
Με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στη Μολδαβία να δίνει μια πύρρειο νίκη σε όσους υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έναντι εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, πληθαίνουν οι καταγγελίες για «ρωσικό δάκτυλο» στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
«Σημειώσαμε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο πρωτοφανούς ανάμειξης και εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας (…) με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Είναι μία εν εξελίξει προσπάθεια της Ρωσίας και των συμμάχων της – όχι μόνο κατά της Μολδαβίας, αλλά επίσης και κατά άλλων χωρών – και είναι μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Δεν έχουν όρια. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση… Σεβόμαστε τις αρχές και τους νόμους, αλλά η Ρωσία, οι πράκτορες και οι άνθρωποί της όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Στάνο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην περιοχή της Γκαγκαουζίας, όπου ο ρώσος ολιγάρχης Ilan Șor, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα λούνα παρκ στην περιοχή, φαίνεται ότι έχει μεγάλη επιρροή.
«Πύρρειος νίκη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας – Η δύσκολη επόμενη ημέρα
Όπως γράφουν οι Financial Times η αστυνομία της Μολδαβίας κατηγόρησε τον ολιγάρχη, , ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του, καθώς και τεράστια ρωσικά κεφάλαια, για να διευθύνει ένα στενό δίκτυο ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, το οποίο μπορεί να δωροδοκήσει αναπτύξει για να ψηφίσει για λογαριασμό της Μόσχας.
Αξιωματούχοι λένε ότι αυτό το δίκτυο ενεργοποιήθηκε με μεγάλη αποτελεσματικότητα την Κυριακή.
Τεράστια ποσά για τη Μολδαβία
Μολδαβός αξιωματούχος, αναφέρει στους FT ότι Ρωσία ξόδεψε ποσό ίσο περίπου με το 1% του ΑΕΠ της Μολδαβίας σε προσπάθειες παρέμβασης στη διπλή ψηφοφορία και αναμένεται να διπλασιάσει τις προσπάθειές της το επόμενο έτος, όταν η πρώην Σοβιετική χώρα θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές εκλογές.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και είπε ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει καταστείλει τις φιλορωσικές απόψεις.
Πριν από την ψηφοφορία, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μολδαβίας κατηγόρησε απευθείας τον Șor, ο οποίος έφυγε από τη χώρα το 2019 αφού καταδικάστηκε για μαζική υπεξαίρεση και τώρα είναι Ρώσος πολίτης που ζει στη Μόσχα. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για δωροδοκία ψηφοφόρων.
Με πληθυσμό περίπου 150.000, η Γκαγκαουζία θεωρείται ανεξάρτητη επαρχία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, πριν αποδεχτεί το αυτόνομο καθεστώς στη Μολδαβία.
Για δεκαετίες, η Μόσχα εργάστηκε για να ενισχύσει τα τοπικά παράπονα σε μια προσπάθεια να μετατρέψει την περιοχή σε μοχλό επιρροής στο Κισινάου.
Και όπως τονίζουν οι FT, προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιθυμία των Γκαγκαούζων, μιας τουρκικής εθνικής μειονότητας, για μια ανεξάρτητη πορεία, βασιζόμενη επίσης στο γεγονός ότι πολλοί είναι Ρωσόφωνοι, καθώς και Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Πολλοί παρακολουθούν επίσης τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ανίκανοι να παρακολουθήσουν κανάλια της Μολδαβίας κυρίως στη ρουμανική γλώσσα.
Οι διπλές εκλογές
Οι Μολδαβοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή όχι μόνο για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αλλά και για να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους, σε μία κρίσιμη διπλή ψηφοφορία για το μέλλον της περίκλειστης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας των 2,5 εκατ. ψυχών, εν μέσω καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, η νυν πρόεδρος Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με σχεδόν 42%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, έναν φιλορώσο πρώην εισαγγελέα, που λαμβάνει περίπου 26%.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.
Ιστορικές επιλογές στη Μολδαβία
Η Σάντου είχε θέσει το δημοψήφισμα ως ένα ιστορικό δίλημμα για το πρώην σοβιετικό έθνος: να επιλέξει μεταξύ στενότερης ενσωμάτωσης με τη Δύση και της επιστροφής στο ρωσικό μαντρί.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ναι υπερψηφίστηκε με 50,38% μετά την καταμέτρηση των ψήφων από 99,37% των εκλογικών τμημάτων- μια εκπληκτικά μικρή νίκη με μόλις 11.300 ψήφους σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως μια σημαντική πλειοψηφία στη Μολδαβία —μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία— να υποστηρίζει την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια