Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για την ημερομηνία που σκοπεύει το ΤΧΣ να πατήσει το κουμπί για το πολυαναμενόμενο placement στην Εθνική Τράπεζα.

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία το νέο placement

Συγκλίνουσες πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν ότι η συναλλαγή έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο για τεχνικούς λόγους να μετατεθεί κατά μια ήμερα, και συγκεκριμένα για την 1η Οκτωβρίου.

«Κλείδωσε» το ποσοστό πώλησης

Οριστική φαίνεται πως είναι και η απόφαση για την πώληση ποσοστού 10% της Εθνικής από συνολικά 18,4% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα.

Άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση επισημαίνουν πως φαίνεται ότι επικράτησαν οι φωνές που ήθελαν το Κράτος να κρατά ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θεωρώντας πως έτσι διατηρούν έναν έλεγχο στις αποφάσεις.

Ερώτημα τα ειδικά δικαιώματα

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται εξαιρετική κρίσιμη η κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις μετοχές που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ, μετά την ολοκλήρωση του placement. Πρόκειται, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν, για δικαιώματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις.

Το κράτος την επόμενη μέρα του placement θα πρέπει να είναι σαν οποιοσδήποτε άλλος μέτοχος και να μην διαφέρει από κανέναν άλλο

Τόσο η διοίκηση της Εθνικής όσο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ευρώπης λέγεται πως επιθυμούν την κατάργησή τους, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός.

«Το κράτος την επόμενη μέρα του placement θα πρέπει να είναι σαν οποιοσδήποτε άλλος μέτοχος και να μην διαφέρει από κανέναν άλλο», αναφέρουν κύκλοι που γνωρίζουν.

Η έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας

Οι διεργασίες πάντως για την έναρξη της συναλλαγής κορυφώνονται, με το placement να βρίσκεται στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Ισχυρή ζήτηση από Έλληνες και ξένους επενδυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρή ζήτηση από εγχώριους και ξένους επενδυτές για την αγορά των μετοχών της Εθνικής.

Οι κρούσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η JP Morgan ως ο κύριος ανάδοχος ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές και μάλιστα από μεγάλους οίκους.

Δεν αποκλείεται πάντως κάποιοι να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, με δεδομένο πως πλέον δεν μιλάμε για το 18,4% αλλά μόλις το 10%.

Το θετικό μομέντουμ

Η συγκυρία και το μομέντουμ, όπως λένε, φαντάζει εξαιρετική για την Εθνική να προσελκύσει διεθνή και εγχώρια κεφάλαια. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στο πρώτο placement που πραγματοποίησε το ΤΧΣ για τις μετοχές της τράπεζας πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ένα placement, που κατά κοινή ομολογία άνοιξε το δρόμο για την επιτυχή υλοποίηση και της Πειραιώς στις αρχές του 2024.

Οι διεθνείς συνθήκες άλλωστε παραμένουν ίδιες και δεν υπάρχει σοβαρή μεταστροφή στο παγκόσμιο περιβάλλον (οι προκλήσεις παραμένουν, όπως και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή).

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο placement στην Εθνική διενεργήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και αφορούσε στο 22% του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ στην τράπεζα.

Στόχος πάνω από 1 δισ. ευρώ

Χαρακτηρίστηκε ως η πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον τελικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 1,067 δισ. ευρώ και την τελική υπερκάλυψη να διαμορφώνεται σε πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο.

Στόχος του νέου placement όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης είναι να αντλήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από το επικείμενο placement.

Η έξοδος του Δημοσίου

Η προσπάθεια εξόδου του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο, με το αίτημα της Eurobank στο ΤΧΣ για επαναγορά των μετοχών που κατείχε στο 1,8 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την «εύκολη» διαδικασία της Eurobank, τα ύδατα τάραξε η UniCredit με μια προσφορά – πακέτο για την Alpha Bank, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τις απαιτητικές διαδικασίες σε Εθνική και Πειραιώς.

Οι κυβερνήσεις έχουν εισπράξει πάνω από 16 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών τραπεζών που είχαν διασώσει στη διάρκεια της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία

Σε μόλις έξι μήνες αφού άρχισε η διαδικασία της αποεπένδυσης, το ΤΧΣ έχει αποκομίσει περί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κυβερνήσεις να έχουν εισπράξει πάνω από 16 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών τραπεζών που είχαν διασώσει στη διάρκεια της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»