Σε επιβολή πρόσθετων φόρων προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 15-18 δισ. ευρώ προανατολίζεται γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας, γράφει η γαλλική Le Parisien.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μεταθέσει κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2029, την επίτευξη του στόχου να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ανώτατο που ορίζει η ΕΕ 3% του ΑΕΠ, ανέφερε η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.
Γαλλία: Τρέχει για να προλάβει τις προθεσμίες ο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοινοβούλιο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την Τρίτη για να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, ενώ διερευνά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των νομοθετών.
Σύμφωνα με το Le Parisien, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σχεδιάζει να τριπλασιάσει μια έκτακτη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα για να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιβάλει επιπλέον φόρο σε εταιρείες αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, θα επιβάλει φόρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιβάλλονται σε εταιρείες ενέργειας και σε εξαγορές μετοχών.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για κάποιες διατάξεις μέχρι την ακτάθεση του προϋπολογισμού του 2025. Ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν είπε ότι θα παρουσιαστεί την εβδομάδα της 9ης Οκτωβρίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών.
Η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση του Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να επεκταθεί πέρα από το 6% του ΑΕΠ.
Αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται κατά διαστήματα από το 4,4% που σχεδίαζε αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τις δαπάνες.
Η διολίσθηση της γαλλικής οικονομίας έχει πυροδοτήσει την έντονη δυσπιστία των επενδυτών, οι οποίοι έκαναν ντάμπινγκ στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία ήδη όταν ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου.
Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα 10ετή γαλλικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά έχει αυξηθεί σε περίπου 80 μονάδες βάσης – περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ισπανίας – έναντι λιγότερο από 50 μ.β. τον Μάιο.
Το μήνυμα Μπαρνιέ
Μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία ο Μισέλ Μπαρνιέ έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να δηλώσει έτοιμος να αναλάβει δράση. Με υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως και ο ίδιος – το οποίο τερμάτισε τέταρτο στις εκλογές – και με άλλους από το κόμμα του Μακρόν – που τερμάτισε τρίτο – ο Μπαρνιέ έχει να αντιμετωπίσει από τη μία τις αγορές που ήδη δείχνουν τα δόντια τους, και από την άλλη τη λαϊκή αμφισβήτηση και την πόλωση που εντείνονται.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο France 2 φρόντισε να στείλει μήνυμα κατευνασμού πρώτα και κύρια στις αγορές. «Προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας», είπε είναι η «διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Γαλλίας» στις αγορές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μέτρα λιτότητας που σκέφτεται να εφαρμόσει.
«Μεγάλο μέρος του χρέους μας εκδίδεται στις διεθνείς αγορές, στις εξωτερικές αγορές. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπαρνιέ, την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας βρίσκεται στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πέραν του ευρωπαϊκού ορίου του 3%.
Σε σχέση με το πώς θα περιορίσει το έλλειμμα και πώς θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στη Γαλλία, ο Μπαρνιέ είπε: «δεν θέλω να επιβαρύνω περισσότερο τους φόρους για το σύνολο των Γάλλων που ήδη πληρώνουν περισσότερους φόρους από όλους τους ευρωπαίους εταίρους».
«Ούτε για τους φτωχότερους, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις μεσαίες τάξεις». «Αλλά δεν θέλω να αποκλείσω ότι πρέπει να κάνουμε τους πλουσιότερους να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια », είπε αρνούμενος να πάρει θέση για την επιστροφή του φόρου μεγάλης περιουσίας, όπως ζητεί η γαλλική αριστερά.
Latest News
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας
«Φυτοζωεί» η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας - Μόλις 7 νέα επιβατικά αεροπλάνα
Οι κυρώσεις ήταν τόσο αυστηρές για τη Ρωσία που έφεραν την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα της επιβίωσης
Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση
O Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street - Χτύπησε το κουδούνι σε πανηγυρικό κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα εγκαινιάσει «μια οικονομία που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί κανείς»
Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο
Το 2023, περισσότεροι από 75.000 επιβάτες της Emirates αναχωρούσαν καθημερινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Ανησυχία Λαγκάρντ για ανάπτυξη - Τι είπε για δασμούς Τράμπ και μείωση 0,5% στα επιτόκια
Η Λάγκαρντ εξήγησε τους λόγους που το δ.σ αποφάσισε την παραδοσιακά ήπια μείωση - Οι αβεβαιότητες και η αναθεώρηση για την ανάπτυξη
Η σειρά του Ζάκερμπεργκ - Δωρίζει 1 εκατ. για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ
Οι εντάσεις ανάμεσα στον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανήκουν στο παρελθόν
Φρένο στον πληθωρισμό της Ινδίας μετά από υψηλό 14 μηνών, αυξάνουν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων
Η κεντρική τράπεζα στην Ινδία διατήρησε τα επιτόκια στο 6,5% κατά την τελευταία της συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική της χώρας
Με μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β αποχαιρετά το 2024 η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ως ήταν αναμενόμενο την τέταρτη για το 2024 μείωση των επιτοκίων - Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική