Mια νέα visa έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες με κυρίαρχη βέβαια την Golden Visa. Πρόκειται για την startup visa. H Start up visa (κατά το πρότυπο της Golden Visa) θα χορηγείται σε όποιον (ξένο) πολίτη επενδύσει 250.000 ευρώ σε start-up επιχείρηση που είναι μέλος του Εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων με την επιπλέον υποχρέωση της δημιουργίας δύο θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους.
Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια την κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδυτών σε άλλους είδους επενδύσεις εκτός των ακινήτων καθώς ήδη η golden visa χορηγείται και σε επενδυτές που εισφέρουν 400.000 ευρώ τουλάχιστον, στο κεφάλαιο εταιρείας η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Η κινεζική Alibaba επενδύει στην “ελληνική” startup Connectly.ai
Στο ραντάρ των επενδυτών οι start ups
Παρόλα αυτά το ποσό επένδυσης που χρειάζεται για τηv start up visa είναι πολύ μικρότερο με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να καθίσταται πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, οι start up επιχειρήσεις γίνονται πιο ελκυστικές ως προς τους επενδυτές.
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές start ups ήδη βρίσκονται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών με κάποιες από αυτές πραγματικά να απογειώνονται…
Η κεφαλαιοποίηση των startups ανέρχεται σήμερα περίπου στα 8-10 δισ. δολ., από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που ήταν πριν από μία οκταετία, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού μέσου Sifted «Greeking out 2.0».
Από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί exits (εξαγορές) startups ελληνικού DNA που ξεπερνούν σε αξία τα 800 εκατ. δολ. (χωρίς τον υπολογισμό του deal της BETA CAE ύψους 1,2 δισ. δολ. το 2024).
Το 2021 καταγράφηκαν –σύμφωνα με την έρευνα– έξι εξαγορές, το ύψος των οποίων συνολικά ανήλθε στα 200 εκατ. δολ., ενώ το επόμενο έτος πραγματοποιήθηκαν σχεδόν διπλάσιες εξαγορές, ήτοι 17, συνολικού ύψους 300 εκατ. δολ.
Το 2022 πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η εξαγορά της Pollfish –εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της έρευνας αγοράς– από την αμερικανική Prodege, αλλά και της πατρινής εταιρείας Accusonus από τη Μeta.
Το 2023, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Endeavor Greece, καταγράφηκαν 10 εξαγορές, η αξία των οποίων ανήλθε επίσης συνολικά στα 300 εκατ. δολ. ενώ μέχρι στιγμής το 2024 έχουν πραγματοποιηθεί δύο εξαγορές, στις οποίες υπολογίζεται και απορρόφηση της Beta CAE, εταιρείας με ελληνικές ρίζες, από την εισηγμένη στο Nasdaq Cadence Design Systems, έναντι 1,2 δισ. δολ.
Επίσης, στη λίστα βρίσκεται και η InAccel, που περιήλθε στον έλεγχο της Ιntel, συναλλαγή της οποίας το τίμημα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.
Η αξία της Golden Visa
Υπενθυμίζεται πως όσο αναφορά την Golden Visa και την επένδυση σε ακίνητη περιουσία, στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξήθηκε στις 800.000 ευρώ.
Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.
Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.
Η Tech Visa και η Τalent Visa
Συχνό παράπονο των εταιρειών και δη μεγάλων είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.
Για να αντιμετωπίσει πρόβλημα αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να «ψαρέψει» μυαλά και κυρίως τεχνολογικά μυαλά όχι μόνο από το pool των Ελλήνων μεταναστών αλλά και από τρίτες χώρες καθώς ήδη έχει θεσπιστεί η Tech Visa που δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε μια από τις 828 νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο των start up του Elevate Greece.
H visa θα είναι αρχικά μονοετής και θα δίνεται με fast track διαδικασίες ενώ η άδεια παραμονής θα μπορεί να δοθεί και στην οικογένεια του αιτούντα και θα υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης αλλά και μόνιμης διαμονής.
Αντίστοιχα προγράμματα Tech Visa έχουν λανσάρει και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γερμανία ακόμα και η Τουρκία, με κάποιες χώρες να δίνουν μεγαλύτερης διάρκειας visa.
Talent Visa για τα μυαλά των κορυφαίων πανεπιστημίων
Παράλληλα, προωθείται και η talent visa. Πρόκειται για μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου που επιτρέπει σε φοιτητές – αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε, προκειμένου να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να έχουν εξασφαλίσει εργασία παίρνοντας την Visa αλλά θα μπορούν να την αναζητήσουν όσο βρίσκονται στο καθεστώς της Talent Visa. Αξίζει να σημειωθεί πως η talent visa είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
Οι υποψήφιοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει πτυχίο ή έχουν ολοκληρώσει μεταδιδακτορικό πρόγραμμα τα τελευταία πέντε χρόνια σε κορυφαία πανεπιστήμια όπως τα Χάρβαρντ, Stanford, MIT, Princeton, Yale στις ΗΠΑ, τα McGill, University of Toronto στον Καναδά, τα Οξφόρδη, Κέιμπριτζ, Imperial στη Βρετανία, τα Πανεπιστήμιαo Πεκίνου, Τσινγκουά, στην Κίνα, το IITsetc στην Ινδία και άλλα πανεπιστήμια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι απαραίτητη. Αντίθετα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.
Latest News
Σε πλειστηριασμό 33 ακίνητα – Εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από την εφορία 1,5 εκατ. οφειλέτες
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.829.531 φυσικά και νομικά πρόσωπα - Για το 72,33% από αυτούς έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης
Στη σκιά του πληθωρισμού οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες – Νέες εντάξεις σε 505 και αλλαγές σε 200 περιοχές
Για το 2026 μετατίθενται οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες του συνόλου των ακινήτων – Τιμές ζώνης από την εφορία για πρώτη φορά σε 505 περιοχές και διορθώσεις σε άλλες 100 με 200
Επιχειρηματική αποστολή της Ελλάδας στο Κουβέιτ - Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν στο επίκεντρο
Ένταξη στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και ενίσχυση διμερών επιχειρηματικών σχέσεων με την Αθήνα – Τι επιδιώκει το Κουβέιτ
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν αυτή την εβδομάδα - Νωρίτερα έρχονται οι συντάξεις
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 5 έως 9 Αυγούστου
Στην Κέρκυρα κλιμάκιο της ΑΑΔΕ για το κύκλωμα των εφοριακών – Πότε απολογούνται οι κατηγορούμενοι
Το κύκλωμα εφοριακών κατηγορείται για τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις εκβιασμού, με θύματα τουλάχιστον 8 επιχειρηματίες του νησιού.
Πόσο αυξήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής ανέρχεται στο 27% προς χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% Δημόσιο κάτι που προβλέπει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 που δείχνουν την κατάσταση που θα υπάρχει την επόμενη μέρα
Οι ξένοι σώζουν την τιμή της φέτας και του χαλλουμιού
Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας ΠΟΠ, ενώ οι Κύπριοι αντί για χαλλούμι τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese – Στο +6% οι εξαγωγές φέτας το 2024
Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού - Η τριτεκνία και η prepaid της ανεργίας
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται τα κοινωνικά επιδόματα με στόχο τη στήριξη της οικογένειας
«Ανάσα» για την ελληνική οικονομία η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Το φθηνότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να θωρακίσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία