
Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ρωσίας φέτος, ξεπερνώντας την Ευρώπη, η οποία περιόρισε σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τα τελωνειακά στοιχεία της ασιατικής χώρας και εκτιμήσεις τιμών από το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, η Gazprom PJSC εξήγαγε 23,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο.
Αυτό συγκρίνεται με 22,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αγωγού που στάλθηκαν στους υπόλοιπους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στις ροές μέσω της Ουκρανίας και της σύνδεσης TurkStream.
Το τέλος του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη – Το στοίχημα και οι προκλήσεις για την Ελλάδα
Η Gazprom δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τα στοιχεία.
Η Gazprom αυξάνει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia, ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και έχει χωρητικότητα σχεδιασμού 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Οι συμφωνίες με την Κίνα
Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός συμφώνησε με την China National Petroleum Corp. για πρόσθετες αποστολές τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα διασφαλίσουν έγκαιρη αύξηση των ημερήσιων ροών στο μέγιστο επίπεδο συμβολαίου, το οποίο προηγουμένως είχε στόχο τις αρχές του 2025.
Η συμφωνία ήρθε καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου στην ασιατική οικονομία βρίσκεται σε άνοδο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι αναμένει ότι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 8% φέτος, «με επικεφαλής τον βιομηχανικό τομέα, αλλά και με την υποστήριξη της ηλεκτροπαραγωγής, των οικιακών και εμπορικών χρηστών και του τομέα των μεταφορών».
Ενώ η Gazprom σχεδιάζει να ενισχύσει τις ετήσιες προμήθειές της στην Κίνα κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω της λεγόμενης διαδρομής της Άπω Ανατολής από το 2027, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα κλάσμα από αυτό που έστελνε η εταιρεία στην Ευρώπη πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία το 2022.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, η Gazprom παραμένει μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Οι εξαγωγές μέσω αγωγών στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, δείχνουν οι υπολογισμοί του Bloomberg .
Καθώς η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης της Gazprom με την Ουκρανία λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και το Κίεβο δεν έχει πρόθεση να την παρατείνει, περίπου οι μισές από τις ροές φυσικού αερίου που πηγαίνουν στην Ευρώπη κινδυνεύουν να σταματήσουν.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες για την αντικατάσταση των ροών διαμετακόμισης, με το Αζερμπαϊτζάν να αποτελεί ενδεχομένως λύση, ωστόσο με τρεις μόλις, μήνες να απομένουν η συμφωνία δεν φαίνεται να είναι κοντά.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ