Πληθωρισμός ΗΠΑ: Μικρή άνοδος σε σχέση με τις εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο -Υποχωρεί σε ετήσια βάση

Ο πληθωρισμός διατηρεί την Fed στην τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Μικρή άνοδος σε σχέση με τις εκτιμήσεις  τον Σεπτέμβριο -Υποχωρεί σε ετήσια βάση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, αλλά η ετήσια αύξηση του ήταν η μικρότερη των τελευταίων τρεισήμισι ετών, γεγονός που ενδέχεται να διατηρήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε τροχιά περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,2% τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Στους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,4%. Αυτή ήταν η μικρότερη ετήσια άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2021 και ακολούθησε την αύξηση κατά 2,5% τον Αύγουστο.

Ο «σαμανισμός» του πληθωρισμού

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,1% και θα αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022.

Η νομισματική πολιτική

Σε συνδυασμό με τη σημαντική συγκράτηση των μέτρων πληθωρισμού που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για τον στόχο του 2%, αυτό επέτρεψε στη Fed να στρέψει το ενδιαφέρον της στην αγορά εργασίας και να προβεί σε μια ασυνήθιστα μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά (minutes) που δημοσιεύθηκαν χθες μια «σημαντική πλειοψηφία» των μελών της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed συνηγόρησε να ξεκινήσει ο κύκλος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την ασυνήθιστη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κίνηση η οποία αιφνιδίασε αγορές και οικονομολόγους. Ωστόσο υπήρξε ευρύτερη συναίνεση στο ότι η κίνηση αυτή δεν δεσμεύει την κεντρική τράπεζα σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες έχουν, ωστόσο, αναγκάσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις προσδοκίες για άλλη μια μείωση του επιτοκίου κατά 50 μ.β.τον επόμενο μήνα.

Η οικονομία πρόσθεσε τις περισσότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων έξι μηνών τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% από 4,2% τον Αύγουστο. Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων των εθνικών λογαριασμών τον περασμένο μήνα από το 2019 έως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έδειξαν επίσης ότι η οικονομία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Νωρίς την Πέμπτη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έβλεπαν περίπου 76% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της Fed στις 6-7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group. Οι πιθανότητες να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν περίπου στο 24%.

Η ακτινογραφία του πληθωρισμού

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3% τον μήνα, διαμορφώνοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,3%. Και οι δύο αναγνώσεις του πυρήνα ήταν επίσης 0,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από την πρόβλεψη.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού – περισσότερο από το τρία τέταρτο της αύξησης – προήλθε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 0,4% και την αύξηση του κόστους στέγασης κατά 0,2%, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας στην ανακοίνωσή της. Αυτό αντιστάθμισε την πτώση των τιμών της ενέργειας κατά 1,9%.

Άλλα στοιχεία που συνέβαλαν στην αύξηση περιλάμβαναν αύξηση 0,3% στο κόστος των μεταχειρισμένων οχημάτων και αύξηση 0,2% στα νέα οχήματα. Οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,7% και οι τιμές των ειδών ένδυσης αυξήθηκαν κατά 1,1%.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies