Αντικρουόμενες πληροφορίες μεταδίδονται σχετικά με το ενδεχόμενο της έναρξης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στο Νότιο Λίβανο. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό δίκτυο ABC μεταδίδει ότι «είναι πολύ πιθανόν η χερσαία επιχείρηση να έχει ήδη αρχίσει ή να επίκειται άμεσα», ενώ το σαουδαραβικό Al-Arabia επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, που αναφέρουν πως «ό,τι και αν συμβαίνει στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, θα πρόκειται για επιχείρηση που αποφάσισαν από μόνοι τους οι Ισραηλινοί».
Σιωπή από το Ισραήλ
Ωστόσο, ενδιαφέρουσα στάση τηρούν τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ. Παρότι αναμεταδίδουν τις πληροφορίες του ABC και του Al-Arabia, αποφασίζουν να μην λύσουν τις όποιες απορίες. Ενδεικτικό είναι τοαινιγματικό ερώτημα του σημερινού κύριου άρθρου της ιστοσελίδας της ισραηλινής δημόσιας τηλεόρασης που τιτλοφορείται με την ερώτηση εάν «άραγε, άρχισε η χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο;».
Μπορεί η Ευρώπη να παρέμβει στον Λίβανο;
Πάντως, πέρα από τα ομιχλώδη ισραηλινά λογοπαίγνια, τοπικοί σχολιαστές και αναλυτές εκτιμούν ως πιθανότερο οι δυνάμεις εφέδρων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου, να έχουν ήδη προβεί σε προπαρασκευαστικές χερσαίες επιχειρήσεις περιορισμένου βεληνεκούς, καταστρέφοντας προκεχωρημένα φυλάκια και παρατηρητήρια της Χεζμπολάχ, για να προετοιμάσουν το έδαφος για μία μελλοντική ευρύτερη επέμβαση.
Ιρανική αμηχανία
Στο μεταξύ, ενώ αναμένεται ποιος θα αντικαταστήσει τον Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στην Τεχεράνη παρατηρείται αμηχανία ως προς τον τρόπο αντίδρασης κατά του Ισραήλ μετά τον συστηματικό αποδεκατισμό της ηγεσίας της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με την New York Times, το περιβάλλον του Ηγέτη της Επανάστασης Αλί Χαμενεΐ, στο οποίο περιλαμβάνεται το βαθύ κράτος των Φρουρών της Επανάστασης, τείνει να τάσσεται υπέρ μίας ευθείας ανταπάντησης του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το περιβάλλον του μετριοπαθέστερου Ιρανού Προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν, προτιμά να ανατεθεί το βάρος της εκδίκησης στις δυνάμεις του «Άξονα της Αντίστασης» δηλαδή στους Χούθι, στους σιίτες πολιτοφύλακες της Συρίας και του Ιράκ , και βεβαίως στα στελέχη της Χεζμπολάχ που έχουν απομείνει στο πεδίο της μάχης.
Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα ο περιφερειακός σιιτικός παράγοντας, με επικεφαλής την Τεχεράνη, θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις – και όχι απαραίτητα μετά την κηδεία του Χασάν Νασράλα, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Deutsche Welle
Γαβριήλ Χαρίτος
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος