
Η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την οικονομική αναταραχή των τελευταίων ετών, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
Ο Τζορτζέτι αποκάλυψε ότι μελετά τους φόρους που θα ισχύουν για εταιρείες σε μια σειρά βιομηχανιών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο 57χρονος επικεφαλής των οικονομικών της χώρας ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες, σε μια προσπάθεια να πείσει τα στελέχη της Ιταλίας να αποδεχθούν τα σχέδιά του χωρίς να προκαλέσει δημόσιες αντιδράσεις. Πέρυσι, οι προτάσεις για πρόσθετο φόρο στις τράπεζες εγκαταλείφθηκαν ουσιαστικά αφού προκάλεσαν ένα μεγάλο ξεπούλημα στις ιταλικές μετοχές και ο Τζορτζέτι υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναλάβει αυτό το λάθος.
Το νέο σχέδιο που σκιαγραφήθηκε από τον Τζορτζέτι θα μπορούσε να προκαλέσει τον διχασμό στα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.
Ιταλία: Διαπραγμάτευση με τις τράπεζες – Θέμα η συνεισφορά τους στο δημόσιο ταμείο
«Θα εγκρίνουμε έναν προϋπολογισμό που θα απαιτήσει θυσίες από όλους», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Bloomberg.
«Σημαίνει τη φορολόγηση των κερδών και των εσόδων, και είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει ολόκληρη η χώρα που σημαίνει ιδιώτες, αλλά και μικρές, μεσαίες και μεγάλες εταιρείες», υπογράμμισε ο Τζορτζέτι.
Οι στόχοι του ελλείμματος στη Ιταλία
Η Ιταλία στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2026 από 3,8% που προβλέπεται για φέτος. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η χώρα σε συμφωνία με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να καθησυχάσει τις αγορές μετά την επίπληξη της χώρας από την ΕΕ και την υπαγωγή της σε ειδικό καθεστώς παρακολούθησης.
Ο υπουργός τόνισε επίσης τη δέσμευση της Ιταλίας να διατηρήσει σταθερά τα δημόσια οικονομικά και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 1% φέτος.
«Πιστεύω ότι η αξιοπιστία είναι θεμελιώδης και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ένα μήνυμα αξιοπιστίας», είπε ο Τζορτζέτι. «Κάνουμε αυτό που υποσχόμαστε και πιστεύω ότι τα γεγονότα είναι αυτά που το αποδεικνύουν».
Αναζητώντας πόρους
Παρόλα αυτά, ο Τζορτζέτι αγωνίζεται να βρει τα έσοδα που χρειάζεται για να προσφέρει στους στόχους του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Bloomberg, χρειάζεται να βρει κονδύλια περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (28 δισεκατομμύρια δολάρια) και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να βρει μόνο περίπου τα μισά από αυτά.
Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε επίσης έναν προσωρινό φόρο στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της νέας κυβέρνησής του, ακόμη κι αν αυτή αποκλίνει από τη μακροχρόνια φιλοεπιχειρηματική του στάση.


Latest News

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας