«Έχουμε μιλήσει με εταιρείες από το εξωτερικό από την Αμερική. Μας βρήκε μια εταιρεία από το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, μια φαρμακευτική η οποία μας στέλνει εδώ πρόδρομα μόρια, αντικαρκινικά και εμείς δημιουργούμε μεταμοσχεύσιμους όγκους σε πειραματόζωα. Και βλέπουμε στη συνέχεια πώς το φάρμακο αυτό μειώνει τους όγκους στα πειραματόζωα με διάφορους τρόπους. Μπορεί είτε από το στόμα χορήγηση, είτε στη φλέβα χορήγηση, είτε κατευθείαν επάνω στον όγκο και να δούμε πώς μειώνει αυτό το πράγμα», επισημαίνει ο Φώτης Τέκος, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών FoodOxys και Olea Fortius, ενός σχήματος τεχνοβλαστού που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταγράφει σημαντικές οικονομικές επιδόσεις. Όπως αναφέρει ο ίδιος ήδη η εταιρεία έχει προσελκύσει δύο σημαντικούς ιδιώτες επενδυτές, έναν από την Ελλάδα και έναν από την Νορβηγία, διαθέτει μια παραγωγική μονάδα στην Πελοπόννησο, ενώ οι εξαγωγές της απευθύνονται σε περισσότερες από 50 χώρες.
Σε σχέση με την συνεργασία με τους αμερικανούς, σημειώνει ότι «επέλεξαν την Ελλάδα γιατί μας εμπιστεύονται, ενώ είμαστε και πιο οικονομικοί. Κάτι το οποίο θα έκαναν στην Αμερική με 5 εκατομμύρια, εδώ μπορούν να το κάνουν με 500.000 και να πάρουν το ίδιο όμως αποτέλεσμα. Οπότε βλέποντας την προσπάθεια, αυτοί σε συνεργασία με κάποιους ακόμα μας έχουν προσεγγίσει, έτσι ώστε να δούμε την πιθανότητα περαιτέρω, συνεργασίας».
Η πρώτη εταιρεία
Η πρώτη εταιρεία, η FoodOxys ξεκίνησε το 2019 ως τεχνοβλαστός του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Να πούμε εδώ ότι ο τεχνοβλαστός τι είναι; Είναι ουσιαστικά ο όρος που περιγράφει στην ελληνική νομοθεσία τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μέσα από το πανεπιστήμιο, όπου μπορούν να συμμετέχουν δηλαδή καθηγητές και φοιτητές. Εμείς ξεκινήσαμε την FoodOxys, γιατί τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε δημιουργήσει στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας μια σειρά από εφαρμογές τα οποία σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει να μείνουν κλεισμένα μέσα σε ένα συρτάρι στο πανεπιστήμιο. Σκεφτήκαμε επίσης ότι αυτά δεν είναι σωστό ούτε να τα δημοσιεύσουμε και να γίνουν κατευθείαν κτήση όλου του κόσμου και να τα πάρουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια και να τα κάνουν υπηρεσίες. Σκεφτήκαμε να τα πατεντάρουμε και να τα προσφέρουμε εμείς μέσα από το πανεπιστήμιο στην κοινωνία και σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στο πανεπιστήμιο, καθώς ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει ως royalties στο πανεπιστήμιο, στους φοιτητές μας που δουλεύουνε πλέον στην εταιρεία, καθώς φυσικά και στους μετόχους.
Οι επενδυτές
Έχουμε ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας fund, το οποίο έχει επενδύσει σε μας το Uni.Fund, το οποίο πήρε χρήματα από το EquiFund, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επενδύσει τότε σε ιδέες από πανεπιστήμια. Είχαμε τότε έναν αρχικό επενδυτή. Στη συνέχεια, δεν χρειαστήκαμε δεύτερο γύρο, καθώς ήδη οι πελάτες μας και όλα αυτά τα οποία έχουμε αναπτύξει μας δίνουν όλα αυτά τα οποία χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά τις υπηρεσίες μας. Οπότε δεν θέλαμε σε αυτή τη φάση να βάλουμε και νέο επενδυτή. Και χρησιμοποιήσαμε ένα δεύτερο εργαλείο, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, που έχει να κάνει με τους “angel investors”, όπου ουσιαστικά ένα μέρος της εταιρείας το οποίο είχε να κάνει με το παραπροϊόν από διάφορα στάδια της παραγωγής, είτε είναι στο ελαιοτριβείο, δηλαδή της παραγωγής του ελαιολάδου, είτε είναι της τυροκόμησης, οπότε είναι στο τυροκομείο, είτε της οινοποίησης, οπότε μιλάμε για τα οινοποιεία, μπορούμε και το συλλέγουμε, το μεταποιούμε και το κάνουμε ζωοτροφή ως πρόσθετο ζωοτροφής, το οποίο ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε 60 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Η παραγωγή
Συνεργαζόμαστε με μεγάλη μονάδα παραγωγής στην Πελοπόννησο, στο Ναύπλιο, όπου εκεί έχουμε βάλει όλη την τεχνογνωσία μας και δημιουργούμε αυτό το πρόσθετο ζωοτροφής, το οποίο στη συνέχεια έρχεται από το εξωτερικό, το φορτηγό, παίρνει το προϊόν, το πάει στον Πειραιά και ταξιδεύει.
Οι εξαγωγές
Σε όλη την υφήλιο, κυκλώνει όλο τον πλανήτη. Καταρχήν πηγαίνει στο Βέλγιο, όπου σαν πρόσθετο συμπληρώνεται μέσα στις ζωοτροφές και από εκεί μετά πηγαίνει είτε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ασία σε πάρα πολλές χώρες ουσιαστικά την κυκλώνουμε όλη την Ασία, Νότια Αφρική, Ευρώπη επίσης σε πάρα πολλές χώρες και όλο αυτό έχει να κάνει, μας επέλεξαν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν το προϊόν αυτό, γιατί δεν είναι απλά η διαδικασία της κυκλικής οικονομίας, όπου όντως είναι. Μιλάμε για ένα 100% πράσινο προΐόν. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς κάνουμε πειράματα επάνω σε αυτό το προϊόν, δηλαδή η μία εταιρεία με την άλλη συνδέονται και τρέχουμε στη FoodOxys πειράματα για αυτό το προΐόν, έτσι ώστε να μην μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένα άλλο αντίστοιχο προϊόν, καθώς δεν έχει την επιστημονική απόδειξη του τι προσφέρει το δικό του προϊόν στην υγεία. Ας πούμε, στο παραπροϊόν του ελαιοτριβείου παράγουν και οι Ιταλοί και Ισπανοί.
Τι άλλο κάνει η FoodOxys; Η συνεργασία με το Νοσοκομείο Λάρισας
Τι δημιουργήσαμε λοιπόν; Ο ασθενής όταν μπαίνει μέσα σε ένα νοσοκομείο τις περισσότερες φορές θεωρεί το φαγητό κακό, αλλά μερικές φορές το θεωρεί και επικίνδυνο, ότι έχει μαγειρευτεί με πολύ λάθος τρόπο. Οπότε τι κάνει; Αρχίζει και σκέφτεται να παραγγείλει απέξω. Στην Ελλάδα φυσικά λειτουργεί και το ταπεράκι από τη μαμά, την γυναίκα, την γιαγιά. Αυτό τι έχει ως αποτέλεσμα; Ο γιατρός δίνει μια θεραπεία για κάτι και για την θεραπεία που δίνει, δίνει και μια συγκεκριμένη διατροφή. Αν ο ασθενής καταναλώσει φαγητό απ’ έξω είτε με το delivery, είτε με το ταπεράκι την επόμενη μέρα ο γιατρός βλέπει μια συμπτωματολογία που δεν εμπίπτει με αυτή που φανταζόταν ότι θα έχει, εάν έκανε τη διατροφή. Κάποιες φορές θα το αποκαλύψει ο ασθενής ότι έφαγα αυτό. Στην περίπτωση που τρώει με ταπεράκι είναι και πολύ πιθανό να μην το αποκαλύψει, γιατί θεωρεί ότι είναι τόσο υγιεινό που δεν χρειάζεται να το πω στο γιατρό μου. Οπότε ο γιατρός μετά πρέπει να μπει σε μια νέα διαδικασία, να παραταθεί η διάρκεια νοσηλείας του ασθενή.
Με τον διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου, τον κύριο Βλαχάκη, ο οποίος μας είπε, το πρόβλημα, σκεφτήκαμε ότι αν δημιουργήσουμε ένα QR code το οποίο θα έρχεται πάνω στο δίσκο με το φαγητό και μπορεί ο ασθενής να σκανάρει εκείνη την ώρα με το κινητό του και να δει πώς έχει μαγειρευτεί το φαγητό και την ποιότητα που έχει το φαγητό, τεκμηριωμένη από τη FoodOxys και το Πανεπιστήμιο, θα πειστεί περισσότερο και θα μπορέσει να φάει καλύτερα το φαγητό του και να μην μπει στη διαδικασία να παραγγείλει. Έτσι λοιπόν, με αυτό τον τρόπο μπορεί πλέον, όπως είπα να σκανάρει, να δει ότι εγώ τρώω φιδέ και ο φιδές μου έχει μαγειρευτεί με αυτό τον τρόπο και παίρνω όλα τα συστατικά τα οποία ήθελε ο γιατρός μου να πάρω. Και κάποιος άλλος που τρώει κοτόπουλο, επίσης να δει για ποιο λόγο τρώει κοτόπουλο. Αυτό λύνει και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο παρατηρούνταν στα νοσοκομεία. Γιατί εσείς τρώτε κοτόπουλο και εγώ τρώω φιδέ; Τι είμαι εγώ, χαμηλότερης ποιότητας ασθενής; Όχι, ο γιατρός το έχει δώσει αυτό, γιατί ξέρει ότι ο φιδές είναι προεγχειρητικός. Θα κρατήσει το στομάχι σχετικά άδειο, χωρίς μεγάλη κινητικότητα, όπως και το έντερο και θα μπορέσω την επόμενη μέρα να μπω να κάνω το χειρουργείο μου, ενώ κάποιος άλλος ο οποίος τρώει ένα μπιφτέκι ή ένα κοτόπουλο είναι μετεγχειρητικός ή εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία της αποκατάστασης, οπότε θέλουμε να του δώσουμε περισσότερη ενέργεια, έτσι ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και να πάρει το εξιτήριο του.
Οι επενδυτές
Μας έχουν πλησιάσει και ακόμα περιμένουμε. Έχουμε μιλήσει με εταιρείες από το εξωτερικό από την Αμερική. Αυτό πώς έγινε, για να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα του τι κάνει η FoodOxys. Κάνουμε λοιπόν στην Ελλάδα, στην Λάρισα έλεγχο για αντικαρκινικά φάρμακα. Μας βρήκε μια εταιρεία από το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, μια φαρμακευτική η οποία μας στέλνει εδώ πρόδρομα μόρια, αντικαρκινικά και εμείς δημιουργούμε μεταμοσχεύσιμους όγκους σε πειραματόζωα. Και βλέπουμε στη συνέχεια πώς το φάρμακο αυτό μειώνει τους όγκους στα πειραματόζωα με διάφορους τρόπους. Μπορεί είτε από το στόμα χορήγηση, είτε στη φλέβα χορήγηση, είτε κατευθείαν επάνω στον όγκο και να δούμε πώς μειώνει αυτό το πράγμα. Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα; Γιατί είμαστε πολύ πιο οικονομικοί. Κάτι το οποίο θα έκαναν στην Αμερική με 5 εκατομμύρια, εδώ μπορούν να το κάνουν με 500.000 και να πάρουν το ίδιο όμως αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό για αυτούς, γι αυτό μας εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν ότι αν το κάνουν εδώ το αποτέλεσμα που θα πάρουν έχει αξία και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να προχωρήσουν στη συνέχεια τις μελέτες τους στην Αμερική, οπότε βλέποντας την προσπάθεια, αυτοί σε συνεργασία με κάποιους ακόμα μας έχουν προσεγγίσει, έτσι ώστε να δούμε την πιθανότητα περαιτέρω, συνεργασίας.
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση του Φώτη Τέκου διευθύνοντος συμβούλου της FoodOxys και της Olea Fortius είναι η εξής:
Ν. Φιλιππίδης
Γεια σου Φώτη, καλώς ήρθες.
Φ. Τέκος
Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ σήμερα.
Ν. Φιλιππίδης
Να είσαι καλά. Το επάγγελμά σου;
Φ. Τέκος
Βιοχημικός – Βιοτεχνολόγος και πλέον και επιχειρηματίας.
Ν. Φιλιππίδης
Δύο εταιρείες παρακαλώ, δύο καρπούζια.
Φ. Τέκος
Δυστυχώς, και αν βάλουμε και τα μαθήματα που κάνω στο πανεπιστήμιο, τρία.
Ν. Φιλιππίδης
Λοιπόν, εσύ γεννήθηκες στον Εύοσμο;
Φ. Τέκος
Στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης.
Ν. Φιλιππίδης
Ξεκίνησες από τον Εύοσμο, πέρασες προφανώς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;
Φ. Τέκος
Πέρασα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα. Ήτανε πολύ μεγάλη χαρά για μένα να πάω εκεί, αφού πήγα για λίγα χρόνια. Την πρώτη μέρα όταν πέρασα εκεί λέω, που πάω τώρα, τι είναι η Λάρισα, που θα φύγω από την πόλη, τη Θεσσαλονίκη να τρέχω εκεί. Όταν πήγα με τον μπαμπά μου μάλιστα να βρούμε σπίτι, τότε δεν είχε φτιαχτεί και η είσοδος της πόλης και είχαμε μπει από κάτι παλιούς δρόμους. Λέω, δεν μπορεί να γραφει εδώ πέρα Λάρισα, είναι σαν το χωριό μου. Οπότε είχα τρομάξει στην αρχή, αλλά πλέον μετά από 10 χρόνια, στην Λαρισα μπορώ να πω ότι η ηρεμία που σου προσφέρει, οι συνθήκες διαβίωσης με τα πάρκα, το ποτάμι, το ότι μπορείς πολύ γρήγορα να είσαι στον Όλυμπο, στα παράλια της Λάρισας, στον Αγιόκαμπο, στο Πήλιο, είτε στο βουνό είτε στις παραλίες του και από την άλλη πλευρά στον ίδιο χρόνο, μέσα σε μια ώρα να είμαι στα παγκόσμια πανέμορφα μετέωρα, καθώς επίσης και στη λίμνη Πλαστήρα, σου προσφέρει τόσα πολλά που νομίζω δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τόπος.
Ν. Φιλιππίδης
Τώρα μας έφτιαξες τριήμερο – τετραήμερο, θέλουμε να πάμε διακοπές, να περάσουμε το χρόνο μας εκεί. Είσαι 28 ετών, σωστά;
Φ. Τέκος
Σωστά, στα 29.
Ν. Φιλιππίδης
Εξήγησε μας λίγο, έχεις δύο εταιρείες. Τι εταιρείες είναι αυτές και τι μεγέθους αυτή τη στιγμή;
Φ. Τέκος
Η πρώτη εταιρεία, η FoodOxys ξεκίνησε το 2019 ως τεχνοβλαστός του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Να πούμε εδώ ότι ο τεχνοβλαστός τι είναι; Είναι ουσιαστικά ο όρος που περιγράφει στην ελληνική νομοθεσία τη δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών μέσα από το πανεπιστήμιο, όπου μπορούν να συμμετέχουν δηλαδή καθηγητές και φοιτητές. Εμείς ξεκινήσαμε την FoodOxys, γιατί τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε δημιουργήσει στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας μια σειρά από εφαρμογές τα οποία σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει να μείνουν κλεισμένα μέσα σε ένα συρτάρι στο πανεπιστήμιο. Σκεφτήκαμε επίσης ότι αυτά δεν είναι σωστό ούτε να τα δημοσιεύσουμε και να γίνουν κατευθείαν κτήση όλου του κόσμου και να τα πάρουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια και να τα κάνουν υπηρεσίες. Σκεφτήκαμε να τα πατεντάρουμε και να τα προσφέρουμε εμείς μέσα από το πανεπιστήμιο στην κοινωνία και σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στο πανεπιστήμιο, καθώς ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει ως royalties στο πανεπιστήμιο, στους φοιτητές μας που δουλεύουνε πλέον στην εταιρεία, καθώς φυσικά και στους μετόχους.
Ν. Φιλιππίδης
Η FoodOxys λοιπόν, είναι η μία εταιρεία η οποία αυτή τη στιγμή, τι πουλάει;
Φ. Τέκος
Η FoodOxys αυτή τη στιγμή έχει δύο πολύ βασικούς πυλώνες, οι οποίοι όμως ακουμπάνε σε ένα πολύ μεγάλο πεδίο, το οποίο ονομάζεται μεταβολική υγεία. Προσπαθούμε δηλαδή να δούμε την υγεία και την ευζωία των ανθρώπων.
Ν. Φιλιππίδης
Μία εξέταση δηλαδή;
Φ. Τέκος
Το ένα κομμάτι της εταιρείας αφορά ακριβώς αυτό το πράγμα, εξετάσεις. Και πού βασίζεται αυτό το πράγμα; Ο άνθρωπος από τη στιγμή που υπήρχε σε αυτό τον πλανήτη, ήθελε να λύσει δύο πράγματα. Ήθελε να ζήσει πολύ και να ζήσει καλά. Το πρώτο το καταφέραμε με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών ουσιαστικά μπορούμε να ζήσουμε πολύ. Ο άνθρωπος συνήθως πέθαινε από κάποια μόλυνση που πάθαινε. Πίναμε νερό, κολλούσαμε κάτι και πεθαίναμε, βγάζαμε ένα δόντι και πεθαίναμε. Αυτό το πράγμα το λύσαμε. Αυτό το οποίο δεν έχουμε λύσει είναι πώς μετά τα 50, 60, 70, 80 και 90 για να φτάσουμε στα 100, πώς αυτά τα χρόνια της ζωής μας θα τα ζήσουμε με τρόπο που θα είμαστε εντάξει. Θα έχουμε δηλαδή ευζωία. Δεν θέλουμε να έχουμε ασθένειες, όπως για παράδειγμα καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, Αλτσχάϊμερ, Πάρκινσον, να έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Πάνω σε αυτό βασίζεται η FoodOxys. Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε και να δούμε αυτά τα πράγματα; Μπορούμε μέσα από την έρευνα που έχουμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο, σε πολλές μάλιστα από τις μελέτες μας σε συνεργασία με διεθνή και κορυφαία πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα το Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δουλεύαμε 7 χρόνια για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε στο αίμα μας, σε μία μόνο σταγόνα αίμα, ένα βιοδείκτη, τη γλουταθειόνη, η οποία συσχετίζει τα επίπεδα μας με την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Άρα, εγώ μπορώ μετρώντας σε μια μόνο σταγόνα αίμα αυτό τον δείκτη, να δω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση τέτοιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Ν. Φιλιππίδης
Ή να μεταθέσουμε;
Φ. Τέκος
Ακριβώς. Και βρήκαμε τώρα ότι ένας άνθρωπος έχει χαμηλά επίπεδα στη γλουταθειόνη. Άρα, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα του να αναπτύξει Αλτσχάιμερ για παράδειγμα σε σχέση με έναν ο οποίος έχει υψηλότερα επίπεδα στην ίδια ηλικία. Τι κάνουμε για αυτό; Και εδώ έρχεται το δεύτερο κομμάτι της εταιρείας, που έχει να κάνει με την ανάλυση εδώ και 15 χρόνια περίπου, εκατοντάδων δεκάδων προϊόντων και τροφίμων από την ελληνική γη, όπου γνωρίζουμε πλέον με τις αναλύσεις που κάνουμε στα τρόφιμα και τα συμπληρώματα τι προσφέρουν στην υγεία του ανθρώπου και πώς μπορούν να αυξήσουν τη γλουταθειόνη ή άλλους βιοδείκτες που μελετάμε. Άρα, αφού κάνουμε την εξέταση, παίρνει ο άνθρωπος ένα πλάνο, όπου του λέμε, τι θα πρέπει να φάει από πράγματα της ελληνικής γης. Όχι ξενόφερτα προϊόντα, όχι συμπληρώματα και χάπια. Θα πρέπει να πιει τόσο χυμό ρόδι, να μειώσει τους καφέδες ή να πιει αυτούς τους καφέδες, να φάει το γιαουρτάκι, να φάει τα φυλλώδη λαχανικά, αυτά που βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Γιατί με τη σειρά τους θα στείλουν τα σωστά μηνύματα στον εγκέφαλο, τα σωστά λιπαρά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα. Όλη η επιστημονική κοινότητα αρχίζει και στρέφεται στα καλά λιπαρά και πώς πρέπει να παίρνουμε αυτά τα καλά λιπαρά, τα οποία είναι τροφή για όλο τον οργανισμό και τον εγκέφαλο.
Ν. Φιλιππίδης
Μας λες ένα καλό λιπαρό, να καταλάβουμε;
Φ. Τέκος
Το καλύτερο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από την ελληνική γη, πλούσιο σε πολλά βιοδραστικά συστατικά, τα οποία μελετάμε εμείς στο εργαστήριο. Είναι ουσιαστικά ο χρυσός θησαυρός για την ανθρώπινη υγεία. Είναι το κλειδί, ενδεχομένως πάνω στη μεταβολική υγεία.
Ν. Φιλιππίδης
Μας λες και ένα κακό λιπαρό για να καταλάβουμε επίσης;
Φ. Τέκος
Υπάρχουν πάρα πολλά, είναι όλα τα τηγανητά, είναι όλα τα τρανς λιπαρά τα οποία υπήρχαν σε κρουασάν, μπισκότα, πατατάκια, τα οποία βέβαια αρχίζουν και απαγορεύονται και φεύγουν από την καθημερινότητα μας. Αλλά νομίζω ότι ο οργανισμός, εδώ που τα λέμε, μπορεί να καταλάβει από μόνος του αν κάτι είναι καλό ή κακό για την υγεία του λίγο πολύ. Ξέρουμε ότι όταν τρώμε κάτι που είναι κακό, ουσιαστικά καταλαβαίνουμε ότι κάνουμε αυτή τη στιγμή ένα cheat, κάνουμε κάτι κακό, το ξέρουμε. Άρα, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία αισθανόμαστε ότι είναι κακά, είναι όντως στις περισσότερες των περιπτώσεων κακά για την υγεία μας.
Ν. Φιλιππίδης
Η διαλειμματική δίαιτα μέσα στο διαιτολόγιο που προτείνεται που κολλάει;
Φ. Τέκος
Παίρνοντας λοιπόν το τι πρέπει να φάει ο άνθρωπος του λέμε επίσης ότι θα πρέπει για κάποιες ώρες μέσα στη μέρα του να μην φάει τίποτα. Αυτό γιατί έδωσε το Νόμπελ Ιατρικής το 2016 για την λεγόμενη «αυτοφαγία». Τις ώρες λοιπόν που δεν τρώμε, οι οποίες μπορεί να είναι 12, 14, 16, 18 μέσα στη μέρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του ύπνου, ο οργανισμός μας αρχίζει και τρώει όλα τα μεταβολικά σκουπίδια τα οποία έχει δημιουργήσει τις προηγούμενες ώρες. Καθημερινά παράγουμε κάποια δισεκατομμύρια πρωτεϊνών, κάποια δισεκατομμύρια μόρια DNΑ και λιπιδίων. Κάποια από αυτά ο οργανισμός μας τα παράγει λάθος. Τι κάνει λοιπόν, επειδή έχει τροφή, συνεχίζουμε και του δίνουμε εμείς τροφή, δεν πάει να τα ανακυκλώσει, πάει και τα αποθηκεύει, τα αποθηκεύει στο λίπος και μέσα σε άλλα μόρια. Οπότε αυτή η συσσώρευση αυτών των βλαβερών, κατεστραμμένων μορίων έχει συσχετιστεί άμεσα με πάρα πολύ σοβαρές ασθένειες, για παράδειγμα με τον καρκίνο, με την παχυσαρκία σε μεγάλο βαθμό και με άλλες νόσους. Ερχόμενοι λοιπόν εμείς και βάζοντας τον άνθρωπο να μην φάει για αυτές τις ώρες που ο οργανισμός ουσιαστικά και κάνει ανακύκλωση όλων αυτών των βλαβερών μορίων, τα παίρνει, τα διαλύει δηλαδή τις πρωτεϊνες, για να το πούμε έτσι και πιο επιστημονικά, τις κάνει αμινοξέα και τα αμινοξέα αυτά μετά τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει νέες πρωτεΐνες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι βλαβερές. Και τέλος, προτείνουμε και ένα μοντέλο ελαφριάς άσκησης, καθώς και αυτό με τη σειρά του δίνει άλλα πράγματα στην υγεία του ανθρώπου. Και όταν λέω ελαφριά άσκηση, μπορούμε να πούμε ένα περίπατο, ο οποίος όμως θα είναι από 40 μέχρι 45 λεπτά, 1 ώρα. Έτσι ώστε να προλάβει ο οργανισμός στον χρόνο αυτό να αυξήσει λίγο την ικανότητά του να δημιουργεί νέα μόρια στον οργανισμό, να ανακυκλώνει και να δημιουργεί νέα πράγματα. Φαίνεται λοιπόν ότι η άσκηση, η διατροφή και η διαλειμματική νηστεία είναι το μοντέλο που μας κρατάει νέους, έχει να κάνει με την αντιγήρανση, έχει να κάνει με τη μεταβολική μας υγεία. Έχει να κάνει με την ευζωία μας.
Ν. Φιλιππίδης
Όλο αυτό λοιπόν το κάνετε στην εταιρεία.
Φ. Τέκος
Και είναι μόνο ένας πυλώνας.
Ν. Φιλιππίδης
Όλο αυτό, πώς γίνεται οικονομία, δηλαδή αυτή η στιγμή έχετε επενδυτές; Έχετε συνεργασίες με το εξωτερικό; Για τι μέγεθος μιλάμε;
Φ. Τέκος
Έχουμε ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας fund, το οποίο έχει επενδύσει σε μας το Uni.Fund, το οποίο πήρε χρήματα από το EquiFund, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επενδύσει τότε σε ιδέες από πανεπιστήμια. Είχαμε τότε έναν αρχικό επενδυτή. Στη συνέχεια, δεν χρειαστήκαμε δεύτερο γύρο, καθώς ήδη οι πελάτες μας και όλα αυτά τα οποία έχουμε αναπτύξει μας δίνουν όλα αυτά τα οποία χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά τις υπηρεσίες μας. Οπότε δεν θέλαμε σε αυτή τη φάση να βάλουμε και νέο επενδυτή. Και χρησιμοποιήσαμε ένα δεύτερο εργαλείο, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, που έχει να κάνει με τους “angel investors”, όπου ουσιαστικά ένα μέρος της εταιρείας το οποίο είχε να κάνει με το παραπροϊόν από διάφορα στάδια της παραγωγής, είτε είναι στο ελαιοτριβείο, δηλαδή της παραγωγής του ελαιολάδου, είτε είναι της τυροκόμησης, οπότε είναι στο τυροκομείο, είτε της οινοποίησης, οπότε μιλάμε για τα οινοποιεία, μπορούμε και το συλλέγουμε, το μεταποιούμε και το κάνουμε ζωοτροφή ως πρόσθετο ζωοτροφής, το οποίο ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε 60 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Ν. Φιλιππίδης
Και παράγεται εδώ στην Ελλάδα;
Φ. Τέκος
Παράγεται εδώ στην Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ν. Φιλιππίδης
Φορτώνεται σε φορτηγά; Τι είναι, βιομηχανία είναι αυτό;
Φ. Τέκος
Ακριβώς, συνεργαζόμαστε με μεγάλη μονάδα παραγωγής στην Πελοπόννησο, στο Ναύπλιο, όπου εκεί έχουμε βάλει όλη την τεχνογνωσία μας και δημιουργούμε αυτό το πρόσθετο ζωοτροφής, το οποίο στη συνέχεια έρχεται από το εξωτερικό, το φορτηγό, παίρνει το προϊόν, το πάει στον Πειραιά και ταξιδεύει.
Ν. Φιλιππίδης
Σε ποιες χώρες φτάνει;
Φ. Τέκος
Σε όλη την υφήλιο, κυκλώνει όλο τον πλανήτη. Καταρχήν πηγαίνει στο Βέλγιο, όπου σαν πρόσθετο συμπληρώνεται μέσα στις ζωοτροφές και από εκεί μετά πηγαίνει είτε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ασία σε πάρα πολλές χώρες ουσιαστικά την κυκλώνουμε όλη την Ασία, Νότια Αφρική, Ευρώπη επίσης σε πάρα πολλές χώρες και όλο αυτό έχει να κάνει, μας επέλεξαν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουν το προϊόν αυτό, γιατί δεν είναι απλά η διαδικασία της κυκλικής οικονομίας, όπου όντως είναι. Μιλάμε για ένα 100% πράσινο προΐόν. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς κάνουμε πειράματα επάνω σε αυτό το προϊόν, δηλαδή η μία εταιρεία με την άλλη συνδέονται και τρέχουμε στη FoodOxys πειράματα για αυτό το προΐόν, έτσι ώστε να μην μπορεί να το ανταγωνιστεί κανένα άλλο αντίστοιχο προϊόν, καθώς δεν έχει την επιστημονική απόδειξη του τι προσφέρει το δικό του προϊόν στην υγεία. Ας πούμε, στο παραπροϊόν του ελαιοτριβείου παράγουν και οι Ιταλοί και Ισπανοί.
Ν. Φιλιππίδης
Όπου υπάρχει λάδι.
Φ. Τέκος
Ακριβώς. Γιατί όμως να επιλέξουν το δικό μας ελληνικό παραπροϊόν; Γιατί εμείς έχουμε 10 χρόνια τώρα κάνει πειράματα και αποδείξει ότι αυτό το προϊόν όταν το δώσουμε στις κότες, η κότα θα έχει αυτά τα θετικά πλεονεκτήματα. Θα έχει καλύτερο κρέας, θα παράγει καλύτερο αυγό. Όταν το δώσουμε στο χοιρινό θα έχει αντίστοιχα καλύτερο κρέας, όταν το δώσουμε στην αγελάδα θα παράξει καλύτερο γάλα. Εάν το δώσουμε στα ζώα συντροφιάς μας, στο σκυλάκι, στη γατούλα θα έχουν ένα καλύτερο τρίχωμα. Γιατί προέρχεται από το ελαιόλαδο. Άρα τα καλά λιπαρά υπάρχουν μέσα και προσφέρουν πάρα πολύ στο τρίχωμα, για παράδειγμα.
Ν. Φιλιππίδης
Συγγνώμη, και όλα αυτά τα έχετε τεστάρει μέσα σε ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο;
Φ. Τέκος
Ακριβώς και σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Για παράδειγμα δουλεύουμε και με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εγκαταστάσεις που έχουν τα ζώα για να κάνουμε και εκεί πέρα πειράματα, αλλά και μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ν. Φιλιππίδης
Οι δυνατότητες της Λάρισας που λέγαμε, οι δυνατότητες της Λάρισας πολύ μεγάλες, γιατί έχει πολύ πρωτογενή τομέα, καλό πρωτογενή τομέα και δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και έρευνα. Βγάζει λεφτά, όμως αυτή η δουλειά;
Φ. Τέκος
Βγάζει πολλά λεφτά αυτή η δουλειά, μπορούμε να πούμε. Οι κύκλοι εργασιών είναι πολύ μεγάλοι, το προϊόν, όπως είπα, φεύγει όλο στο εξωτερικό και φεύγει με μεγάλη υπεραξία από τη χώρα μας. Η χώρα λοιπόν παίρνει πολύ μεγάλα ποσά λόγω όλης αυτής διαδικασίας της εξαγωγής και της φορολόγησης της εταιρείας στην Ελλάδα.
Ν. Φιλιππίδης
Έχει και σχέδια επέκτασης;
Φ. Τέκος
Το επόμενο βήμα είναι ενδεχομένως η δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου, μιας δεύτερης συνεργασίας στην περιοχή της Λάρισας ή στην περιοχή της Χαλκιδικής, έτσι ώστε να μπορούμε να συλλέγουμε από διάφορες περιοχές το υπόλειμμα που μένει από την ελαιοποίηση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μεταφερθεί αυτό το προϊόν με φορτηγά στο Ναύπλιο και αυτό θα βοηθήσει φυσικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων, καθώς θα μειωθεί και η κινητικότητα με φορτηγά.
Ν. Φιλιππίδης
Και όλα αυτά made in Greece. Όχι ανώνυμα, όχι χύδην. Αυτά τα κάνει η FoodOxys ή τα κάνει και η Olea Fortius;
Φ. Τέκος
Το προϊόν αυτό το διαχειρίζεται η Olea Fortius, η οποία είναι καθαρά μια εμπορική εταιρεία. Και για ποιο λόγο το κάναμε αυτό; Δεν θέλαμε μέσα στη FoodOxys να μπούνε αυτοί οι επενδυτές και να πάρουν και όλα τα υπόλοιπα που λέγαμε, όπως για παράδειγμα το τι κάνουμε στον άνθρωπο ή το πώς πιστοποιούμε τα προΐόντα. Η Olea Fortius είναι μια εταιρεία καθαρά εμπορική και όλη την έρευνα την έχει κρατήσει η FoodOxys. Οπότε στη νέα εταιρεία μπήκαν δύο επενδυτές, ένας Έλληνας και ένας Νορβηγός και ξεκίνησε η διαδικασία.
Ν. Φιλιππίδης
Ο Νορβηγός πώς προέκυψε;
Φ. Τέκος
Ο Νορβηγός πώς προέκυψε, πολύ ωραία ερώτηση, γιατί όταν ξεκινήσαμε να ψάξουμε πού θα πουλήσουμε αυτό το προϊόν και αν εχει ενδιαφέρον, σκεφτήκαμε να πάμε να μιλήσουμε με την μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που παράγει ζωοτροφές για σολομούς στη Νορβηγία, οπότε όταν πήγαμε εκεί πέρα και τους είπαμε την ιδέα μας, μας προσέγγισε ένας από αυτούς και λέει, μου αρέσει τόσο πολύ ιδέα που θέλω να επενδύσω.
Ν. Φιλιππίδης
Και πήρε ένα ποσοστό;
Φ. Τέκος
Ακριβώς.
Ν. Φιλιππίδης
Οι ρυθμοί που αυξάνει ο κύκλος εργασιών, οι πωλήσεις, οι εξαγωγές περίπου τους έχετε υπολογίσει;
Φ. Τέκος
Μιλάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό και βλέπουμε ότι η ζήτηση ανεβαίνει εκθετικά και είμαι πολύ βέβαιος για αυτό, γιατί φανταστείτε ότι το προϊόν μας αυτή τη στιγμή μπαίνει ως λιγότερο από 1% μέσα στην τελική ζωοτροφή και πουλάμε ήδη κοντά στους 400 τόνους. Ενώ το πλάνο είναι πλέον να πωλείται και μόνο του.
Ν. Φιλιππίδης
Στο 100%, μια ζωοτροφή αυτόνομη.
Φ. Τέκος
Ακριβώς. Ενώ τώρα μπαίνει μόνο μέσα σε λιγότερο από 1%.
Ν. Φιλιππίδης
Στην Ελλάδα έχει πωλήσεις;
Φ. Τέκος
Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα, γιατί όλο το προϊόν φεύγει στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι και εμείς την υπεραξία που μπορούσε να έχει αυτό το προϊόν στις αγορές του εξωτερικού.
Ν. Φιλιππίδης
Επειδή ρωτήσαμε για τον Νορβηγό επενδυτή, ο Έλληνας επενδυτής, τι είδε;
Φ. Τέκος
Ο Έλληνας επενδυτής είναι από το χώρο του ελαιολάδου και του άρεσε πάρα πολύ
Ν. Φιλιππίδης
Είναι κάποιος γνωστός;
Φ. Τέκος
Ο Άρης Κεφαλογιάννης, συνεργάτης μας πάρα πολύ στενός.
Ν. Φιλιππίδης
Είχε κάνει από τις πρώτες προσπάθειες στα βιολογικά λάδια, στην εστίαση, σε πολλά πράγματα.
Φ. Τέκος
Ακριβώς, με τον Άρη Λοιπόν, ο οποίος είδε και την ομάδα, είχαμε πολύ στενή συνεργασία και στο παρελθόν με το εργαστήριο μας, με τον κύριο Κουρέτα. Οπότε είδε το τι κάνουμε
Ν. Φιλιππίδης
Θα ξαναγυρίσουμε στην υπόθεση Κουρέτας, γιατί από ότι κατάλαβα ο περιφερειάρχης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει μεγάλη εμπλοκή στην όλη ιστορία.
Φ. Τέκος
Φυσικά, ήταν η αρχική ιδέα πίσω από όλο αυτό και φυσικά μέντορας και πάντα δίπλα μας σε όλα αυτά που κάνουμε. Οπότε εμπιστεύτηκε την ομάδα, είχε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το κομμάτι του ελαιολάδου και το τι προσφέρει στην υγεία και αξιοποιήσαμε λοιπόν τη γνώση, την επιστημονική και την ικανότητά του να φύγει το προϊόν παντού στον κόσμο και έτσι δημιουργήσαμε τη Olea Fortius.
Ν. Φιλιππίδης
Ξαναγυρίσουμε στη FoodOxys. Τι άλλο κάνει η FoodOxys; Ακούω για μια συνεργασία με το Νοσοκομείο Λάρισας.
Φ. Τέκος
Τι δημιουργήσαμε λοιπόν; Ο ασθενής όταν μπαίνει μέσα σε ένα νοσοκομείο τις περισσότερες φορές θεωρεί το φαγητό κακό, αλλά μερικές φορές το θεωρεί και επικίνδυνο, ότι έχει μαγειρευτεί με πολύ λάθος τρόπο. Οπότε τι κάνει; Αρχίζει και σκέφτεται να παραγγείλει απέξω. Στην Ελλάδα φυσικά λειτουργεί και το ταπεράκι από τη μαμά, την γυναίκα, την γιαγιά. Αυτό τι έχει ως αποτέλεσμα; Ο γιατρός δίνει μια θεραπεία για κάτι και για την θεραπεία που δίνει, δίνει και μια συγκεκριμένη διατροφή. Αν ο ασθενής καταναλώσει φαγητό απ’ έξω είτε με το delivery, είτε με το ταπεράκι την επόμενη μέρα ο γιατρός βλέπει μια συμπτωματολογία που δεν εμπίπτει με αυτή που φανταζόταν ότι θα έχει, εάν έκανε τη διατροφή. Κάποιες φορές θα το αποκαλύψει ο ασθενής ότι έφαγα αυτό. Στην περίπτωση που τρώει με ταπεράκι είναι και πολύ πιθανό να μην το αποκαλύψει, γιατί θεωρεί ότι είναι τόσο υγιεινό που δεν χρειάζεται να το πω στο γιατρό μου. Οπότε ο γιατρός μετά πρέπει να μπει σε μια νέα διαδικασία, να παραταθεί η διάρκεια νοσηλείας του ασθενή.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτό είναι κόστος για το σύστημα.
Φ. Τέκος
Ακριβώς. Πώς σκεφτήκαμε εμείς να το λύσουμε αυτό; Με τον διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου, τον κύριο Βλαχάκη, ο οποίος μας είπε, το πρόβλημα, σκεφτήκαμε ότι αν δημιουργήσουμε ένα QR code το οποίο θα έρχεται πάνω στο δίσκο με το φαγητό και μπορεί ο ασθενής να σκανάρει εκείνη την ώρα με το κινητό του και να δει πώς έχει μαγειρευτεί το φαγητό και την ποιότητα που έχει το φαγητό, τεκμηριωμένη από τη FoodOxys και το Πανεπιστήμιο, θα πειστεί περισσότερο και θα μπορέσει να φάει καλύτερα το φαγητό του και να μην μπει στη διαδικασία να παραγγείλει. Έτσι λοιπόν, με αυτό τον τρόπο μπορεί πλέον, όπως είπα να σκανάρει, να δει ότι εγώ τρώω φιδέ και ο φιδές μου έχει μαγειρευτεί με αυτό τον τρόπο και παίρνω όλα τα συστατικά τα οποία ήθελε ο γιατρός μου να πάρω. Και κάποιος άλλος που τρώει κοτόπουλο, επίσης να δει για ποιο λόγο τρώει κοτόπουλο. Αυτό λύνει και ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο παρατηρούνταν στα νοσοκομεία. Γιατί εσείς τρώτε κοτόπουλο και εγώ τρώω φιδέ; Τι είμαι εγώ, χαμηλότερης ποιότητας ασθενής; Όχι, ο γιατρός το έχει δώσει αυτό, γιατί ξέρει ότι ο φιδές είναι προεγχειρητικός. Θα κρατήσει το στομάχι σχετικά άδειο, χωρίς μεγάλη κινητικότητα, όπως και το έντερο και θα μπορέσω την επόμενη μέρα να μπω να κάνω το χειρουργείο μου, ενώ κάποιος άλλος ο οποίος τρώει ένα μπιφτέκι ή ένα κοτόπουλο είναι μετεγχειρητικός ή εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία της αποκατάστασης, οπότε θέλουμε να του δώσουμε περισσότερη ενέργεια, έτσι ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και να πάρει το εξιτήριο του.
Ν. Φιλιππίδης
Εφαρμόζεται αυτό τώρα ήδη;
Φ. Τέκος
Εφαρμόζεται ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και είναι μπορώ να πω κάτι πολύ σημαντικό, γιατί συνδέει τον μάγειρα με τον διατροφολόγο του νοσοκομείου, τον κλινικό διατροφολόγο, με την επιμελήτρια και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους γιατρούς. Άρα, είναι μια διαδικασία όπου έχει ενώσει πλέον όλους. Οι μάγειρες είναι οι πρώτο ι που χαίρονται περισσότερο, γιατί βλέπουν ότι ο κόπος τους έχει αποτέλεσμα. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό το ότι μας βρήκαν οι μάγειρες και μας είπαν «ευχαριστώ, είναι κρίμα να βλέπω το φαγητό μου να πετιέται». Αυτό, οπότε είναι ένα δεύτερο κομμάτι που κάνουμε στην FoodOxys και είναι μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την αξιολόγηση των τροφίμων. Πάνω σε αυτό έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από υπηρεσίες, για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει το πρώτο σήμα πιστοποίησης ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων, το οποίο έχει κατοχυρωθεί από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ονομάζεται AFQ “Activity FoodOxys Quality” και μπορεί μια εταιρεία να πάρει το πιστοποιητικό αυτό, έτσι ώστε να πιστοποιήσει την ποιότητα του προϊόντος της και να το βάλει πάνω στη συσκευασία της.
Ν. Φιλιππίδης
Μια εταιρεία που παράγει για παράδειγμα κοτόπουλο, παράγει ελαιόλαδο.
Φ. Τέκος
Ακριβώς, υπάρχει ήδη στα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να βρούμε για παράδειγμα πάνω σε ελαιόλαδο το AFQ. Οπότε τι δίνει το AFQ; Δίνει έναν βαθμό, βαθμολογώντας το προϊόν από το 8 μέχρι και το 20. Συγκρίνει όμοια προϊόντα μεταξύ τους και όσα προϊόντα είναι πιο κοντά στο 20, τόσο καλύτερο για την υγεία μας. Τι σημαίνει αυτό και τι πρόβλημα λύνει; Λύνει το πρόβλημα του καταναλωτή όταν φτάνει μπροστά στο ράφι με τα ελαιόλαδα, ποιο να επιλέξει, ποιο είναι καλύτερο. Πέρα από το οπτικό, μου αρέσει ένα μπουκάλι περισσότερο ή λιγότερο, υπάρχει κάποιο στο οποίο η διαδικασία συγκομιδής, μεταφοράς της πρώτης ύλης, ελαιοποίησης, τυποποίησης, μεταφοράς της στο ράφι του σούπερ μάρκετ, να έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μου προσφέρει το βέλτιστο στην υγεία μου, να μην έχει χαλάσει εν πάσει περίπτωση το προϊόν.
Ν. Φιλιππίδης
Πόσοι άνθρωποι είστε;
Φ. Τέκος
Συνολικά στην εταιρεία και στο εργαστήριο είμαστε κοντά στους 20 ανθρώπους.
Ν. Φιλιππίδης
Όλοι συνάδελφοι δικοί σου, ειδικοί επιστήμονες ή υπάρχει και άλλου είδους προσωπικό;
Φ. Τέκος
Αυτή την στιγμή, οι περισσότεροι είναι επιστήμονες, έχουν τελειώσει είτε το προπτυχιακό τους, είτε το μεταπτυχιακό τους, είτε το διδακτορικό τους. Και δουλεύουμε πάνω στην αξιολόγηση όλων αυτών των πραγμάτων. Κάποια από τα στελέχη, από τους συνεργάτες, οι οποίοι ξεκινήσαμε ουσιαστικά όλοι μαζί, εκπαιδεύονται πλέον και σε μεταπτυχιακά πάνω στο κομμάτι της διοίκησης, των οικονομικών, της διαχείρισης προγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε και τις άλλες γνώσεις τις οποίες χρειαζόμαστε.
Ν. Φιλιππίδης
Γιατί η επιχείρηση μεγαλώνει. Σας έχουν πλησιάσει να σας αγοράσουν;
Φ. Τέκος
Μας έχουν πλησιάσει και ακόμα περιμένουμε. Έχουμε μιλήσει με εταιρείες από το εξωτερικό από την Αμερική. Αυτό πώς έγινε, για να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα του τι κάνει η FoodOxys. Κάνουμε λοιπόν στην Ελλάδα, στην Λάρισα έλεγχο για αντικαρκινικά φάρμακα. Μας βρήκε μια εταιρεία από το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, μια φαρμακευτική η οποία μας στέλνει εδώ πρόδρομα μόρια, αντικαρκινικά και εμείς δημιουργούμε μεταμοσχεύσιμους όγκους σε πειραματόζωα. Και βλέπουμε στη συνέχεια πώς το φάρμακο αυτό μειώνει τους όγκους στα πειραματόζωα με διάφορους τρόπους. Μπορεί είτε από το στόμα χορήγηση, είτε στη φλέβα χορήγηση, είτε κατευθείαν επάνω στον όγκο και να δούμε πώς μειώνει αυτό το πράγμα. Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα; Γιατί είμαστε πολύ πιο οικονομικοί. Κάτι το οποίο θα έκαναν στην Αμερική με 5 εκατομμύρια, εδώ μπορούν να το κάνουν με 500.000 και να πάρουν το ίδιο όμως αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό για αυτούς, γι αυτό μας εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν ότι αν το κάνουν εδώ το αποτέλεσμα που θα πάρουν έχει αξία και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να προχωρήσουν στη συνέχεια τις μελέτες τους στην Αμερική, οπότε βλέποντας την προσπάθεια, αυτοί σε συνεργασία με κάποιους ακόμα μας έχουν προσεγγίσει, έτσι ώστε να δούμε την πιθανότητα περαιτέρω, συνεργασίας
Ν. Φιλιππίδης
Στο κομμάτι αυτό, φαρμακευτική λοιπόν από το Λος Άντζελες. Άλλος πυλώνας, ο τρίτος;
Φ. Τέκος
Ένα επίσης, που κάνουμε πολύ σημαντικό και αφορά πάλι την αξιολόγηση των τροφίμων, έχει να κάνει με την ανάδειξή τους όσον αφορά τις κλινικές μελέτες. Τι σημαίνει αυτό; Βλέπουμε πολλές φορές στην τηλεόραση καλλυντικά, τα οποία ενισχύουν το δέρμα μας, το κάνουν πιο απαλό, πιο σφριγηλό και μετά γράφει από κάτω, περνάει μια γρήγορη λεζάντα που λέει «κλινικά αποδεδειγμένο σε μελέτη που έγινε σε 47 γυναίκες ηλικίας τάδε». Εμείς εισάγουμε ουσιαστικά, αυτές τις κλινικές μελέτες πάνω στα καλλυντικά. Εμείς γιατί δεν το εξάγουμε αυτό πάνω στα τρόφιμα; Φανταστείτε λοιπόν να στέλναμε ένα προΐόν στο εξωτερικό και να λέγαμε ότι το συγκεκριμένο προϊόν προκαλεί αυτό και αυτό. Να δώσω ένα παράδειγμα. Τρέξαμε μια μελέτη για ένα τζελάκι, μέλι από την περιοχή της Χαράδρας του Βίκου, στα Γιάννενα. Αυτό λοιπόν το τζελάκι, μεταξύ άλλων, φάνηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, όποτε πλέον μπορεί να γράψει επάνω ο άνθρωπος στο τζελάκι αυτό, αυτό το εύρημα και αυτό το πράγμα είναι ένα πρόδρομο, ενδεχομένως τρόφιμο, το οποίο θα βοηθήσει προς μια κατεύθυνση πριν φτάσει να πάρει ο άνθρωπος μια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση. Πάρα πολύ σημαντικό, αυξάνει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Άλλα προϊόντα, το αμύγδαλο του Συκουρίου, το αμύγδαλο του Συκουρίου έχει περισσότερους από 70 ισχυρισμούς υγείας με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι σημαίνει αυτό; Εάν φάω 10 αμύγδαλα τη μέρα, μπορώ να αναφέρω για αυτό το λόγο πάνω στο σακουλάκι ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μου, βοηθάει να έχω καλύτερο δέρμα, καλύτερα δόντια, καλύτερα μαλλιά, ότι έχω μεγαλύτερη συγκέντρωση και μειώνω την κούραση μου, ότι βοηθάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, ότι βοηθάει στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών και καμιά πενηνταριά ακόμα.
Ν. Φιλιππίδης
Άρα, ο στόχος είναι η πιστοποίηση ότι αυτά συμβαίνουν και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μετά.
Φ. Τέκος
Ακριβώς, τρέχουμε με διάφορα πράγματα, όπως είπαμε, το αμύγδαλο του Συκουρίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό να βρούμε για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο, όταν έρθει ο τουρίστας να βρει ένα σακουλάκι με 10 αμύγδαλα και ένα γράφει αυτό το πράγμα.
Ν. Φιλιππίδης
Όπου η παραγωγή εκεί είναι τεράστια και έχει μεγάλη διαφορά από χρονιά σε χρονιά σε τιμες και οι άνθρωποι έχουν και σχετικά αβέβαιο μέλλον. Άρα θέλουμε μια σχετική ασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμών μπορούν να πωλούν με τέτοιου είδους κινήσεις.
Φ. Τέκος
Ακριβώς, πρέπει όμως να το κάνουμε σιγά σιγά. Δουλεύουμε με το αβοκάντο στα Χανιά, με τα πορτοκάλια στα Χανιά, δουλεύουμε με το με το σύκο στη Μεσσηνία, το αποξηραμένο σύκο Μεσσηνίας, δουλεύουμε με τη μελιτζάνα την τσακώνικη. Πάρα πολύ σημαντικό, έχουμε μια δικιά μας ποικιλία στη χώρα, την τσακώνικη μελιτζάνα, η οποία βγαίνει μόνο εκεί, σε μια έκταση 14 χιλιάδων στρεμμάτων μόνο εκεί. Τα πορτοκάλια του Ναυπλίου, του Άργους, τα μήλα τα πιλαφά Τριπόλεως, τα μήλα ζαγορίν, στη Ζαγορά. Τα ροδάκινα στη Νάουσα.
Ν. Φιλιππίδης
Όλοι αυτοί είναι πελάτες ήδη;
Φ. Τέκος
Ακριβώς.
Ν. Φιλιππίδης
Έχετε βρει επενδυτή και για αυτά;
Φ. Τέκος
Στις περισσότερες φορές, επειδή κάποιοι συνεταιρισμοί είναι και μικρότεροι, κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους τις αναλύσεις, δουλεύουμε μαζί με ιδρύματα. Για παράδειγμα, εδώ την έρευνα την είχε χρηματοδοτήσει ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Αλλά και μόνοι τους πολλοί σύλλογοι και παραγωγοί κάνουνε το ίδιο πράγμα. Έρευνα έχει χρηματοδοτήσει για προϊόντα, για παράδειγμα, η αναπτυξιακή Πάρνωνα, η αναπτυξιακή στη Ζάκυνθο. Δουλεύουμε με διάφορες εταιρίες.
Ν. Φιλιππίδης
Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι δίπλα, γύρω, πίσω, από πάνω από όλα αυτά, καλά καταλαβαίνω; Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Φ. Τέκος
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, για μας καθηγητής.
Ν. Φιλιππίδης
Για όλους μας, είναι η δουλειά του. Τον Δημήτρη Κουρέτα, έτσι τον έχει γνωρίσει, νομίζω όλη η χώρα. Νομίζω όλοι ξέρουμε και το έργο του και τη δουλειά του και μετά μεταπήδησε στην πολιτική για όσο θα βρίσκεται στην πολιτική προφανώς ο άνθρωπος.
Φ. Τέκος
Ακριβώς και δεν θα σταματήσει να είναι ερευνητής, για αυτό είμαι βέβαιος, καθώς όλα αυτά τα οποία συζητάμε τώρα προέκυψαν μετά από συζητήσεις και σκέψεις μεταξύ του κυρίου Κουρέτα και των υπόλοιπων μας στην εταιρία. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε όταν είχα πάει να του ζητήσω μια συστατική επιστολή, για να φύγω στην Γερμανία, είχα σκοπό να πάω να δουλέψω σε μια κλινική που κάνει εξωσωματικές στη Γερμανία.
Ν. Φιλιππίδης
Ως βιολόγος;
Φ. Τέκος
Ως κάτοχος πλέον μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην τοξικολογία των ελεύθερων ριζών, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία της εξωσωματικής ο έλεγχος αυτής της κατάστασής, των ελεύθερων ριζών, του οξειδωτικού στρες, οπότε είχα συζητήσει για να πάω εκεί. Αλλά μπαίνοντας στο γραφείο του, λέγοντάς του ότι θέλω να μου δώσετε μια στατική, μου λέει, να σου δώσω εννοείται, αλλά πριν την δώσεις, άκου τι έχω σκεφτεί. Και εκεί γεννήθηκε η FoodOxys.
Ν. Φιλιππίδης
Εκείνη τη στιγμή.
Φ. Τέκος
Εκείνη τη στιγμή, βασιζόμενοι πάνω σε δεδομένα και πράγματα που είχαμε κάνει όμως στο εργαστήριο τα τελευταία χρόνια.
Ν. Φιλιππίδης
Επειδή όλα αυτά ακούγονται ειδυλλιακά και είναι επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και έρευνα στην Ελλάδα, και τα δύο είναι πράγματα δύσκολα. Τα προβλήματα που αντιμετώπισες;
Φ. Τέκος
Θα μπορούσαμε να πούμε ως βασική ναυαρχίδα των προβλημάτων ήταν περίοδος του κόβιντ, μια δύσκολη περίοδος, είχαν κλείσει όλα, δεν μπορούσαμε να πάμε σε καμία επιχείρηση, να μιλήσουμε για αυτά που κάνουμε. Δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, να πάμε στους συνεργάτες μας στην Αμερική. Έχουμε συνεργασία με μία κλινική στην Γερμανία, όπου έχει 7000 άτομα τον χρόνο και τους κάνουμε τις εξετάσεις και δημοσιεύουμε μαζί τους αποτελέσματα. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Άρα, κλειστήκαμε εδώ. Εδώ να πω ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό και μας έσωσε -ήμασταν στην κοιλάδα του θανάτου τη λεγόμενη των startup- και ήρθε το πρόγραμμα μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που ενίσχυσε τις εταιρείες που ήταν στο Elevate Greece με κάποια χρήματα.
Ν. Φιλιππίδης
Που ήρθαν τα λεφτά μαζεμένα τότε, καμιά δεκαπενταριά εκατομμύρια θυμαμαι ότι ήταν τότε για πολλές εταιρείες.
Φ. Τέκος
Ακριβώς, είχαμε πάρει 100.000, επειδή ήταν τα χρήματα που επενδύσαμε στην έρευνα την προηγούμενη χρονιά. Αυτό ουσιαστικά μας γύρισε πίσω. Και μας έσωσε. Πραγματικά αν δεν γινόταν αυτό τόσο δραστικά και τόσο άμεσα στις εταιρείες του Elevate, νομίζω ότι δεν θα μιλούσαμε σήμερα για το κομμάτι των startup και των spin off εταιρειών.
Ν. Φιλιππίδης
Πες μας τώρα σε προσωπικό επίπεδο, πώς είναι να είσαι κάτω από τα 30 και να είσαι στους 30 πιο επιδραστικούς νέους του Forbes;
Φ. Τέκος
Αυτό ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη επιβεβαίωση για τον κόπο, τον οποίον έχουμε δώσει ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια σε αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ ότι ήταν το επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών που έχουν να κάνουν με την έρευνα μας και την προσπάθειά μας να μεταφέρουμε αυτό το πράγμα και να δημιουργήσουμε υπηρεσίες για τους ανθρώπους. Το ότι χρησιμοποιήσαμε διάφορα εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τα υπουργεία, όλο αυτό το κομμάτι, το πώς το διαχειριστήκαμε και πως η FoodOxys και η Olea μπόρεσαν και φύγανε μπροστά, νομίζω ήρθε η επιβεβαίωση μέσα από αυτό που ήταν πραγματικά πολύ τιμητικό. Και για μένα και για την Ζωή Σκαπέρδα, που ήμασταν μαζί υποψήφιοι και οι δύο μπήκαμε στη λίστα.
Ν. Φιλιππίδης
Για το μέλλον, πώς τις φαντάζεσαι τις δύο εταιρείες;
Φ. Τέκος
Σίγουρα έχουμε πάρα πολλά νέα πράγματα τα οποία ήδη ετοιμάζουμε, για το πώς ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαβάζει πάνω σε προϊόντα πληροφορίες για την υγεία του. Επίσης αναπτύσσουμε το κομμάτι των εξετάσεων έτσι ώστε, να μπορούμε, πλέον, τώρα πρέπει να έρθετε στη Λάρισα να σας κάνω την
εξέταση.
Ν. Φιλιππίδης
Θα έρθουμε.
Φ. Τέκος
Με πολύ μεγάλη χαρά, σας περιμένουμε. Ετοιμάζουμε και self-test, έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πάρει το self-test είτε να το παραγγείλει από το site μας, είτε να το βρει σε ένα φαρμακείο, να κάνει την εξέταση, να πάρουμε εμείς το δεδομένο σαν απάντηση και να του στείλουμε μετά όλες τις οδηγίες. Είναι κάτι το οποίο καταλαβαίνετε ότι μπορεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο.
Ν. Φιλιππίδης
Και να μεγαλώσει πάρα πολύ ακόμα τη συνολική προσπάθεια.
Φ. Τέκος
Ακριβώς και στο κομμάτι της Olea έχουμε ήδη συνομιλήσει με τους εταίρους μας στο εξωτερικό, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά υποπροϊόντα από άλλες διαδικασίες. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να δούμε το τσάι, τα βότανα, που στην Ελλάδα έχουμε αρκετές χιλιάδες ενδημικών βοτάνων, που παράγονται μόνο εδώ. Είμαστε οι δεύτεροι σε βιοποικιλότητα μόνο πίσω από τη Μαδαγασκάρη.
Ν. Φιλιππίδης
Λοιπόν, νομίζω ότι αυτή ήταν μια πολύ ωραία ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από τον Εύοσμο, βρίσκεται, δουλεύει και αναπτύσσεται στη Λάρισα και έχει ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό. Ευχαριστώ θερμά, Φώτη.
Φ. Τέκος
Εγώ ευχαριστώ πολύ. Σας περιμένω στη Λάρισα.
Latest News
Σπύρος Μπλαβούκος: Ο «πρόεδρος της Ευρώπης» και η εξωτερική πολιτική
Ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
Τ. Γαϊτάνης: Πώς θα εισπράξουν οι επιχειρήσεις την φοροαπαλλαγή έως 300% για έρευνα και καινοτομία
Πότε ανοίγουν οι χρηματοδοτήσεις των startup από τους δικαιούχους της Golden Visa – Οι αδύναμες επιδόσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε έρευνα
Χρήστος Ιωάννου: ΑΕΠ, κούτσουρα και τσιπάκια υπολογιστών
Στο PODCAST Sound of Economics του ΟΤ φιλοξενείται o οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων Χρήστος Ιωάννου. Tί παράγει και τί δεν παράγει η ελληνική οικονομία. Πώς τα κούτσουρα θα γίνουν τσιπάκια υπολογιστών. Η συμβολή στα εισοδήματα.
Κ. Χατζημηνάς: Πώς μπορούν να αυξηθούν άμεσα οι μισθοί έως 1.000 € μέσω της επανεκπαίδευσης
Μείωση των φόρων σε όσους επενδύουν – Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για πιστοποιημένες καταρτίσεις – Μείωση του χρόνου απόσβεσης μιας επένδυσης