Το ράλι τιμών στα «πράσινα» ακίνητα – σε αυτά που κατατάσσονται στις υψηλές ενεργειακές κλάσεις όπως Α+, Α, Β+ και Β είναι ακόμη εντονότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατοικίες.

Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν «τρομάξει» τους υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν ένα σπίτι με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Ακίνητα: Οι αγοραπωλησίες «φουσκώνουν» τα φορο-έσοδα

Κύκλοι της κτηματαγοράς μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν ότι μπαίνει περισσότερο από ποτέ στο προσκήνιο η μείωση του κόστους μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης. Οι αυξημένες ανάγκες διαβίωσης (θέρμανση, κλιματισμός, παραγωγή ζεστού νερού, φωτισμός, καθημερινές ανάγκες κ.λπ.) έχουν καταστήσει τα σύγχρονα κτίρια αρκετά ενεργοβόρα.

Κατ’ επέκταση λοιπόν η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού κρίνεται αρκετά σημαντική, αν όχι απαραίτητη.

Σύμφωνα με έρευνα της Spitogatos, η ενεργειακή κλάση αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο σημαντικό παράγοντα για την αγορά ακινήτων.

Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την ενεργειακή απόδοση ενός ακίνητου, καθώς οι ευρωπαϊκές οδηγίες, η ελληνική νομοθεσία και τα προγράμματα στήριξης, όπως το «Εξοικονομώ», έχουν καταστήσει την ενεργειακή κλάση ένα κεντρικό στοιχείο στην εκτίμηση της εμπορικής απόδοσης των ακινήτων.

Η έρευνα, τα ακίνητα

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του SPI σχετικά με τις κατοικίες προς πώληση με υψηλή ενεργειακή κλάση, δηλαδή A+, A, B+, B, στην Αθήνα και τα Προάστιά της, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στα Νότια Προάστια της Αθήνας (4.636 ευρώ/τ.μ.), ενώ η χαμηλότερη στα Ανατολικά Προάστια (2.800 ευρώ/τ.μ.), όπου και σημειώνεται και η μεγαλύτερη αύξηση τιμής από το 2021 μέχρι σήμερα (52,4%).

Σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας με υψηλή ενεργειακή κλάση σε σχέση με το 2023 σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας (19,9%).

Στις κατοικίες μεσαίας ενεργειακής κλάσης (C, D, E) η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται και πάλι στα Νότια Προάστια (3.133 ευρώ/τ.μ.) και η χαμηλότερη στα Δυτικά Προάστια, όπου επίσης σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση τιμής σε σύγκριση με το 2021 (28,3%) αλλά και την προηγούμενη χρονιά (10,7%).

Σε ό,τι αφορά την αγορά κατοικίας χαμηλής ενεργειακής κλάσης (F, G) στην Αθήνα και τα Προάστια, η χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης (1.429 ευρώ/τ.μ.) καταγράφεται στα Δυτικά Προάστια, ενώ η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στα Βόρεια Προάστια (2.514 ευρώ/τ.μ.).

Από το 2021 μέχρι σήμερα, υψηλή αύξηση (29,9%) σημειώνεται στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης στα Δυτικά Προάστια, ενώ σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής τιμών, άνοδος της τάξης του 11,1% σημειώθηκε το τελευταίο έτος στα Ανατολικά Προάστια αλλά και το κέντρο της Αθήνας για κατοικίες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.

Από το 2021 μέχρι σήμερα, η μέση ζητούμενη τιμή των κατοικιών προς πώληση στην Αθήνα και τα Προάστια αυξήθηκε σημαντικά, με τις κατοικίες υψηλής ενεργειακής κλάσης να σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλες τις περιοχές.

Στα Νότια Προάστια της Αθήνας εντοπίζεται η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών με υψηλή ενεργειακή κλάση δηλαδή A+, A, B+, B, φτάνοντας τα 15,3 ευρώ/τ.μ., ενώ η χαμηλότερη καταγράφεται στα Δυτικά Προάστια με 8,9 ευρώ/τ.μ. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση 36,0% στη μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες στα Νότια Προάστια από το 2021 έως το 2024.

Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ενεργειακά αποδοτικών κατοικιών σημειώνεται στα Νότια Προάστια της Αθήνας (12,7%), ενώ ακολουθούν τα Ανατολικά Προάστια με αύξηση 12,3%.

Οι κατοικίες προς ενοικίαση με μεσαία ενεργειακή κλάση (C, D, E) καταγ

ράφουν την υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης στα Νότια Προάστια αγγίζοντας τα 12,0 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η χαμηλότερη τιμή εντοπίζεται στα Δυτικά Προάστια, στα 8,1 ευρώ/τ.μ. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση τιμής ενοικίασης κατοικιών με μεσαία ενεργειακή κλάση στις Ανατολικές περιοχές της Αθήνας, όπου οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 28,2% από το 2021 μέχρι σήμερα.

Συγκρίνοντας τη μέση ζητούμενη τιμή κατοικιών προς ενοικίαση με μεσαία ενεργειακή κλάση στην Αθήνα και τα Προάστιά της το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα Δυτικά Προάστια σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 8,4%.

Τέλος, οι κατοικίες με χαμηλή ενεργειακή κλάση (F, G) παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στα Βόρεια Προάστια (10,9 ευρώ/τ.μ.), ενώ τα Δυτικά Προάστια παραμένουν η πιο οικονομική επιλογή (8,0 ευρώ/τ.μ.).

Στα Ανατολικά Προάστια σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης, με συνολική άνοδο 38,2% από το 2021 έως το 2024. Ειδικότερα, μόνο το διάστημα 2023-2024, η αύξηση ανήλθε στο 19,9%.

Στα Νότια Προάστια της Αθήνας συγκεντρώνεται πάνω από το 40% των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών υψηλής ενεργειακής κλάσης, ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια και το κέντρο.

Οι κατοικίες μεσαίας ενεργειακής κλάσης κατανέμονται πιο ομοιόμορφα σε Νότια, Βόρεια Προάστια και το κέντρο, με μικρότερες προσφορές στα Δυτικά και Ανατολικά Προάστια.

Το 50% των κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολουθούν τα Νότια και Δυτικά Προάστια.

Για το 2024, τα Βόρεια και Νότια Προάστια της Αθήνας, μαζί με το κέντρο, συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση με υψηλή ενεργειακή κλάση (A+, A, B+, B), με τα Νότια Προάστια να κατέχουν άνω του 40%.

Στις κατοικίες με μεσαία ενεργειακή κλάση, τα Νότια Προάστια διατηρούν την πρωτιά, ακολουθούμενα από το κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει πάνω από το 40% της προσφοράς κατοικιών χαμηλής ενεργειακής κλάσης (F και G).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
OT FORUM – Δημήτρης Ανδριόπουλος: H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια
OT FORUM |

Ανδριόπουλος (Dimand): H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια

Η ελληνική αγορά ακινήτων «δεν είναι φούσκα» καθώς η ανάπτυξη δεν βασίζεται σε δανεισμό τόνισε ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την παρουσία του στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου