Θετικός εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2024, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συνέχιση των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών, υποστηριζόμενες από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής). Ορισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις δαπανών εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά συνολικά, αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια.
Ειδικότερα, στο ευρωπαϊκό Peer Review 2024 του οίκου, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με BBB- (Stable), με τις αξιολογήσεις να αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος και τους δείκτες διακυβέρνησης που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του «BBB», καθώς και την αξιοπιστία της πολιτικής που υποστηρίζεται από την ένταξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη.
Fitch: Επανέρχεται για τις ελληνικές τράπεζες -Τι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα
Αυτά τα πλεονεκτήματα θωρακίζουν τη χώρα από τις “κληρονομιές” της κρίσης δημόσιου χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και υψηλή αν και μειούμενη ανεργία, χαμηλό μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα.
Δημοσιονομική εξυγίανση
Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις επιδόσεις τα τελευταία χρόνια λόγω των συνετών πολιτικών και της υποστηρικτικής δυναμικής ανάπτυξης. Ο Fitch αναμένει τη συνέχιση των υγιών δημοσιονομικών πολιτικών το 2024 και κατά την προβλεπόμενη περίοδο, υποστηριζόμενες από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων (με επίκεντρο τη μείωση της φοροδιαφυγής).
Ορισμένοι κίνδυνοι γύρω από τις πιέσεις δαπανών εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά συνολικά, αναμένει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια.
Χρέος και χρηματοδότηση
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Fitch, προβλέπει ότι ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί κατά πάνω από 50 εκατοστιαίες μονάδες έως το 2026 από το υψηλό του 206% το 2020, μια από τις πιο απότομες μειώσεις στα υπό αξιολόγηση κράτη.
Αν και εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος του μέσου όρου «BB», οι κίνδυνοι χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους είναι περιορισμένοι, λόγω του μεγάλου μεριδίου του χρέους με ευνοϊκούς όρους, των σταθερών συνθηκών χρηματοδότησης και του σημαντικού αποθέματος ταμειακών διαθεσίμων (περίπου 14% του ΑΕΠ).
Σταθερή εικόνα
Η αύξηση του ΑΕΠ συνέχισε να υπερβαίνει αυτή του μεγαλύτερου μέρους της υπόλοιπης ευρωζώνης, με την οικονομική δυναμική να καθοδηγείται από τις ισχυρές εισροές τουρισμού και επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ θα δώσουν πρόσθετη ώθηση.
Η αγορά εργασίας υπήρξε ένας άλλος μοχλός των πρόσφατων μακροοικονομικών επιδόσεων, με την ανεργία να αναμένεται να υποχωρήσει στα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα έως το 2025-2026.
Τα μόνιμα CAD θα χρηματοδοτούνται κυρίως από αυξανόμενες ΑΞΕ και εισροές κεφαλαίων που δεν δημιουργούν χρέος, μειώνοντας τις εξωτερικές ευπάθειες.
Τα “συν”
• Δημόσια οικονομικά: Επίμονη και σημαντική μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ, που οφείλεται για παράδειγμα στη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα.
• Οικονομία: Βελτίωση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και των επιδόσεων, για παράδειγμα, λόγω της υψηλότερης επενδυτικής δυναμικής ή/και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τα “πλην”
• Δημόσια οικονομικά: Η τάση του χρέους της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ να γυρίσει ανοδική, για παράδειγμα, λόγω διαρθρωτικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, παρατεταμένης ασθενούς ανάπτυξης ή υλοποίησης σημαντικών ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
• Οικονομία: Σοβαρό δυσμενές σοκ που θα επηρεάσει το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και θα επιδεινώσει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα
Latest News
Τα χαρτονομίσματα φεύγουν, το ψηφιακό ευρώ αργεί και τα crypto τρέχουν - Παρεμβάσεις Χατζηδάκη - Στουρνάρα για τις απάτες
Τι είπαν Χατζηδάκης - Στουρνάρας για το ψηφιακό ευρώ και το θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα - Τι προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Προσοχή... στο επενδυτικό κενό των 81,3 δισ. - Αγεφύρωτο 14 χρόνια μετά την κρίση
Μία από τις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της Eurobank, αφορά την κάλυψη του κενού καθαρών επενδύσεων παγίων
Βουτιά στις τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο - Η επίδοση της Ελλάδας
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 0,6% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εθνική Τράπεζα: Τι φέρνει η αναθεώρηση του ΑΕΠ [γραφήματα]
Πώς η δυναμική των επενδύσεων επηρεάζει καταλυτικά την ελληνική οικονομία - Οι επιμέρους συνιστώσες του ελληνικού ΑΕΠ
Πώς κινήθηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω Εξωδικαστικού τον Οκτώβριο [γραφήματα]
Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Στα 8,5 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες αρχικές οφειλές, αυξημένες κατά 129,73% από τον Οκτώβριο του 2023
Νέα ρύθμιση οφειλών έως και 60 δόσεις από το Δήμο Αθηναίων
Στη ρύθμιση υπάγονται κάθε είδους οφειλές που βεβαίωσε ο Δήμος Αθηναίων ταμειακά έως 31/10/2024 - Οι όροι και τα SOS της ρύθμισης
Ποιες ελληνικές βιομηχανίες ζουν το «αμερικάνικο όνειρο» - Το μήνυμα της κάλπης
Οι εκλογές στις ΗΠΑ και οι ελληνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού
Όλες οι αλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Οι φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τα πρόστιμα – φωτιά για όσους ρίξουν νέα Airbnb στο κέντρο της Αθήνας
Αύξηση 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Την προαναγγελία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ρεκόρ 15ετίας
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία - Τι έρχεται για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα
Το φορολογικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ