
Πριν πολλά χρόνια ήταν το αντίπαλο δέος του Κωτσόβολου ,είχε το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά αλλά ο γίγαντας των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών «σωριάστηκε» πριν καν την οικονομική κρίση.
Ο λόγος για την αλυσίδα Ράδιο Κορασίδη ,η οποία έχει πτωχεύσει σχεδόν εδώ και δύο δεκαετίες ,παρόλα αυτά το έργο της πτώχευσης συνεχίζεται καθώς βγαίνει σε πλειστηριασμό εκ νέου ακίνητο της πτωχευμένης αλυσίδας που βρίσκεται στον Πειραιά.
Το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό
Για τις 18 Οκτωβρίου, στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών,έχει οριστεί η εκποίηση του κτιρίου της «Ράδιο Κορασίδης» στον Πειραιά.Το συγκεκριµένο πολυώροφο κτίριο βρίσκεται στη συµβολή των οδών Μ. Ασίας 4 και Αιγίνης, Σαρανταπόρου και Φωκαίας 3.
Το «σφυρί» αφορά, τρία συνενωµένα κτίρια, συνολικής επιφάνειας 7.294,90 τ.µ. . Η τιµή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 6.834.000 ευρώ. Το ακίνητο του Πειραιά, όπως και ακόμη ένα στη Θήβα, περιήλθε στο ενεργητικό της πτωχευμένης εταιρείας το 2021, ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου.
Η απόφαση αφορά δικαστική αντιδικία μεταξύ της «Ράδιο Κορασίδη» και της πρώην Marfin Leasing, της θυγατρικής δηλαδή της MIG που είχε αγοράσει το 2008 το 55,79% της εταιρείας ηλεκτρικών ειδών και το 58,78% της θυγατρικής της Elephant.
Τα πρώτα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν να εμφανίζονται ήδη στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας.
Από το On στο Off της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών
H Ράδιο-Κορασίδης ιδρύθηκε από τον Αντώνη Κορασίδη το 1947, όταν άνοιξε το πρώτο του κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στον Πειραιά. Η Ράδιο-Κορασίδης «έμεινε» στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν καθώς εισήγαγε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση στην ελληνική αγορά και καθιέρωσε το mini πλυντήριο πιάτων.
Τα πρώτα προβλήματα της εταιρείας άρχισαν να εμφανίζονται ήδη στην αυγή της δεύτερης χιλιετίας. Η δημοσίευση τότε του ισολογισμού του 2001 ,δεν είχε αφήσει καμιά αμφιβολία – για τη δύσκολη κατάσταση που περνούσε ο όμιλος .
Σε μητρικό επίπεδο η Ράδιο Κορασίδης είχε παρουσίασει μείωση κύκλου εργασιών στα 224,8 εκατ. ευρώ έναντι 241,5 εκατ. ευρώ το 2000 ενώ τα κέρδη είχαν εξανεμιστεί και από 21,14 εκατ. ευρώ το 2000 μόλις που ξεπέρασαν τα 2 εκατ. ευρώ το 2001.
Στο ίδιο διάστημα τα δάνεια, εκτινάχτηκαν στα 86 εκατ. ευρώ από 34 εκατ ευρώ την προηγούμενη χρονιά .
Το σύνολο των υποχρεώσεων το 2001 είχε φθάσει τα 170,19 εκατ. ευρώ. Στην ίδια και χειρότερη μοίρα βρέθηκε και το 2002 με το δανεισμό να αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της εταιρείας ,την ώρα που έβλεπε ταυτόχρονα να συρρικνώνεται ο τζίρος της.
Το 2003 έγινε προσπάθεια η εταιρεία να αναγεννηθεί . Οι προσπάθειες της διοίκησης είχαν εστιαστεί στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, την αλλαγή του τρόπου διακίνησης των εμπορευμάτων και την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής.
Η αγορά όμως δεν είχε πειστεί ότι η εταιρεία μπορεί να ξανασταθεί στα «πόδια της» και πόσο μάλλον η χρηματιστηριακή αγορά ,με την μετοχή να διαπραγματεύεται το 2003 κοντά στα 1,8 ευρώ όταν είχε φθάσει την δεκαετία το ’90 τα 50 ευρώ.
Προσπάθειες διάσωσης
Η κατρακύλα όμως παρά τις προσπάθειες την διοίκησης δεν σταματά.
Το 2006 η εταιρεία Κορασίδης, πνιγμένη στα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές που ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο άρθρο 44. Διαγράφεται σχεδόν το 1/3 των χρεών και περνά στον έλεγχο (70%) του Ι. Ευαγγελάτου, επιχειρηματία του χώρου και εκ των βασικών προμηθευτών της Κορασίδης.
Η Elephant αποτέλεσε το δεύτερο σήμα του ομίλου Κορασίδη. Κατέρρευσε και αυτή μαζί με τον Κορασίδη το 2006.
Στις αρχές του 2008 , η νέα διοίκηση πείθει τον Ανδρέα Βγενόπουλο να επενδύσει στην εταιρεία. Προσελήφθησαν πάνω από 200 άτομα αλλά και διευθυντικά στελέχη, έγιναν επενδύσεις στα καταστήματα και διευρύνθηκε το δίκτυο.
Και πάλι όμως η εταιρεία δεν κατάφερε να κερδίσει τους καταναλωτές. Το 2008 έκλεισε με ζημιές 58 εκατ. ευρώ και το 2009 με 27 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2009 η ΜΙG αποφάσισε να κάνει stop loss και πώλησε το ποσοστό της στον Ευαγγελάτο. Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2009, είχε βάλει 114 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η εταιρεία πωλήθηκε αντί 35 εκατ. ευρώ με το τίμημα να είναι πληρωτέο από το 2011.


Latest News

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος