Στις 50,3 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), χαμηλότερα από τις 52,9 μονάδες του Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης της δραστηριότητας.
Η τιμή του δείκτη υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, λόγω της νέας μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.
Ελληνική μεταποίηση: Παραμένει σε ανάπτυξη αλλά με βραδύτερους ρυθμούς
Η έρευνα της S&P Global
Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών τον Σεπτέμβριο συνέβαλε στην οριακή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών. Η συρρίκνωση ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο του 2023, καθώς οι κατασκευαστές συνέδεσαν τη μείωση με την εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και τη βραδύτερη άνοδο των νέων παραγγελιών εξαγωγών, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών σε βασικές αγορές.
Παρότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να αυξάνονται, η αύξηση ήταν μόλις οριακή και η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο. Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών προσάρμοσαν, με τη σειρά τους, προς τα κάτω τους όγκους παραγωγής τον Σεπτέμβριο, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα 20 μηνών. Και πάλι, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός, ωστόσο ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022.
Μολονότι οι τιμές εισροών εξακολούθησαν να αυξάνονται με απότομο ρυθμό, τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν με ασθενέστερο ρυθμό. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιβραδύνθηκε περαιτέρω από το υψηλό 20 μηνών του Ιουλίου. Σύμφωνα με μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, οι αυξήσεις των τιμών προήλθαν από το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας, μεταφοράς και πρώτων υλών.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα, λόγω των προσπαθειών να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες. Παράλληλα με την ηπιότερη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων εκροών επιβραδύνθηκε στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.
Πτώση της απασχόλησης
Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν νέα πτώση της απασχόλησης στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Παρότι η μείωση των θέσεων εργασίας ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των μειωμένων νέων παραγγελιών, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένου προσωπικού για την αντικατάσταση εκείνων που αποχώρησαν οικειοθελώς. Η μείωση ήταν η πρώτη που καταγράφηκε σε διάστημα περίπου ενός έτους, ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές οριακή.
Παρά τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, οι παραγωγοί αγαθών κατάφεραν να συνεχίσουν να μειώνουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Αύγουστο λόγω της περιορισμένης εισροής νέων παραγγελιών.
Παράλληλα με τις ασθενείς συνθήκες ζήτησης, οι εταιρείες προσάρμοσαν επίσης προς τα κάτω την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφηκε η πρώτη συρρίκνωση των αγορών εισροών από τον Ιούνιο του 2023. Λόγω της μειωμένης εισροής υλικών, οι εταιρείες επέλεξαν να περιορίσουν τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων, μολονότι με ασθενέστερο ρυθμό από ό,τι τον Αύγουστο. Παρ’ όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες κατασκευαστές εξέφρασαν, στο πλαίσιο της έρευνας, μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος. Το επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών. Οι εταιρείες ενισχύθηκαν από τα προγράμματα επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την προσέγγιση νέων πελατών.
Latest News
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού