Οι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα δικαιώματα του τεράστιου μουσικού τους καταλόγου, συμπεριλαμβανομένων επιτυχιών όπως το Wish You Were Here και το Money, στη Sony Music έναντι περίπου 400 εκατ. δολαρίων, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Οι όροι περιλαμβάνουν την ηχογραφημένη μουσική του συγκροτήματος, το όνομα του συγκροτήματος και το «ομοίωμα» των καλλιτεχνών, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει τα δικαιώματα σε εμπορεύματα και spin-offs όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
Τα «μουσικά» μαθήματα Tέιλορ Σουίφτ και Oasis στην παγκόσμια οικονομία
Τα τραγούδια έχουν δύο σύνολα πνευματικών δικαιωμάτων – ένα για τη σύνθεση του τραγουδιού και ένα για την ηχογράφηση ή το κύριο αντίγραφο. Οι Pink Floyd συμφώνησαν να πουλήσουν τα ηχογραφημένα δικαιώματά τους, αλλά όχι τη σύνθεση των τραγουδιών, σημειώνουν οι FT.
Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη αυτή την εβδομάδα, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς διαμάχης μεταξύ των μελών του συγκροτήματος για τις λεπτομέρειες της πώλησης.
Η συμφωνία σηματοδοτεί την τελευταία σε μια σειρά εξαγορών καλλιτεχνών «κληρονομιάς» από τη Sony, η οποία επίσης έκλεισε συμφωνία για την απόκτηση μέρους των δικαιωμάτων του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen φέτος έναντι περίπου 1 δισ. δολαρίων.
Οι Pink Floyd είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με επιτυχίες όπως το Another Brick in the Wall. Η μουσική τους ήταν ένας από τους εναπομείναντες καταλόγους μεγάλων ονομάτων που ήταν προς πώληση μετά τις συμφωνίες που έκλεισαν ο Μπομπ Ντίλαν, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και άλλοι τα τελευταία χρόνια. Τα δικαιώματα τόσο του Ντίλαν όσο και του Σπρίνγκστιν αποκτήθηκαν επίσης από τη Sony.
Αλλά η πιθανή πληρωμή του συγκροτήματος είχε καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια λόγω διαφορών μεταξύ των μελών του συγκροτήματος σχετικά με τη φορολογική δομή της συμφωνίας. Μια απόπειρα πώλησης το 2022, η οποία προσέλκυσε πλειοδότες όπως η Hipgnosis, η Warner Music και η BMG, αναβλήθηκε.
Ενώ οι τιμές των μουσικών καταλόγων έχουν πέσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει το 2021 και το 2022, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές για ιδιαίτερα περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία όπως οι Pink Floyd. Ο γίγαντας ιδιωτικών κεφαλαίων Apollo συμφώνησε τον Ιούλιο να χρηματοδοτήσει τη Sony με έως και 700 εκατ. δολάρια για την υποστήριξη μουσικών συμφωνιών.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων