Γιατί οι μονόκεροι της τεχνολογίας προσπαθούν να αποφύγουν τον θάνατο
Περισσότερες εταιρείες φτάνουν το ορόσημο αποτίμησης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά η ανάπτυξη από κερασφόρο πουλάρι σε φτερωτό άλογο γίνεται πιο σκληρή
Ακόμη και οι μονόκεροι μεγαλώνουν – τουλάχιστον οι τυχεροί. Περισσότερες από 1.500 ιδιωτικές εταιρείες έχουν την αποτίμηση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αιτιολογώντας τον χαρακτηρισμό, ο οποίος επινοήθηκε για πρώτη φορά από την κεφαλαιουχική Aileen Lee το 2013, σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase. H OpenAI έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα δεδομένα.
Αλλά είναι πιο δύσκολο αυτές τις μέρες για μία εταιρεία να μετατραπεί από κερασφόρο πουλάρι σε φτερωτό άλογο.
Το φθηνό χρήμα και οι ενισχύσεις διευκόλυναν τους ιδρυτές να επιτύχουν το θρυλικό ορόσημο. Αλλά μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που ιδρύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο η Meta και η Uber έχουν μεταβεί σε αυτό που η συμβουλευτική Bain & Company αποκαλεί «έκρηξη της κλίμακας», με ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λειτουργικές ταμειακές ροές 1 δισ. δολάρια. Αντίθετα, το vintage 1990-2003 παρήγαγε έξι τέτοιους αντάρτες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Amazon.com και Alphabet.
Παρά τις φαινομενικά χαμηλότερες πιθανότητες να επιτύχουμε το μεγαλείο, το χρήμα ρέει. Οι σημερινοί μονόκεροι έχουν συγκεντρώσει 1 τρισ. δολάρια συνολικά — περισσότερο από το ένα τέταρτο του οποίου χρησιμοποιήθηκε το 2021, όταν τα επιτόκια των ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά μηδενικά. Αφού σημείωσε αποτίμηση 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα, η OpenAI είναι ένας από τους μεγαλύτερους, πίσω από τον ιδιοκτήτη του TikTok ByteDance και το SpaceX του Ίλον Μασκ.
Οι περισσότεροι εξακολουθούν να πέφτουν κουτσοί. Λιγότερο από το 1% των start-ups που χρηματοδοτούνται από VC γίνονται μονόκεροι. Ακόμη και αυτοί μπορούν να βρεθούν στο καναβάτσο. Περισσότερες από 220 εισηγμένες εταιρείες ενίσχυσαν μια αποτίμηση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη συγχώνευση με τις λεγόμενες εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ListingTrack, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τεχνολογικοί όμιλοι. Τρεις στους τέσσερις έχουν πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο.
Τι εμποδίζει περισσότερο την ανάπτυξη ενός μονόκερου; Ο Bain θεωρεί ότι τα υπερβολικά άφθονα μετρητά έχουν κινητοποιήσει ακόμη και ιδρυτές που δεν έχουν επιχειρηματική οξυδέρκεια. Οι εταιρείες είναι λιγότερο πιθανό να ιδρυθούν από έναν wunderkinder με προηγούμενη εμπειρία εκκίνησης τώρα από ό,τι όταν η Lee γέννησε για πρώτη φορά την ιδέα του μονόκερου, λέει η εταιρεία της Cowboy Ventures. Με αυτή τη λογική, οι οραματιστές χρειάζονται περισσότερο παλιομοδίτικο καπιταλισμό.
Πολλοί στη Silicon Valley βγάζουν το αντίθετο συμπέρασμα. Ο επενδυτής επιχειρηματικού κεφαλαίου Paul Graham τον περασμένο μήνα γιόρτασε την έννοια του “founder mode” , υποδεικνύοντας ότι οι καινοτόμοι που πετυχαίνουν είναι εκείνοι που αποφεύγουν τους κανόνες διαχείρισης. Ο Brian Chesky της Airbnb ήταν ένα παράδειγμα. Ο Μασκ μπορεί να είναι άλλος. Σκεφτείτε αυτό που αποκαλεί το αφεντικό της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεγκρ, «Διευθύνων Σύμβουλος εν καιρώ πολέμου», απαιτώντας αδιαμφισβήτητη υπακοή.
Κάθε ιδρυτής εταιρείας πιστεύει ότι του αξίζει να τρέχει ελεύθερος. Και ενώ η χρηματοδότηση παραμένει άφθονη, οι επενδυτές συμφωνούν πολύ εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Σαμ Άλτμαν, του OpenAI μπόρεσε να πει στους υποστηρικτές που παρείχαν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια ότι πρέπει να απέχουν από τη χρηματοδότηση των αντιπάλων του .
Ο Άλτμαν είναι ένα πολύ ορατό πείραμα για το αν η δύναμη είναι το κλειδί για το μεγαλείο. Οι επενδυτές σε άλλες ομάδες που έχουν τρυπηθεί από το κέρατο ενός πρώην μονόκερου μπορεί να αισθάνονται ότι το “founder mode” είναι υπερεκτιμημένο. Όσοι είναι ακόμα στην κούρσα ελπίζουν πολύ να μην είναι.
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου