Μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως για το 2025 κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) από τον διεθνή φορέα αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS), αναφορικά με τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), σύμφωνα με την “QS Global MBA & Business Masters Rankings”.
Tα αποτελέσματα κατάταξης των ΠΜΣ του ΟΠΑ ανά κατηγορία συγκεντρώνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι:
Το «ΠΜΣ στην Επιχειρηματική Αναλυτική» του ΟΠΑ είναι το μοναδικό Ελληνικό ΠΜΣ που κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων ομοειδών ΠΜΣ στη κατηγορία “Business Analytics” για το 2025.
Τα «ΠΜΣ στο Μάρκετινγκ & Επικοινωνία», «ΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων: ΜΒΑ» και «ΠΜΣ στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική» του ΟΠΑ είναι τα ΠΜΣ με τις υψηλότερες θέσεις κατάταξης μεταξύ των Ελληνικών ομοειδών ΠΜΣ στις αντίστοιχες κατηγορίες “Marketing”, “ΜΒΑ full-time” και “Finance” για το 2025.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια, βάσει των οποίων αξιολογούνται τα ΠΜΣ, είναι τα ακόλουθα: α) η φήμη των ΠΜΣ στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, η παραγωγικότητα της έρευνας του ακαδημαϊκού προσωπικού σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία στη βάση της Scopus και το ποσοστό των ακαδημαϊκών που κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών (thought leadership), β) οι απόψεις των εργοδοτών σχετικά με τα ΠΜΣ που επιθυμούν να προσλάβουν αποφοίτους, καθώς και το ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων σε θέσεις εργασίας (employability), γ) η απόδοση της επένδυσης των ΠΜΣ, καθώς και η μέση περίοδος αποπληρωμής μετά την αποφοίτηση (return on investment), δ) ο αριθμός αποφοίτων των ΠΜΣ που καταγράφονται σε λίστες (πχ. Forbes) με τους κορυφαίους επαγγελματίες παγκοσμίως, καθώς και το ποσοστό των αποφοίτων των ΠΜΣ που δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις (Entrepreneurship & Alumni Outcomes) και ε) τα ποσοστά γυναικών και αλλοδαπών σε φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό των ΠΜΣ (Class & Faculty Diversity).
Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Βασίλειος Βασδέκης, σε συνέχεια της πρόσφατης κατάταξης δήλωσε: «Το ΟΠΑ έχει μεγάλη παράδοση και παραμένει πρωτοπόρο στην λειτουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών. Είναι πολύ σημαντικό που εμφανίζεται στις υψηλότερες θέσεις διεθνώς, σύμφωνα με τον έγκριτο φορέα αξιολόγησης QS και μάλιστα με διαρκή βελτίωση. Τα κριτήρια κατάταξης είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και έχουν να κάνουν πράγματι με τους καίριους δείκτες που μετρούν την αποτελεσματικότητα, όπως η επιστημονική έρευνα, η απορρόφηση των αποφοίτων και η γνώμη των εργοδοτών τους, η απόδοση της επένδυσης για τους εκπαιδευόμενους, η φήμη του Ιδρύματος και του ΠΜΣ κ.ά. Μέριμνά μας είναι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το υψηλό επίπεδο της προσφερόμενης εκπαίδευσης και το ΟΠΑ να αποτελεί ένα Πανεπιστήμιο-υπόδειγμα στο διεθνές εκπαιδευτικό περιβάλλον».
ΠΜΣ του ΟΠΑ, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:
Latest News
Συνεργασία ΕΥ Ελλάδος και Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Τι προβλέπει η συμφωνία
Το μνημόνιο υπέγραψε, από την πλευρά της EY Ελλάδος, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, και, από την πλευρά του Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής, κ. Δημήτρης Μπουραντώνης
Παγκόσμια αναγνώριση για διακεκριμένους επιστήμονες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η αξιολόγηση προέκυψε από την έρευνα «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators» 2023
Μνημόνιο Συνεργασίας για ΑΙ μεταξύ του ΕΚΠΑ και της Google
Αφορά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης υπέγραψαν το ΕΚΠΑ και η Google
Ποιοι οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία το 2024-2025
Σύμφωνα με τη Focus Economics συνολικά το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024, και κατά 2,14% το 2025
Τελετή Βράβευσης του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ»
Ο Διαγωνισμός καθιερώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ)
Τι δείχνουν 4 δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Γιατί είναι κρίσιμοι οι δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οικονομικού κλίματος, προσδοκιών απασχόλησης και PMI στη μεταποίηση
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 155,29% το 2024 και στο 138,34% του ΑΕΠ έως το 2028