Υπήρξε πολύς θόρυβος σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που θα «αρπάξει» τις δουλειές από τους ανθρώπους. Επιστήμονες και ειδικοί, ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος ανησυχούν για τους κινδύνους που ενέχει η ΑΙ.

Από την άλλη, οι τεχνικοί που την αναπτύσσουν και οι ηγέτες της τεχνολογίας, όπως ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, μας διαβεβαιώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πάρει τις δουλειές μας, αλλά κάποιος που ξέρει πώς να τη χρησιμοποιεί.

Αυτή η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο πρόσφατα όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI είπε ότι αν οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους παραγκωνίσει θα πρέπει να εντείνουν την εκμάθηση χρήσης της τεχνολογίας – μια προσέγγιση που είπε ότι λειτούργησε γι ‘αυτόν με τον προγραμματισμό υπολογιστών.

Τεχνητή νοημοσύνη: Χρήσιμη – αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά;

Τεχνητή νοημοσύνη: Αισιόδοξος ο Αλτμαν για τις θέσεις εργασίας

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας και επίσης ότι πολλές από αυτές θα φαίνονται κάπως διαφορετικές από τις δουλειές του σήμερα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα ξεμείνουμε ποτέ από πράγματα να κάνουμε», είπε ο Άλτμαν σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Indeed, Κρις Χάιμς που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Η αισιόδοξη άποψη του Άλτμαν έρχεται σε αντίθεση με εκείνη που εξέφρασε μέρες νωρίτερα ο επενδυτής της Silicon Valley Βινόντ Κόσλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ΑΙ θα μπορούσε κάποια στιγμή να καταλάβει έως και το 80% των θέσεων εργασίας. Είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα τεχνολογικά κύματα, οι εργαζόμενοι μπορεί να μην είναι σε θέση απλά να αναπτύξουν δεξιότητές για να μην χάσουν τη θέση τους.

Βινόντ Κόσλα: Η ΑΙ θα μπορούσε μια μέρα να αναλάβει το 80% της εργασίας του 80% των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, παρά την ανησυχία για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη ίσως διαβρώσει και ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας, κάποιοι φαίνεται να πορεύονται βάση αυτού που θα συνιστούσε ο Άλτμαν: εισχωρώντας βαθιά στην τεχνολογία.

Οι άνθρωποι έχουν πολλές δεξιότητες

Ένα άλλο επιχείρημα  υπέρ της ΑΙ προήλθε από μια νέα μελέτη της Indeed που εντόπισε περισσότερες από 2.800 δεξιότητες εργασίας. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μακροσκελείς προτροπές με ένα εργαλείο δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, διαπίστωσαν ότι καμία από αυτές τις δεξιότητες δεν ήταν «πολύ πιθανό» να αντικατασταθεί από την παραγωγή τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).

Η Σβένια Γκουντέλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Indeed, είπε στο Business Insider ότι η λεγόμενη αναβάθμιση δεξιοτήτων μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη, αλλά δεν είναι τo «μαγικό ραβδί. Θα πρέπει να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Δεν θα είναι εύκολο», είπε η Γκουντέλ.

Αλλά «τουλάχιστον με την τεχνολογία που βλέπουμε σήμερα, δεν είναι το είδος του αυτοματισμού AI όπου υπάρχουν έξυπνα ρομπότ που εργάζονται σε αποθήκες», είπε.

Ο Κόσλα, ο οποίος ίδρυσε τη Sun Microsystems και έχει επενδύσει στην OpenAI, είχε προειδοποιήσει ότι τα δίποδα ρομπότ ήταν μία από τις εξελίξεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο τις ικανότητες των ανθρώπων να παραμείνουν στη δουλειά τους.

Πριν εμφανιστούν τα ρομπότ εργάτες, είναι πιο πιθανό να καταλάβουν δουλειές στο γραφείο.

Προς το παρόν, είπε η Γκουντέλ της Indeed, έχει αυξηθεί η ζήτηση και οι προσλήψεις ατόμων που γνωρίζουν καλά τις πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα από τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η κωδικοποίηση. Ωστόσο, όπως ανέφερε προηγουμένως το Business Insider, ορισμένοι έμπειροι μηχανικοί λογισμικού υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους βοηθήσει να κάνουν περισσότερα χωρίς να αναλάβουν τη δουλειά τους, επειδή η δουλειά τους εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την κωδικοποίηση.

Σαμ Άλτμαν: Να μάθετε να κωδικοποιείτε

Φαίνεται ότι οι ανησυχίες για τηντεχνητή νοημοσύνη δεν αποθαρρύνουν ορισμένους ανθρώπους από το να προχωρήσουν στην τεχνολογία, όπως συμβουλεύει ο Άλτμαν.

Ο Έντουαρντ Κιμ είναι αντιπρόεδρος εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Code Ninjas. Η εταιρεία διδάσκει μηχανική λογισμικού σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών μέσω προσωπικών μαθημάτων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε στο Business Insider ότι η εταιρεία βλέπει μεγάλη ζήτηση από ανθρώπους που ελπίζουν να ανοίξουν franchise. Μέσα σε δύο χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει 200 ​​τοποθεσίες στις περισσότερες από 350 που ήδη διαθέτει.

Οι επαγγελματίες κωδικοποιητές με τους οποίους μιλά ο Κιμ χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουν πράγματα όπως η δημιουργία κώδικα εκκίνησης. Αλλά αυτοί οι μηχανικοί δεν ανησυχούν τόσο πολύ μήπως απωθηθούν από τη δουλειά τους, είπε, επειδή οι κωδικοποιητές εργάζονται για ανθρώπους που τους χρειάζονται για να κάνουν περισσότερα από το να γράφουν σε γλώσσες προγραμματισμού.

Οι εργοδότες χρειάζονται «κάποιον με πραγματικό πλαίσιο για να προσαρμόσει τη σωστή προσαρμογή, να το κάνει εφαρμόσιμο σε κάτι στον πραγματικό κόσμο, ώστε να μπορεί να είναι χρήσιμο», είπε ο Κιμ.

Πριν από μερικά χρόνια, οι μαθητές των Code Ninjas μπορεί να χρειάζονταν περίπου 18 μήνες για να γίνουν ικανοί σε μια νέα γλώσσα. Τώρα, είπε, είναι πιο κοντά στους έξι με 12 μήνες για το ίδιο αποτέλεσμα.

«Μερικές κατηγορίες θέσεων εργασίας εξαφανίζονται», είπε ο Σαμ Άλτμαν. Παρόλα αυτά, «έχει κάνει να συμβαίνουν περισσότερα νέα πράγματα και μας έδωσε επίσης τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά νέα πράγματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου