Σε πρόσφατη υπόθεση που ήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης, ο ενάγων ζήτησε να αναγνωριστεί η συμμετοχή του στην αύξηση της περιουσίας της συζύγου του κατά τη διάρκεια του γάμου τους, μετά τον θάνατό της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι βασικές προϋποθέσεις για μια τέτοια αξίωση περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση ή την ακύρωση του γάμου, την αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου κατά τη διάρκεια της έγγαμης ζωής, καθώς και τη συμβολή του ενάγοντα στην περιουσιακή αυτή επαύξηση. Πρόκειται για μια ενοχική αξίωση, που αφορά μόνο τη σχέση μεταξύ των δύο συζύγων και όχι τρίτα πρόσωπα, αν και ο επιζών σύζυγος μπορεί να διεκδικήσει την αξίωση αυτή από τους κληρονόμους του θανόντος. Ωστόσο, η αντίστοιχη αξίωση δεν μεταβιβάζεται στους κληρονόμους του επιζώντος συζύγου, εκτός αν έχει ήδη αναγνωριστεί ή εκκρεμεί δικαστικά.

Στην υπό εξέταση υπόθεση, ο ενάγων υποστήριξε ότι είχε καλύψει όλες τις οικογενειακές ανάγκες με δικά του εισοδήματα, ενώ η σύζυγός του δεν είχε συμβάλλει οικονομικά λόγω προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, η αγωγή του κρίθηκε αόριστη, καθώς δεν περιλάμβανε τα αναγκαία στοιχεία για την τεκμηρίωση της αξίωσής του. Συγκεκριμένα, δεν καθορίζονταν ούτε η αρχική ούτε η τελική περιουσιακή κατάσταση της συζύγου, ούτε περιγραφόταν σαφώς η αξία της περιουσίας της κατά την έναρξη του γάμου και τον χρόνο του θανάτου της. Επίσης, δεν προσδιοριζόταν με σαφήνεια το ποσό της δικής του συνεισφοράς στην περιουσιακή αύξηση κατά τη διάρκεια του γάμου.

Λόγω αυτών των ελλείψεων, το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την αγωγή ως αόριστη. Οι εναγόμενοι κληρονόμοι της συζύγου άσκησαν έφεση, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Οι ισχυρισμοί τους βασίζονταν στο ότι η αγωγή του ενάγοντα δεν παρείχε επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί με ακρίβεια η περιουσιακή κατάσταση της συζύγου, καθώς και το μέγεθος της συνεισφοράς του ενάγοντα. Επιπλέον, η έφεση του ενάγοντα, με την οποία ζητούσε την αναγνώριση της πλήρους συνεισφοράς του στην αύξηση της περιουσίας της συζύγου, απορρίφθηκε επίσης από το δικαστήριο, αφού δεν τεκμηριωνόταν με σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί υπενθύμιση ότι σε υποθέσεις περιουσιακών διαφορών μεταξύ συζύγων, είναι κρίσιμο να παρέχονται πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση και τη συνεισφορά του ενάγοντα στην περιουσία του άλλου συζύγου. Το δικαστήριο απορρίπτει αιτήματα που δεν συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσεκτική σύνταξη των σχετικών αγωγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή και δίκαιη εκτίμηση της υπόθεσης.

Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό