
Η πλατφόρμα Rebrain Greece θέτει τα θεμέλια για την επιστροφή χιλιάδων στελεχών, τα οποία επιθυμούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα
Για πολλά χρόνια αναλωνόμαστε σε θεσμικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο στο απλώς να αναπαράγουμε ένα από τα τεράστια πρόβληματα για την ελληνική κοινωνία, αυτό του “brain gain” – δηλαδή, την επιστροφή στην Ελλάδα των ταλέντων που μετανάστευσαν αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες αλλά και συνθήκες εργασίας.
Rebrain Greece – Μιχαηλίδου: Οι 3 πυλώνες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ταλέντα της
Σήμερα, το Rebrain Greece εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Η πλατφόρμα αυτή θέτει τα θεμέλια για την επιστροφή χιλιάδων στελεχών, τα οποία επιθυμούσαν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, αλλά περίμεναν το σωστό ‘‘timing’’ και τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε η επιστροφή τους να αξίζει και να μην νιώθουν ότι θα πρέπει να συμβιβάσουν τα ‘‘θέλω’’ τους.
Σήμερα, το Rebrain Greece εστιάζει στη λύση και όχι στο πρόβλημα
Με τη πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως, δημιουργείται μια νέα δυναμική που μπορεί να μετατρέψει την επιθυμία σε πράξη, επαναπατρίζοντας σημαντικό αριθμό ταλέντων σε διαφορετικούς κλάδους που θα συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Ο μηχανισμός διασύνδεσης του Rebrain Greece έχει ως βασικό στόχο την προώθηση δράσεων για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων, με σκοπό την κάλυψη θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει τόσο τον επαναπατρισμό χιλιάδων Ελλήνων που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν τα χρόνια της κρίσης, όσο και την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων που ταλανίζει την ελληνική αγορά εργασίας.
Με βασικό γνώμονα την τεχνολογία και την εξωστρέφεια, εταιρείες υψηλού κύρους και κεφαλαιοποίησης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τις ειδικότητες που χρειάζονται μέσα από μία εκτενή λίστα επαγγελμάτων υψηλής εξειδίκευσης και να καλέσουν για συνέντευξη τους υποψήφιους που θεωρούν κατάλληλους. Αυτή η “γέφυρα” επαναπατρισμού θυμίζει ίσως το γνωστό σε όλους μας LinkedIn για την εύρεση εργασίας, αλλά με μια πολύ βασική διαφορά: η πλατφόρμα δημιουργήθηκε και απευθύνεται στους Έλληνες της διασποράς με γνώμονα τα δεδομένα και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η διαδικασία είναι σαφώς ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, τόσο για τους υποψήφιους εργαζομένους όσο και για τις εταιρείες που επιθυμούν να προσλάβουν, διευκολύνοντας την άμεση σύνδεση και την ανταλλαγή ευκαιριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν και υποστηρίζουν αυτη τη πρωτοβουλία είναι από τις πλέον εδραιωμένες, καθώς είτε ανήκουν στον δείκτη ATHEX Large Cap είτε συγκαταλέγονται στις μεγάλες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενα events του REBRAIN Greece, όπως αυτό στο Λονδίνο, και θα παρευρεθούν σε μελλοντικές διοργανώσεις, όπως το event που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 30 Νοεμβρίου. Η παρουσία τους σε αυτες τις εκδηλώσεις ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του προγράμματος και θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους Έλληνες επαγγελματίες πίσω στη χώρα μας.
*Ο Γιώργος Ζαΐρης εργάζεται ως Senior Manager στη Grant Thornton και ειδικεύεται στη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Δημόσιους Φορείς. Πιο συγκεκεριμένα, εξειδικεύεται σε θέματα αποτίμησης χαρτοφυλακίων και δανείων των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και τη διαχείριση κινδύνου και υποψήφιος διδάκτωρ Οικονομικών της Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα