
Στη δίνη της ακρίβειας περιστρέφονται παραγωγοί και καταναλωτές, με τους μεν να επισημαίνουν τα προβλήματα και τις χαμηλές τιμές στην πώληση των προϊόντων τους και τους δε να βλέπουν τις τιμές στο ράφι να αυξάνονται.
«Το πρόβλημα της ακρίβειας το αντιμετωπίζουμε όλοι», λέει στο MEGA ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου αγροτικής ομοσπονδίας ν. Λάρισας.
«Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τα προϊόντα και δυστυχώς τα πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στο ράφι δύο και τρεις φορές ακριβότερα».
Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
«Όσον αφορά τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας φορέας ο οποίος είναι αρμόδιος να παίρνει τις κοινοτικές επιδοτήσεις, να ελέγχει και να τις αποδίδει στους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόβλημα δημιουργήθηκε σε 196.000 αγρότες, έχουν στείλει mail και ζητάνε περίπου 60.000.000 ευρώ ως επιστροφή, αχρεωστήτως καταβληθέντα από το έτος 2022 καθώς δεν υπήρχε τεχνικός σύμβουλος τότε και δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Πλήρωνε ό,τι να ‘ναι χωρίς καμία διαφάνεια».
Κραυγή αγωνίας για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων – Η περίπτωση της Τουρκίας
«Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, πάμε δηλώνουμε εκτάσεις οι οποίες δε μας ανήκουν, δηλώνουμε ζώα ενώ δεν έχουμε στην κατοχή μας ούτε ένα ζώο», συμπληρώνει.
Η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι
Πώς καταλήγουν όμως τα προϊόντα να έχουν τόσο αυξημένες τιμές στο ράφι;
Λαχανικά – κηπευτικά (στοιχεία Αυγούστου)
- Τιμές παραγωγού: Μείωση 14,4%
- Τιμές λιανικής: Αύξηση 3%
Παράδειγμα
Μήλα στάρκιν: Τιμή παραγωγού 70 λεπτά/κιλό. Τιμή στο ράφι από 1,70 €/κιλό
Εξέλιξη τιμής από το χωράφι στο ράφι:
– Παραγωγός: 0,70 €/kg
– Συγκομιδή: 0,10 € /kg (εργάτες)
– Αποθήκευση, Ψυγεία: 0,20 €/kg
– Μεταφορά: 0,15 €/kg (από ψυγείο στο τελάρο)
– Μεταφορικά: 0,07 €/kg
– Έξοδα συσκευασίας: 0,35 €/kg
– Λοιπά έξοδα: 0,13 €/kg (ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, κέρδος εμπόρων)
«Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», λέει στο MEGA ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝΚΑ, τονίζοντας ότι φτάνουν ακόμη ακριβότερα στα ράφια.
«Και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι παίρνουν φθηνότερες τιμές από ό,τι έπαιρναν πέρυσι και παράλληλα βλέπουμε τα προϊόντα ακριβότερα. Όταν μιλάτε για 70 λεπτά το ‘στάρκιν’ πως πουλάει ο παραγωγός, αυτό είναι η α’ ποιότητα που θα φτάσει στον καταναλωτή πάνω από 3 ευρώ. Μακάρι να έφτανε στο 1,70».
«Εκείνοι που ανεβάζουν τις τιμές είναι οι μεσάζοντες. Μας λένε οι κυβερνήσεις διαδοχικά ότι έξω οι μεσάζοντες από την αγορά αλλά δυστυχώς οι μεσάζοντες ζουν και βασιλεύουν. Όλο αυτό έχει αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή», υπογραμμίζει.
«Έλεγχοι στην αγορά δε γίνονται», λέει ο κ. Λεχουρίτης.
«Το σουπερμάρκετ προμηθεύεται προϊόντα για μία εβδομάδα, εγώ κάθε μέρα», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Σιδέρης, έμπορος οπωροκηπευτικών.
Τα προβλήματα στην παραγωγή
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις καιρικές συνθήκες αλλά και οι χαμηλές τιμές που πουλάνε τα προϊόντα τους, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, οδηγούν σε απόγνωση τους αγρότες.
«Ο αγροτικός κόσμος περνάει πολλές δυσκολίες», λέει στο MEGA η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Αμύνταιου.
Η κα Κρητικού, η οποία καλλιεργεί ροδάκινα, κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη περσινή χρονιά.
«Ζούμε από την παραγωγή των ροδάκινων, μια χρονιά πολύ δύσκολη φέτος, με την κλιματική αλλαγή να μη μας έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα, δεν κρατάνε, η ποσότητα που έμεινε αναπορρόφητη ήταν πολύ μεγάλη. Εμείς εδώ στο χωριό είχαμε χαλαζόπτωση πράγμα που δεν έκανε ελκυστικό το προϊόν. Το 40 – 50% της παραγωγής έμεινε μέσα στα χωράφια. Η τιμή ήταν πολύ χαμηλή».
Όπως λέει η ίδια:
«Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να καλλιεργήσουμε τη νέα χρονιά».
Παράνομες ελληνοποιήσεις
Πέρα από τα προβλήματα με τον καιρό και τα κόστη, οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων από τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Ραυτόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κρήτη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης έχουν κοινοποιήσει το ζήτημα.
«4.000.000 κιλά ντομάτες από την Τουρκία χωρίς κανέναν έλεγχο. Παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο φορτίο το οποίο προοριζόταν από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας, για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, επειδή δε συνοδευόταν από τα χαρτιά για τη φυτοπροστασία, την υγεία και όλα αυτά, το επέστρεψαν πίσω».


Latest News

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ