Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Με ανάπτυξη πάνω από 2%, το 2,9% μεγέθυνσής του είναι μάλλον φυσιολογικό ποσοστό. Λογικό επίσης που καταγράφουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν σημειώνουμε και μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη. Ακόμα και τα επιμέρους στοιχεία των αγαθών και υπηρεσιών που κατέγραψαν αύξηση εξηγούνται. Οι τιμές των τροφίμων «τσίμπησαν» πράγματι προς τα πάνω, απλώς αν αφαιρεθούν το ελαιόλαδο και οι επαναλαμβανόμενες διαχρονικά εποχικές διακυμάνσεις των φρούτων και των λαχανικών, η… αύξησή τους τείνει προς το μηδέν. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές της ενέργειας, αλλά και αυτές ελάχιστα μπορούν να επηρεαστούν από εθνικές αποφάσεις, άρα βρίσκονται εκτός της εξίσωσης.
Πίσω από τα μεγέθη του ήπιου πλέον πληθωρισμού κρύβεται ένα πανίσχυρο σπιράλ ακρίβειας σε τομείς στους οποίους δεν δικαιολογούνται εύκολα οι επιβαρύνσεις. Είναι αυτοί που έχουν στήσει «πάρτι» στις πλάτες μας, κερδίζοντας σε μια περίοδο που λίγοι το προσέχουν, καθώς οι περισσότεροι είχαν μάθει να κοιτούν στους συνήθεις ύποπτους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας.
Για να εξηγηθούμε. Το +36,4% στα εισιτήρια των αεροπλάνων δεν εξηγείται με όρους αύξησης του κόστους λειτουργίας. Το πετρέλαιο πριν από μερικές εβδομάδες κινούνταν στην περιοχή των 68 δολαρίων το βαρέλι, σε χαμηλά πολλών ετών. Εξηγείται μόνο για λόγους αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς και τελικά κερδοφορίας των εταιρειών.
Το +14% στα ασφάλιστρα υγείας κρύβει από πίσω του μια ολόκληρη αγορά υπηρεσιών υγείας, όπου τα κόστη, άλλοτε ελεγχόμενα από το κράτος, έχουν αυξηθεί, σε βαθμό που να προεξοφλείται από τώρα μια αντίστοιχη αύξηση και για την επόμενη χρονιά. Προφανώς η αυξημένη τιμολόγηση επηρεάζεται επίσης από την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας και ασφαλίστρων, ύστερα από χρόνια καχεξίας, και τη μεγάλη συγκέντρωση που εμφανίζεται μεταξύ των επιχειρήσεων του χώρου. Και εδώ οι εταιρείες ακμάζουν, με τη σωστή για αυτές τιμολόγηση.
Το +5,4% στα δίδακτρα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το +3,7% και +3% των τιμών στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας και της προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επίσης δεν δικαιολογούνται από εξωγενείς παράγοντες. Η ζήτηση για τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι τόσο μεγάλη που πρωταγωνιστούν και στις προσλήψεις εργαζομένων. Η επιστροφή της ζήτησης για υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης στα προ κρίσης επίπεδα δημιουργεί ευκαιρίες για βελτίωση των οικονομικών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Αν προστεθεί και το ευρύτερο τουριστικό πακέτο (+7,3%), στο οποίο εντάσσονται τα εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και τα ξενοδοχεία, το οποίο επίσης επηρεάζεται από την αυξημένη ζήτηση αγαθών λόγω της συνεχούς ανόδου του τουρισμού και όχι μόνο, καταλήγουμε σε αβίαστα συμπεράσματα.
Πρώτα απ’ όλα, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει στη φάση που οι πληθωριστικές τάσεις αποδίδονται στην αυξημένη ζήτηση και όχι στη μειωμένη προσφορά. Σημαντική ποιοτική διαφορά σε σχέση με την πρώτη φάση της μεγάλης πληθωριστικής πίεσης, όπου οι υψηλές τιμές οφείλονταν σε ελλείψεις σημαντικών εμπορευμάτων. Στην τωρινή φάση οι καταναλωτές με τις αγορές μας τροφοδοτούμε όχι μόνο μέρος της ανάπτυξης αλλά και μέρος της ακρίβειας. Το υπόλοιπο μερτικό της «νέας» ακρίβειας οφείλεται στην καρτελοποίηση συγκεκριμένων αγορών και στην έλλειψη ανταγωνισμού.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.