Η Intel φέρεται να έχασε το συμβόλαιο για το σχεδιασμό και την κατασκευή του κεντρικού επεξεργαστή που θα «φοράει» η μελλοντική κονσόλα PlayStation 6 της Sony, κάτι που πλήττει σημαντικά την προσπάθειά της να χτίσει τη νεοσύστατη επιχείρηση κατασκευής μέσω συμβολαίων.
Σύμφωνα με το Reuters, η Intel ανταγωνίστηκε με την Advanced Micro Devices (AMD), την Broadcom και την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co για την προμήθεια του σχεδίου για το επερχόμενο τσιπ PlayStation 6 καθώς ο συμβασιούχος κατασκευαστής θα είχε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα είχε κατασκευάσει χιλιάδες wafers πυριτίου το μήνα.
Συμβόλαιο «μαμούθ» με τον αμερικάνικο στρατό εξασφάλισε η Intel
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Intel και η AMD ήταν οι τελικοί υποψήφιοι στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τη σύμβαση.
Η αγωνία της Intel
Εάν η Intel κέρδιζε το συγκεκριμένο συμβόλαιο θα ήταν μια τεράστια νίκη για το τμήμα σχεδιασμού της και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προσπάθεια της εταιρείας να κερδίσει συμβόλαια για την επιχείρηση χυτηρίου, κάτι κομβικής σημασίας στο σχέδιο του CEO, Πατ Γκέλσινγκερ, για ανάκαμψη της εταιρείας.
Ο Γκέλσινγκερ ανακοίνωσε τα σχέδια δημιουργίας μονάδας χυτηρίου το 2021 και την εγκαινίασε επίσημα σε μια εκδήλωση στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η συμφωνία για το τσιπ PlayStation προήλθε από το τμήμα σχεδιασμού της Intel, αλλά θα ήταν ένα όφελος για τις οικονομικές επιδόσεις της νέας επιχείρησης χυτηρίου μετά τον φετινό διαχωρισμό δραστηριοτήτων.
Συνήθως, οι κονσόλες της Sony πωλούν περισσότερες από 100 εκατομμύρια μονάδες ανά πενταετία. Για έναν σχεδιαστή τσιπ, η επιχείρηση παιχνιδομηχανών προσφέρει χαμηλότερο κέρδος από τα μεικτά περιθώρια άνω του 50% για προϊόντα όπως τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύει μια σταθερή δραστηριότητα που μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνολογία που έχει ήδη αναπτύξει μια εταιρεία.
Όπως αποκαλύπτει το Reuters, μια διαφωνία σχετικά με το πόσο κέρδος επρόκειτο να λάβει η Intel από κάθε τσιπ που πωλούνταν στην ιαπωνική εταιρεία εμπόδισε την Intel να διευθετήσει την τιμή με τη Sony, σύμφωνα με δύο από τις πηγές του δημοσιεύματος, κάτι που έκανε τελικά η AMD. Οι συζητήσεις μεταξύ της Sony και της Intel διήρκεσαν αρκετούς μήνες το 2022 και περιελάμβαναν συναντήσεις μεταξύ των CEO των δύο εταιρειών, δεκάδων μηχανικών και στελεχών.
Το θέμα της συμβατότητας
Η τρέχουσα γενιά των κονσολών PlayStation της Sony τροφοδοτείται από προσαρμοσμένα τσιπ με σύμβαση σχεδιασμού που εκπληρώνεται από την AMD. Η Sony ανακοίνωσε το PlayStation 5 Pro την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλύψει την επόμενη γενιά. Χρόνια μετά την κυκλοφορία της το 2020, η Sony είπε ότι πούλησε 20,8 εκατομμύρια από τα συστήματα PlayStation 5 πρώτης γενιάς το οικονομικό έτος 2023.
Παρόμοια με το πόσο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και Amazon βασίζονται σε εξωτερικούς προμηθευτές για το σχεδιασμό και την κατασκευή προσαρμοσμένων τσιπ AI, η Sony βασίζεται σε έμπειρους εργολάβους σχεδιασμού για την κατασκευή των επεξεργαστών για τα συστήματα παιχνιδομηχανών.
Τα σχέδια τσιπ για κονσόλες συνήθως προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμβατότητα με προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος, για να επιτρέψουν στους χρήστες να εκτελούν παλαιότερα παιχνίδια στο νέο υλικό. Η μετάβαση από την AMD, η οποία κατασκεύασε το τσιπ του PlayStation 5, στην Intel θα έφερνε και κινδύνους συμβατότητας «προς τα πίσω», κάτι που ήταν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μηχανικών και στελεχών της Intel και της Sony, ανέφεραν οι πηγές.
Η διασφάλιση της συμβατότητας με προηγούμενες εκδόσεις του PlayStation θα ήταν δαπανηρή και θα χρειαζόταν μηχανικούς πόρους. Το να επιτρέπεται στους χρήστες του PlayStation να παίζουν παιχνίδια που έχουν αγοράσει για παλαιότερα συστήματα είναι μια δυνατότητα που η Sony περιλαμβάνει σε ένα σύστημα επόμενης γενιάς.
Έχοντας χάσει το πρώτο κύμα της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης που κυριαρχείται πλέον από τις Nvidia και AMD, η Intel ανακοίνωσε ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο τον Αύγουστο. Η Intel ανακοίνωσε τα σχέδιά της να περικόψει το 15% του εργατικού της δυναμικού για να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη μείωση των κεφαλαιουχικών της δαπανών για την επέκταση των εργοστασίων που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της.
Latest News
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός