
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους για οικονομικούς ή στρατηγικούς λόγους, όπως τόνισαν εκπρόσωποι τριών κεντρικών τραπεζών στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association στο Μαϊάμι.
Η αυξημένη ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, όπως αναφέρει το Reuters, στήριξε την τιμή του χρυσού to 2022 -23 όταν τα παγκόσμια επιτόκια ήταν υψηλά και στη συνέχεια επιβραδύνθηκε με το φετινό ράλι της τιμής του χρυσού κατά 28%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέκοψε την αγορά χρυσού για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο.
Χρυσός: Πώς μπορείτε να επενδύσετε
Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό
Παρά το ράλι του χρυσού, εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Μογγολίας και του Μεξικού είπαν στη διάσκεψη ότι το να έχουν χρυσό στα αποθέματα εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτούς, παρόλο που η καθεμία από αυτές έχει το δικό της σκεπτικό.
Η σημασία του χρυσού ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται για τα αποθεματικά, τονίζει στο συνέδριο ο Enkhjin Atarbaatar, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών αγορών στην Κεντρική Τράπεζα της Μογγολίας.
Για την Τσεχική Εθνική Τράπεζα (CNB), ο χρυσός θεωρείται ως ένας καθαρός διαφοροποιητής των αποθεματικών, εξηγεί ο Marek Sestak, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων της CNB.
Και οι τρεις δήλωσαν ότι δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος σε παράγωγα χρυσού και ότι το Λονδίνο παραμένει η κύρια τοποθεσία αποθήκευσης του χρυσού τους ως κόμβος συναλλαγών, ενώ μόνο η Μογγολία είχε περιορισμένη όρεξη για επαναπατρισμό χρυσού για να τον αποθηκεύσει στο θησαυροφυλάκιο της.
Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές για τα αποθέματά τους κατά 6% σε 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιβραδύνουν πλήρως τις αγορές τους το 2024 κατά 150 τόνους από το 2023.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων