
Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβληθούν κανόνες σε έναν κλάδο: πριν παραβιάσει κάτι ή μετά. Η τεχνητή νοημοσύνη ακολουθεί τη δεύτερη οδό.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ άσκησε βέτο σε νομοσχέδιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο θα επέβαλε κάποια αρκετά ήπια πρότυπα σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google, ζητώντας τους να λάβουν εύλογες προφυλάξεις για να αποφύγουν καταστροφικές για τους χρήστες βλάβες.
Πόσο χρόνο εξοικονομεί ο Δημόσιος Τομέας με την AI – Το ελληνικό παράδειγμα
Τα μέτρα – που περιλαμβάνουν τη δημοσίευση μιας δήλωσης ασφαλείας και τη δοκιμή νέων μοντέλων για την πιθανότητα πρόκλησης καταστροφών – δεν αποτελούν σχεδόν καθόλου γραφειοκρατικό εφιάλτη. Ήταν πιθανό να δεσμεύσουν μόνο μηχανές τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνουν ήδη ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια. Εξάλλου, τα προτεινόμενα πρότυπα είχαν ήδη αμβλυνθεί σημαντικά.
Τεχνητή νοημοσύνη και τράπεζες
Παρόλα αυτά, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών κεφαλαίων Andreessen Horowitz και Y Combinator, φώναξαν «φάουλ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι οι κανόνες θα πρέπει να προέρχονται από την Ουάσιγκτον – πράγμα απίθανο σε ένα διχασμένο Κογκρέσο – ή θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε στοιχεία για τους πραγματικούς κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι κυρίως θεωρητικοί.
Εδώ υπάρχουν παραλληλισμοί με μια άλλη βιομηχανία που απειλούσε να καταστρέψει τον πολιτισμό: τις τράπεζες. Οι μεγάλοι δανειστές, όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs, ξοδεύουν πολλά χρήματα και χρόνο για να καταπολεμήσουν τα σχέδια που τους κρατούν υπό έλεγχο. Πέτυχαν και αυτοί μια πρόσφατη νίκη, αναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποδυναμώσει τους πολύπλοκους κανόνες που θα τους υποχρέωναν να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια.
Οι αρνητές των κανονιστικών ρυθμίσεων σε όλους τους κλάδους τείνουν να χρησιμοποιούν παρόμοια επιχειρήματα, ισχυριζόμενοι ότι οι βιαστικοί κανόνες καταπνίγουν την καινοτομία και καταπνίγουν τους νεοσύστατους επιχειρηματίες, καταλήγουν οι Financial Times. Τόσο η Wall Street όσο και η Silicon Valley ανησυχούν ότι η υπερβολικά σφιχτή γραφειοκρατία μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν καλό. Οι τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τους Αμερικανούς με υποθήκες- οι δημιουργοί τεχνητής νοημοσύνης θα απέφευγαν να παράγουν μοντέλα με τα οποία οι προγραμματιστές θα μαστορεύουν ελεύθερα νέες λειτουργίες.
Είναι αλήθεια ότι η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Ο Νιούσομ παραπονέθηκε ότι το όριο μεγέθους του νομοσχεδίου θα γλίτωνε μικρότερες οντότητες που θα μπορούσαν ακόμα να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Αυτό συνέβη στον τραπεζικό τομέα, όταν η μεσαίου μεγέθους και ελαφρώς ρυθμιζόμενη Silicon Valley Bank κατέρρευσε χαοτικά το 2023. Παρόλα αυτά, επικράτησε η άποψη καλύτερα να θέσουμε το όριο ψηλά και να το τροποποιήσουμε αργότερα. Για την πρόληψη κρίσεων, το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού.
Οι εγκέφαλοι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη και οι χρηματοδότες των επιχειρηματικών τους σχεδίων θα έπρεπε ίσως να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναλογία της Wall Street. Πρώτον, οι μισητοί κανόνες έκαναν τις μεγάλες τράπεζες μεγαλύτερες. Παρά τη σκληρή εποπτεία, τα αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα κυριαρχούν επειδή οι πελάτες τα θεωρούν ασφαλέστερα. Εν τω μεταξύ, η χρηματοοικονομική εφεύρεση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
Επιπλέον, η ρύθμιση που γεννιέται από μια μη προληφθείσα κρίση μπορεί να είναι πράγματι πολύ επαχθής. Μάλιστα, οι Financial Times θυμίζουν τους σκληρούς κανόνες Dodd-Frank που συντάχθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι οποίοι εξακολουθούν να περιορίζουν τα ζωώδη πνεύματα των τραπεζιτών ακόμη και σήμερα. Με τον καιρό, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της AI που σκότωσαν το νομοσχέδιο της Καλιφόρνιας ίσως εύχονται να είχαν λιγότερη επιτυχία.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες