
Αναγνώριση ότι τα επιτόκια ήταν δεν ήταν συγχρονισμένα με την οικονομία χαρακτήρισε την αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν. Ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εκληφθεί ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει.
Με τον πληθωρισμό να πέφτει και την ανεργία να βρίσκεται κοντά στο ποσοστό που θεωρείται μακροπρόθεσμα βιώσιμο, «ο αριθμός που τώρα φαινόταν εκτός συγχρονισμού ήταν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο δεν χρειαζόταν πλέον να είναι τόσο περιοριστικό δεδομένης της προόδου που έχει σημειωθεί», τόνισε σε παρατηρήσεις που θα παραδώσει σε οικονομικό συνέδριο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον.
Πάουελ: Σήμα για νέες μειώσεις επιτοκίων – Δεν είναι σε προκαθορισμένη πορεία η Fed
Ο πληθωρισμός ανησυχεί τον Μπάρκιν
Οι προβλέψεις για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για το υπόλοιπο του έτους «απομακρύνουν λίγο την ένταση», είπε.
Ο Μπάρκιν που φέτος έχει δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed υποστήριξε τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που πρόβλεψε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 6-7 Νοεμβρίου, μια κίνηση που θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο εύρος 4,50%-4,75%. Πριν από αυτή τη συνεδρίαση, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει δημοσιεύσει τις εκθέσεις για την απασχόληση του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν τυχόν επιπτώσεις από την απεργία αυτή την εβδομάδα που έκλεισε τα λιμάνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την ακτή του Κόλπου, καθώς και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η όξυνση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
«Μαθαίνουμε καθώς προχωράμε»
Ο Μπάρκιν παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να είναι ισχυρή. Επιπλέον εκτιμά ότι υπάρχουν συνθήκες υπό τις οποίες η αγορά εργασίας θα μπορούσε να γίνει πιο σφιχτή παρά πιο αδύναμη τους επόμενους μήνες.
«Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε για τον πληθωρισμό» ανέφερε σημειώνοντας ότι ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξακολουθεί να βρίσκεται στο 2,7%. Είπε ότι δεν αναμένει να μειωθεί πολύ περισσότερο μέχρι το επόμενο έτος.
Οι απεργίες στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω
Η Fed στοχεύει σε ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2%. Ο δομικός PCE θεωρείται οδηγός για το πώς θα συμπεριφερθεί στο μέλλον ο πληθωρισμός.
Επεσήμανε ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας φαίνεται ότι ο «αποπληθωρισμός» θα συνεχιστεί. «Παραμένει δύσκολο να πούμε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί» είπε χαρακτηριστικά.
Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση για μεγάλες αγορές, όπως τα σπίτια και τα αυτοκίνητα, είπε, και «υπάρχει ο κίνδυνος να τονωθεί η ζήτηση σε βαθμό που να υπερβαίνει την προσφορά».
Οι απεργίες στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω.
Επιπλέον, η αγορά εργασίας μπορεί να κινηθεί με απροσδόκητους τρόπους, σημείωσε, καθώς μεγάλο μέρος της συζήτησης της Fed αφορά την αποτροπή περαιτέρω αύξησης του σημερινού ποσοστού ανεργίας 4,2%. Υποστήριξε ότι αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και η ζήτηση αυξηθεί, «οι εργοδότες που λειτουργούν με λιτότητα θα μπορούσαν κάλλιστα να βρεθούν σε έλλειψη» εργαζομένων και να χρειαστεί να προσλάβουν.
«Καθώς αποφασίζουμε πόσο γρήγορα θα κινηθούμε και πόσο μακριά θα πάμε κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου μείωσης των επιτοκίων, θα πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί και να μαθαίνουμε καθώς προχωράμε»τόνισε.


Latest News

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές