορετικά: «Θα πρέπει να αγοράσουμε τη συσκευή εκτός της ΕΕ;» ρώτησε ένας στο X. Δεν είναι και τόσο καλή λύση όμως, αφού κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως θα λειτουργήσει. Η Apple δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά AI δεν θα λειτουργούν στην ΕΕ ή αν το τηλέφωνο κάποιου χρήστη είναι ρυθμισμένο σε χώρα της ΕΕ.

Κάνοντας παραχωρήσεις

Η Apple ήταν ένας τεχνολογικός γίγαντας που συνήθιζε να παίζει το παιχνίδι των Βρυξελλών, παρακάμπτοντας τα αντιμονοπωλιακά και ρυθμιστικά προβλήματα που ταλαιπώρησαν άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Έκανε παραχωρήσεις για να ηρεμήσει τις έρευνες σχετικά με τις λήψεις μουσικής και τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Και μπορεί η εταιρεία Apple να διευθέτησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με τις πληρωμές των τηλεφώνων της νωρίτερα φέτος και πέρυσι να πρόσθεσε μια θύρα φόρτισης με εντολή της ΕΕ, στην οποία είχε προηγουμένως αντιταχθεί, η Vestager όμως την επέκρινε λέγοντας πως «άφησε μια θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς».

Apple

Από την παρουσίαση του iPhone 16

Το πρόβλημα με τις εφαρμογές

Τα μεγαλύτερα ρυθμιστικά προβλήματα της Apple επικεντρώνονται στο κατάστημα εφαρμογών της. Έχει μετατραπεί από κατασκευαστής συσκευών σε πλατφόρμα εφαρμογών που απέφερε έσοδα ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023. Αντλεί περίπου το ένα τέταρτο των τεράστιων εσόδων της από την Ευρώπη.

Τώρα πουλάει υπηρεσίες και παίρνει μερίδιο από τις υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι προγραμματιστές που πωλούν τις εφαρμογές τους app store της. Η Apple υποστηρίζει ότι εγγυάται την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα αυτών των εφαρμογών – ορισμένοι προγραμματιστές αποκαλούν αυτή την αμοιβή άδικο «φόρο της Apple», τον οποίο θέλουν να περιορίσουν οι ρυθμιστικές αρχές και τα δικαστήρια.

Η ΕΕ είναι ένας από τους πολλούς φορείς επιβολής που έχουν ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο η Apple θέτει κανόνες για τους προγραμματιστές που πωλούν τις εφαρμογές τους στην πλατφόρμα της. Αλλά έχει προχωρήσει περισσότερο στην απαγόρευση ορισμένων πρακτικών μέσω του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, γνωστό ως DMA (Digital Markets Act).

Η εταιρεία άσκησε σκληρές και ανεπιτυχείς πιέσεις κατά μιας διάταξης της DMA που απαγόρευε το side-loading, δηλαδή την πρακτική της προσθήκης ενός νέου καταστήματος εφαρμογών σε μια συσκευή για να μπορούν οι πελάτες να εγκαθιστούν λογισμικό που δεν υπήρχε στο δικό της κατάστημα της Apple. Υποστήριξε ότι αυτό θα καθιστούσε τα iPhone λιγότερο ασφαλή, καθώς θα διευκόλυνε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εισάγουν κρυφά τα προγράμματά τους στα τηλέφωνα.

H Apple έχει μετατραπεί από κατασκευαστής συσκευών σε πλατφόρμα εφαρμογών που απέφερε έσοδα ύψους 383 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2023, αντλώντας μάλιστα περίπου το ένα τέταρτο των τεράστιων εσόδων της από την Ευρώπη.

Υπό πίεση

Παρόλα αυτά, η εταιρεία προχώρησε στη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ. Κατάρτισε ένα σχετικό σχέδιο μέσα στη χρονιά και αντέδρασε στις επικρίσεις που δέχτηκε τον Μάρτιο, εξηγώντας ότι οι μηχανικοί της «ουσιαστικά αναγκάζονταν να σχεδιάζουν από την αρχή» κάθε φορά που έβρισκαν νέους επιχειρηματικούς όρους.

Η αμείλικτη κριτική από προγραμματιστές ότι η Apple μπορεί να μην έχει προχωρήσει αρκετά, ώθησε έκτοτε την εταιρεία να κάνει αρκετές βελτιώσεις στους όρους και τις προϋποθέσεις της τους τελευταίους μήνες.

«Σίγουρα βρίσκονται υπό πίεση, διαφορετικά δεν θα έκαναν αυτές τις αλλαγές», δήλωσε ο Francisco Jeronimo, αντιπρόεδρος συσκευών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην ομάδα έρευνας αγοράς IDC.

Ο εκπρόσωπος της Apple Julien Trosdorf, ανέφερε στο Politico πως η εταιρεία «θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιδείξαμε ευελιξία και ανταπόκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους προγραμματιστές, ακούγοντας και ενσωματώνοντας τα σχόλιά τους», πρόσθεσε.

Η Βεστάγκερ, θριαμβεύοντας για μια νίκη-έκπληξη σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις της Apple, θα μπορούσε να είναι διαλλακτική αυτή την εβδομάδα: «Συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες προκειμένου να είναι συμβατές. Δεν εργαζόμαστε εναντίον μιας εταιρείας».

Δεν φαίνεται να τελειώνει γρήγορα αυτή η ιστορία, καθώς η Apple μπορεί να συνεχίζει να αμφισβητεί το πρόστιμο της Επιτροπής και την επιβολή της DMA στα δικαστήρια, ακόμη και όταν παλεύει με τις ρυθμιστικές αρχές για το πώς θα συμμορφωθεί με το νόμο και πώς οι υπηρεσίες της μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο νομικό πρότυπο.

«Θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ αυτού που θέλει η ΕΕ και αυτού που η Apple πιστεύει ότι είναι η καλύτερη εμπειρία και η ασφαλέστερη εμπειρία για τους τελικούς χρήστες», δήλωσε ο Jeronimo.

«Το ερώτημα είναι, θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η Apple θα πει: «Δεν θα το λανσάρουμε στην ΕΕ επειδή οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι παράλογες;»».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Λιανεμπόριο: Omnichannel, νέες μέθοδοι πληρωμής και νέες τεχνολογίες
Επιχειρήσεις |

«BNPL», «Omnichannel» και AI στο λιανεμπόριο - Τι αλλάζει στις συναλλαγές με τους καταναλωτές

Η «υπερ-εξατομίκευση» είναι ο στόχος προς τον οποίο πρέπει να εργαστεί το λιανεμπόριο, τονίζει το Retail Innovation Report 2024, και η AI παρέχει τους τρόπους για την επίτευξή του