Ψηφιακοί εγκληματίες εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που επικρατούσε για την ταινία «Joker: Folie à Deux» πριν από την παγκόσμια κινηματογραφική του πρεμιέρα, ώστε να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές απάτες phishing. Όπως αποκαλύπτει η Kaspersky οι θαυμαστές που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν τη νέα ταινία στο διαδίκτυο κινδυνεύουν να εξαπατηθούν ώστε να παραχωρήσουν τα ευαίσθητα δεδομένα και τα χρήματά τους.

Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν εντοπίσει απάτες phishing που σχετίζονται με τη νέα ταινία. Το πρώτο παράδειγμα αφορά μια παραπλανητική προσφορά εγγραφής για δωρεάν παρακολούθηση της ταινίας. Στον ψεύτικο ιστότοπο, οι χρήστες καλούνται να δώσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας για να εγγραφούν, ενώ η ταινία που τους έχουν υποσχεθεί δεν είναι προσβάσιμη. Οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας του θύματος και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για δόλιες συναλλαγές ή να τα πουλήσουν στο dark web.

Kaspersky: Πώς η τεχνολογία απειλεί τις σύγχρονες σχέσεις – Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Προειδοποίηση από την Kaspersky

Ο δεύτερος τύπος απάτης χρησιμοποιεί το brand των ταινιών Joker για να παρασύρει τα θύματα σε πλαστά επενδυτικά προγράμματα, δώρα ή παρόμοιες παγίδες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν ιστότοπους phishing που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στην ταινία. Όταν οι χρήστες προσπαθούν να παίξουν το βίντεο, ανακατευθύνονται σε άλλες σελίδες – που συχνά προωθούν τρόπους να βγάλει κανείς εύκολα χρήματα προσφέροντας την ευκαιρία συμμετοχής σε giveaway ή άλλα οφέλη. Στα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από την Kaspersky, ζητείται από τους χρήστες να παράσχουν είτε προσωπικές πληροφορίες – ώστε οι δράστες να επικοινωνήσουν μαζί τους με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες – είτε στοιχεία πιστωτικής κάρτας, για παράδειγμα με πρόφαση τη χρέωση παράδοσης του δώρου.

Ιστοσελίδες phishing σχεδιασμένες για να παρασύρουν τους χρήστες με απάτες “γρήγορου πλουτισμού”

«Καθώς πλησιάζει μια πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, πολλοί άνθρωποι αναζητούν περισσότερους τρόπους για να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στην ταινία και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να πέσουν θύματα τέτοιων απατών αυξάνεται. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους χρήστες να επαληθεύουν προσεκτικά πού εισάγουν ευαίσθητες πληροφορίες και να εγκαθιστούν αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς που μπορεί να προειδοποιήσει για ύποπτους ή κακόβουλους ιστότοπους», δήλωσε η Olga Svistunova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Για να προστατευτούν από κινδύνους που σχετίζονται με το phishing, οι φαν του Joker θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά την πλοήγηση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με την πρεμιέρα. Οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν τα εξής:

  • Να είστε προσεκτικοί – Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές ή δωρεάν προσφορές. Να επαληθεύετε πάντα την πηγή πριν κοινοποιήσετε προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων – Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε ευαίσθητες πληροφορίες στο διαδίκτυο, όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία και να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλείς πλατφόρμες.
  • Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου – Βεβαιωθείτε ότι οι ιστότοποι παρέχουν ασφαλείς συνδέσεις αναζητώντας “https://” στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης.
  • Χρησιμοποιήστε δικλείδες ασφαλείας: Βασιστείτε σε αξιόπιστες μεθόδους ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium, που εντοπίζει κακόβουλους ιστότοπους και ιστότοπους phishing.
  • Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές: Επιλέγετε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για οποιοδήποτε περιεχόμενο ώστε να αποφύγετε απάτες.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Παρουσίασε νέο μικροτσίπ και «έλυσε» ένα χρόνιο πρόβλημα των κβαντικών υπολογιστών
Τεχνολογία |

Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits

Έρευνα BrokerChooser: Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης
Τεχνολογία |

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας

Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες