
Οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αυστραλία μπήκαν στο στόχαστρο της αρχής προστασίας των καταναλωτών της χώρας, για παραπλάνηση των αγοραστών σχετικά με τις εκπτώσεις σε εκατοντάδες προϊόντα όπως τονίζουν σε αγωγές που κατατέθηκαν τη Δευτέρα, αυξάνοντας την πίεση στον κλάδο εν μέσω κρίσης κόστους ζωής.
Η δικαστική ενέργεια σηματοδοτεί μια σημαντική κίνηση κατά των κολοσσών σούπερ μάρκετ του κλάδου, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει τον έλεγχο των νομοθέτων και των ρυθμιστικών αρχών για το γεγονός ότι πλήττουν τους καταναλωτές με υψηλές τιμές σε μια εποχή που τα επιτόκια, το κόστος στέγασης και οι λογαριασμοί ενέργειας έχουν επίσης αυξηθεί απότομα.
ΗΠΑ: Ερευνάται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τα ηλεκτρονικά «ταμπελάκια» τιμών
Αυστραλία: Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ
Σε ξεχωριστές αγωγές, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών στην Αυστραλία δήλωσε ότι η Woolworths και η Coles κράτησαν σταθερές τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα για έως και δύο χρόνια, και στη συνέχεια τις αύξησαν μόνο για να τα διαφημίσουν ως εκπτωτικά αμέσως μετά.
Η υποτιθέμενη τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από την αρχική, αναφέρουν οι αγωγές. Οι εταιρείες σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβασαν σκόπιμα τις τιμές με σκοπό να καθιερώσουν μια υψηλότερη τιμή «ήταν», ανέφεραν οι αγωγές.
«Οι εκπτώσεις τιμών όπως προωθήθηκαν ήταν παραπλανητικές, επειδή η έκπτωση ήταν ψευδής», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Gina Cass-Gottlieb, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι επηρέασαν εκατομμύρια μονάδες προϊόντων.
Η Επιτροπή δήλωσε και στο Reuters ότι ζητούσε κυρώσεις, αλλά σημείωσε ότι τα πιθανά πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί καταναλωτών ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή το 30% του κύκλου εργασιών κατά την περίοδο της παράβασης ή το τριπλάσιο του ποσού που ωφελήθηκε η εταιρεία από την παράβαση. «Οι πελάτες δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως ανόητοι από τα σούπερ μάρκετ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Σενάρια και κυρώσεις
Η Woolworths ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα επανεξετάσει τους ισχυρισμούς της επιτροπής, ενώ η Coles δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί την υπόθεση.
Οι μετοχές των δύο εταιρειών, οι οποίες συγκεντρώνουν μαζί τα δύο τρίτα των πωλήσεων οργανωμένου λιανεμπορίου στην Αυστραλία, υποχώρησαν έως και 4% μετά την ανακοίνωση αυτή.
Ο αναλυτής της Jefferies, Michael Simotas, εξήγησε στο Reuters πως είναι δύσκολο μεν να προβλεφθεί η έκβαση των υποθέσεων, οι κυρώσεις ωστόσο θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.
«Αναμένουμε ότι το θέμα αυτό θα αυξήσει την πίεση στην αντίληψη των καταναλωτών για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται από τη διαρροή πωλήσεων σε μη παραδοσιακά κανάλια», πρόσθεσε σχετικά.
Οι σημερινοί διευθύνοντες σύμβουλοι και των δύο εταιρειών ξεκίνησαν μετά την περίοδο στην οποία αναφέρεται η αγωγή, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2023. Σε ακρόαση στη Γερουσία τον Απρίλιο του 2024, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Woolworths Μπραντ Μπαντούτσι δήλωσε ότι οι αγοραστές θα πήγαιναν αλλού αν η εταιρεία του επιδιδόταν σε αύξηση των τιμών.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την επιβολή υποχρεωτικού κώδικα δεοντολογίας για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ με πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων για τις παραβάσεις. Την ίδια στιγμή που η κεντροαριστερή Εργατική κυβέρνησή του απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει στη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού την εξουσία να διαλύσει τις εταιρείες σούπερ μάρκετ.


Latest News

Μήνυση από δώδεκα πολιτείες κατά της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς
Οι δασμοί Τραμπ θα έπρεπε να θεωρούνται παράνομοι, σύμφωνα με την αγωγή, που θέλει να εμποδίσει την εφαρμογή τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία

Η Κίνα διαψεύδει ότι γίνονται συνομιλίες με τις ΗΠΑ - Ζητά να ανακαλέσει η Ουάσινγκτον τους μονομερείς δασμούς
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα... θα πρέπει να ακυρώσουν όλα τα μονομερή μέτρα για την Κίνα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του