«Οι ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια «επιθετική πολιτική» που σημαίνει μεγαλύτερη προστασία, ενίσχυση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, κατά την ολοκλήρωση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, της επεξεργασίας του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ – Τι προβλέπεται

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, κλείνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, είπε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγει υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό για μια «επιθετική πολιτική» που σημαίνει μεγαλύτερη προστασία, ενίσχυση και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων. «Τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ είναι σημαντικό τμήμα του οικονομικού κεφαλαίου που δημιουργεί ο πρωτογενής τομέας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οικονομικά οφέλη της παραγωγής των προϊόντων αυτών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι για τη χώρα μας πολύ μεγάλα και αποτελούν και τη ναυαρχίδα του ελληνικού brand, γιατί η πιστοποίηση, η αξιοπιστία που τα συνοδεύει δίνουν πρόσθετο όπλο, γι’ αυτά, στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Σταμενίτης και προσέθεσε: «χρέος λοιπόν είναι, αυτές τις κατηγορίες των προϊόντων να τις θωρακίσουμε, με τον καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και της εμπορίας αυτών και τη βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».

Σημείωσε δε ότι εκσυγχρονίζεται το σύστημα ελέγχου της χρήσης των ενδείξεων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, ότι ενισχύεται το σύστημα ελέγχου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι αυτοί ναι είναι αποτελεσματικοί. Εισάγονται επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις για εκείνους που θέλουν να παράγουν, που επιθυμούν να διακινήσουν και να συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Πάταξη ελληνοποιήσεων

«Τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη είναι μοναδικά. Ελιά, λάδι, οίνος, αμπέλι, φέτα και γιαούρτι, μελισσοκομικά προϊόντα και άλλα. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές, με όλα τα οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την οικονομία και για τους ίδιους τους παραγωγούς. Και αν θέλετε, συνολικά για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας. Αλλά και για τον χαρακτήρα που οραματιζόμαστε ότι αυτός πρέπει να έχει. Και ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι πολιτικές που εφαρμόσαμε. Πάταξη ελληνοποιήσεων, έλεγχος, αξιοποίηση της τεχνολογίας και εξωστρέφεια είναι βασικά σημεία της στρατηγικής μας που επιχειρεί να προστατέψει τα ελληνικά προϊόντα και τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΠΙΠ. Αυτούς τους στόχους εξυπηρετεί εν πολλοίς το σχέδιο νόμου», είπε ο κ. Σταμενίτης.

Οι εισηγήσεις

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενισχύει τη θέση των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), υποστηρίζει τις ομάδες παραγωγών των προϊόντων αυτών, θεσπίζοντας ειδικό σύστημα αναγνώρισης. Επίσης ότι διασφαλίζει την αυθεντικότητα των προϊόντων αυτών προστατεύοντας τους καταναλωτές από απάτες και τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο γιατί οι κυρώσεις και ποινές που εισάγονται, είναι ελαφρύτερες, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, είναι κυρώσεις που ισοδυναμούν με ατιμωρησία. Υπογράμμισε επίσης ότι απαιτείται ενιαίος μηχανισμός ο οποίος θα ελέγχει την ασφάλεια στα τρόφιμα και τα προϊόντα ΠΟΠ.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι ελλιπές, με κενά, με αποσπασματικές και ασαφείς διατάξεις και ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, κυρίως το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, της νοθείας, και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίος φορέας που θα κάνει τους ελέγχους και θα επιβάλλει ποινές και πρόστιμα στους παραβάτες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς είπε ότι στρατηγικός στόχος και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι η «εξωστρέφεια», η οποία στην αντίληψη της κυβέρνησης σημαίνει το πώς θα ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο παράγουν για εξαγωγή. Και «όσο η παραγωγή οργανώνεται από τα μονοπώλια, η ικανοποίηση των αναγκών του λαού θα βρίσκεται στο περιθώριο», γιατί αυτό επιβάλλει η κερδοφορία τους.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Προβολή του ελληνικού κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο
AGRO |

Γευστικές δοκιμές για το ελληνικό κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος προβολής του ελληνικού κρασιού που σχεδίασε και υλοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου