
Η αγορά εργασίας μπορεί να ανέκαμψε και η ανεργία να υποχώρησε κάτω από το 10%, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραμένουν αρνητικά. Οι νέοι, οι γυναίκες και τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ παρατηρούνται εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ταυτοχρόνως εξακολουθεί να παρατηρείται το παράδοξο γεγονός με ανεργία κοντά στο 10% οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν το απαραίτητο προσωπικό.
Ως θετική χρονιά για τη απασχόληση καταγράφεται το 2024, στο πρώτο εξάμηνο του οποίου (Ιανουάριος – Ιούνιος), δημιουργήθηκαν 339.208 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ από την εποχή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ροών απασχόλησης.
Κεραμέως: Πιο κοντά στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας – Σταθερά κάτω από 10% τον Αύγουστο
Η ανεργία κάτω από το 10%
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία σταθεροποιείται κάτω από το 10% – συγκεκριμένα καταγράφηκε στο 9,5% τον προηγούμενο Αύγουστο, αλλά αποκλιμακώνεται με αργούς ρυθμούς (καθώς έχουμε εισέλθει στον «σκληρό πυρήνα»), ενώ ταυτοχρόνως εξακολουθούν να ισχύουν πολλά από τα αρνητικά ποιοτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας.
Η έμφυλη ανισότητα στην εργασία παραμένει αμετάβλητη, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι διπλάσιο σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο.
Ανά φύλο διαπιστώνεται ξανά σημαντική απόκλιση, αφού στους άνδρες η ανεργία κινείται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα (7,7%), συγκριτικά με τις γυναίκες (11,6%).
Ταυτοχρόνως, οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση φθάνει το 13%.
Όσον για την ανάλυση κατά ηλικία, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι, παρά τη μείωση που έχει συντελεστεί, η ανεργία στους νέους (15 – 24 ετών) παραμένει πολύ υψηλή, στο 19,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον γενικό μέσο όρο.
Στα στοιχεία αυτά αναφέρεται η υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζοντας ότι – παρά τις θετικές εξελίξεις – δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και επισημαίνει ότι θα πρέπει με στοχευμένες κινήσεις να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία και να δημιουργηθούν «νέες, ποιοτικές, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, κατέχει την δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων πίσω από την Ισπανία.
Στα αρνητικά της αγοράς εργασίας καταγράφεται και η εκρηκτική άνοδος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι συμβάσεις των οποίων καλύπτουν – περίπου – το 50% των νέων προσλήψεων.
Συγκεκριμένα το 2023 – σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ – καταγράφηκαν 3.214.205 νέες προσλήψεις από τις οποίες οι 1.651.220 ήταν πλήρους απασχόλησης και οι 1.562.985 αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Οι ελλείψεις
Στο μεταξύ στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει το «παράδοξο» οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν προσωπικό, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς εργασίας οι χαμηλοί μισθοί προσφερόμενοι μισθοί, η έλλειψη των ζητούμενων δεξιοτήτων, τα κάθε λογής χορηγούμενα επιδόματα και η μαύρη εργασία συντελούν καταλυτικά στην μη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας.
Έτσι καταγράφεται το γεγονός «παράδοξο» οι ελλείψεις εργατικών χεριών να ξεπερνούν τις 400.000 άτομα και οι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2024 θα φθάνουν τις 444.402 (στοιχεία Αυγούστου 2024).
Τα κενά αφορούν κυρίως τον τουρισμό και στην εστίαση με ελλείψεις 80.000 εργαζομένων, ενώ 12.000 εργατικά χέρια λείπουν από τις κατασκευές. Στη βιομηχανία οι ελλείψεις φθάνουν τις 18.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τις καταγραφές των εργοδοτών.
Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους και να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις