UniCredit: Γιατί το ενδιαφέρον της για την Commerzbank μπορεί να είναι πρόβλημα

H μεγέθυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να είναι ελκυστική για τους μετόχους αλλά υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα ειδικά για τον φορολογούμενο

UniCredit: Γιατί το ενδιαφέρον της για την Commerzbank μπορεί να είναι πρόβλημα

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Στο ερώτημα γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν μέσω συγχωνεύσεων να αυξήσουν το μέγεθος τους και τι μειονεκτήματα μπορεί να έχει αυτή προσπάθεια απαντούν με ανάλυση τους οι Financial Times.

Οι κορυφαίες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν την ίδια συνολική χρηματιστηριακή αξία με τις πέντε κορυφαίες στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η κερδοφορία των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι υψηλότερη έναντι των ευρωπαϊκών κι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για την κινητικότητα που παρουσιάζεται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο με τις προσπάθειες εξαγορών και τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζών.

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Οι κυβερνήσεις πωλούν τα μερίδια τους – Πόσα εισέπραξε η Ελλάδα

Αυτό φαίνεται να επιχειρούν ο Onur Genç, διευθύνων σύμβουλος της BBVA, ή ο Andrea Orcel, CEO της UniCredit. Και οι δύο τράπεζες επιχειρούν επί του παρόντος εξαγορές των αντιπάλων τους, της Sabadell και της Commerzbank, αντίστοιχα. Η πρώτη είναι περισσότερο εγχώρια υπόθεση, ενώ η διαμάχη UniCredit-Commerzbank μοιάζει πολύ πιο κοντά σε μια επιθετική διασυνοριακή συναλλαγή. Αν και αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης την έχουν χαρακτηρίσει «μη συνετή», αν προχωρήσει, θα είναι η μεγαλύτερη τέτοια συναλλαγή μετά την καταστροφική εχθρική εξαγορά της ABN Amro από τη Royal Bank of Scotland (RBS) το 2007, μια κίνηση που συνέβαλε στην κατάρρευση της τελευταίας.

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επανέρχονται στην ατζέντα

Τι οδηγεί τις εξαγορές

Οι κινητήριοι μοχλοί των πρόσφατων τραπεζικών συναλλαγών είναι πολλοί από αυτούς που διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο τα τελευταία 15 χρόνια: υποτονικές προοπτικές εσόδων καθώς η κερδοφορία που προσέφεραν τα υψηλότερα επιτόκια τείνει να μειωθεί και αυξανόμενο κόστος καθώς η υπόσχεση της αποδοτικότητας που οδηγείται από την πληροφορική αντισταθμίζεται συνεχώς από υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες, σε ένα σκηνικό κατακερματισμένων μεριδίων αγοράς, με την «αγορά» να αναφέρεται στην ευρωζώνη.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτικοί τραπεζίτες βγάζουν τα βιβλία τους και ότι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επανέρχονται στην ατζέντα, παρά τις μελέτες δεκαετιών που δείχνουν ότι οι μισές ή και περισσότερες συμφωνίες καταστρέφουν την αξία των μετόχων.

Οι μεγάλες τράπεζες είναι «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν»

Τα μαθήματα από την κρίση του 2008

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι μια καλή ιδέα.Ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως το έθεσε ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mervyn King, ήταν ότι «τα περισσότερα μεγάλα και πολύπλοκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι παγκόσμια τουλάχιστον εν ζωή, αν όχι εν θάνατον». Το κόστος της διάσωσης της παγκοσμίως δραστηριοποιούμενης RBS το 2008 έπεσε εξ ολοκλήρου στους ώμους των φορολογουμένων της Βρετανίας. Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν χρειάστηκε να πληρώσουν ούτε ένα δολάριο, παρά το γεγονός ότι η RBS ήταν μια από τις 10 κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, η πτώχευση της οποίας θα είχε σαφείς επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, η θεωρία ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν» φαίνεται να ισχύει ακόμη.

Και ενώ οι νέοι κανόνες σήμερα σημαίνουν ότι το κόστος διάσωσης μιας τράπεζας θεωρητικά επιβαρύνει τους μετόχους και τους ομολογιούχους και όχι τους φορολογούμενους, στην πράξη είναι σαφές ότι μια μεγάλη τράπεζα που αντιμετωπίζει επικείμενη κατάρρευση δεν θα μπορούσε απλώς να αφεθεί να πτωχεύσει μόλις οι άλλοι φορείς παροχής κεφαλαίων εξαλειφθούν πλήρως.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι τράπεζες, τόσο πιο προβληματικά γίνονται τα ζητήματα. Ενώ οι σημερινές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των ισολογισμών, σημαίνουν ότι απέχουμε πολύ από το να ανησυχούμε για μια ενδεχόμενη τραπεζική χρεοκοπία, οι τράπεζες παραμένουν μια εξαιρετικά κυκλική, υπερβολικά μοχλευμένη επιχείρηση με κινδύνους που παραμονεύουν.

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης

Ορισμένοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι ο σχηματισμός μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης σημαίνει ότι μια πιθανή συγχώνευση UniCredit-Commerzbank δεν αλλάζει τους κινδύνους: με τη Γερμανία και την Ιταλία να χρησιμοποιούν το ευρώ, οποιαδήποτε αποτυχία θα ήταν με τη σειρά της ευθύνη της ευρωζώνης. Αλλά και αυτό είναι μια χίμαιρα. Δεν υπάρχει σύστημα εγγύησης καταθέσεων σε επίπεδο ευρωζώνης, το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι, εάν η UniCredit διακινδύνευε χρεοκοπία στο μέλλον, θα παρέμενε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να επιλύσει η ιταλική κυβέρνηση και οι φορολογούμενοι.

Για πολλές τράπεζες στην Ευρώπη που κοιτάζουν με ζήλια τις ομοειδείς τους στις ΗΠΑ, το να γίνουν μεγαλύτερες μπορεί να μοιάζει με ελκυστική επιλογή για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα και να ανακτήσουν τη θέση τους στο τραπέζι των μεγαλομετοχών. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει. Τέτοιες συναλλαγές σπάνια είναι καλές για τους μετόχους και, το σημαντικότερο, για τους φορολογούμενους και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, οι οποίοι παραμένουν οι δανειστές τελευταίας καταφυγής.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433