
Tο ποσό των 23,6 δισ. δολαρίων (32,5 δισ. δολάρια Καναδά θα πληρώσουν η British American Tobacco και η Japan Tobacco για να διευθετήσουν την μακροχρόνια αγωγή για τον καπνό στον Καναδά, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Philip Morris.
Οι καναδικές μονάδες των τριών καπνοβιομηχανικών κολοσσών, όπως αναφέρει το Reuters δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα το 2015, όταν δικαστήριο του Κεμπέκ επιδίκασε αποζημιώσεις σε περίπου 100.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν από τη δεκαετία του 1950 ότι το προϊόν τους προκαλούσε καρκίνο, άλλες ασθένειες και δεν προειδοποίησαν επαρκώς τους καταναλωτές.
British American Tobacco: Πώς παρέκαμψε τις κυρώσεις πουλώντας τσιγάρα στη Βόρεια Κορέα
Μετά από έφεση, δικαστήριο του Κεμπέκ επικύρωσε το 2019 την απόφαση του 2015 που επιδίκασε στους καπνιστές της καναδικής επαρχίας περίπου 15 δισ. δολάρια Καναδά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι καναδικές θυγατρικές των τριών μεγάλων καπνοβιομηχανιών να ζητήσουν προστασία από την πτώχευση.
Οι θυγατρικές βρίσκονται έκτοτε υπό δικαστική εποπτεία σε διαδικασία διαμεσολάβησης για τη διαπραγμάτευση ενός πιθανού διακανονισμού.
Η κατανομή του συνολικού ποσού του διακανονισμού μεταξύ των κολοσσών του καπνού παραμένει ανεπίλυτη, σύμφωνα με την Philip Morris.
H στάση των καπνοβιομηχανιών
«Αν και σημαντικά ζητήματα με το σχέδιο παραμένουν προς επίλυση, ελπίζουμε ότι αυτή η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, επιτρέποντας στην RBH (Rothmans, Benson & Hedges) και στους ενδιαφερόμενους φορείς της να επικεντρωθούν στο μέλλον», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris Jacek Olczak.Η Rothmans, Benson & Hedges είναι η καναδική μονάδα της Philip Morris.
Η British American Tobacco δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το προτεινόμενο σχέδιο σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα προς την εξεύρεση λύσης. Δεν παρείχε λεπτομέρειες για το σχέδιο που έκανε η Philip Morris.
Η BAT δήλωσε ότι η μονάδα της Imperial Tobacco Canada υποστήριξε το πλαίσιο και τη δομή του διακανονισμού και ότι ο διακανονισμός θα χρηματοδοτηθεί από τα μετρητά στο ταμείο και τα μετρητά που θα προκύψουν από τη μελλοντική πώληση προϊόντων καπνού στον Καναδά.
Οι μετοχές της BAT υποχώρησαν κατά 3,5% την Παρασκευή.
Η Philip Morris δήλωσε ότι η ψηφοφορία επί του σχεδίου θα γίνει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και, εάν γίνει αποδεκτή από τους ενάγοντες, η ακρόαση για την εξέταση της έγκρισης του σχεδίου θα αναμένεται στη συνέχεια το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
«Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν εάν πρόκειται να βρούμε ένα σχέδιο διακανονισμού που να είναι εφαρμόσιμο», δήλωσε η μονάδα JTI-Macdonald της Japan Tobacco, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια