
Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, ο οποίος συνέχισε να καταγράφει κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τις αποδόσεις όλων των επιμέρους αγροτικών προϊόντων να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, αναφέρει στο μηνιαίο Δελτίο Αγροτικών Προϊόντων το Οκτωβρίου της τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες για το φαινόμενο La Niña αναμένονται ευνοϊκές για το τρέχον διάστημα (Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2024) με πιθανότητα 60% και εκτιμάται ότι θα παραμείνει ενεργό μέχρι τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2025.
Πολυεθνικές τροφίμων: Γιατί οι κορυφαίοι όμιλοι αναζητούν νέους δρόμους ανάπτυξης
Αν και οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη συρρίκνωση της παραγωγής σιταριού και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν ενισχύοντας τις τιμές του, οι διαχειριστές διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις πώλησης λόγω της περιορισμένης κινεζικής ζήτησης και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών σε χώρες- παραγωγούς.
Για τη ζάχαρη, η ύπαρξη δυσμενών καιρικών συνθηκών (επανεμφάνιση La Niña) στη Βραζιλία, πιθανά να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της. Οι ενδεχόμενες αυξημένες εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ, λόγω μειωμένης πιθανά κινεζικής παραγωγής, αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή του, με τους διαχειριστές να περιορίζουν τις θέσεις πώλησης, όπως αντίστοιχα και για τη σόγια λόγω αυξημένων αμερικανικών εξαγωγικών πωλήσεων προς την Κίνα.
Για τον χυμό πορτοκαλιού, η συνέχιση των αρνητικών προκλήσεων στην παραγωγή πορτοκαλιών (τυφώνες, ασθένειες, La Niña), δύναται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις τιμές του. Οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ βαμβακιού πιθανά να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο λόγω της αδύναμης εικόνας της Κίνας, αλλά και ενός μειωμένου παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.
Για τα βοοειδή, οι προβλέψεις για πιθανό περιορισμό της προσφοράς βοοειδών και η ενισχυμένη ζήτηση, δύναται να λειτουργήσουν ευεργετικά στις τιμές τους.
Η αυξημένη παραγωγή ρυζιού στις μεγάλες ασιατικές χώρες ενδεχομένως να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του, όπως και η υποτονική ζήτηση ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης στους περιορισμούς των ινδικών εξαγωγών ρυζιού.
Σιτάρι
Οι παγκόσμιες μηνιαίες προβλέψεις για την αγορά σιταριού το 2024/25 (USDA) αφορούν χαμηλότερη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο, αλλά ελαφρώς υψηλότερα αποθέματα. Η παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί, ακόμα χαμηλότερα, στους 794,1 εκατ. τόνους (-2,8 εκατ. τόνους), με μειωμένες προβλέψεις για την παραγωγή της Ε.Ε., της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Παράλληλα, και η κατανάλωση εκτιμάται μειωμένη σε 802,5 εκατ. τόνους (-2,4 εκατ. τόνους) λόγω χαμηλότερης χρήσης σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση. Αντίθετα, τα αποθέματα αναμένονται ελαφρά υψηλότερα σε 257,7 εκατ. τόνους (+0,5 εκατ. τόνους), παραμένοντας στο επίπεδο του 2015/16 και ενισχύοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση στο 32,11% (από 31,95%).
Το εμπόριο προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς σε 215,8 εκατ. τόνους (-0,7 εκατ. τόνους) λόγω μειωμένων εξαγωγών από την Ε.Ε., που αντισταθμίζονται εν μέρει από την ενίσχυση των ουκρανικών εξαγωγών. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών. Ωστόσο, οι διαχειριστές εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ, καθώς εκτός των αδυναμιών της κινεζικής ζήτησης, η πρόσφατη βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε βασικές χώρες παραγωγούς (ΗΠΑ, Ρωσία, Αργεντινή) δύναται να έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή και αρνητική επίδραση στην τιμή.
Ζάχαρη
Σύμφωνα με τις μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA, η συνολική παραγωγή ζάχαρης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα (σε 9,495 εκατ.
τόνους από 9,474 εκατ. τόνους, προερχόμενη από αύξηση της παραγωγής ζαχαροκάλαμου), ενώ η κατανάλωση προβλέπεται να διατηρηθεί αμετάβλητη σε 12,505 εκατ. τόνους και τα αποθέματα εκτιμώνται αυξημένα σε 1,788 εκατ. τόνους, ενισχύοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 14,30% (από
14,20%). Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να έχει αρνητική
επίδραση στην τιμή της.
Οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν, το τελευταίο διάστημα, οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña), κάτι που αναμένεται να έχει θετική συνεισφορά στην τιμή της ζάχαρης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα, με τους διαχειριστές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις αγοράς στα ΣΜΕ.
Καλαμπόκι
Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή καλαμποκιού το 2024/25 αναθεωρήθηκαν περαιτέρω πτωτικά σε 1,217.2 εκατ. τόνους (-1,4 εκατ. τόνους), προερχόμενες από σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ουκρανίας, με την παραγωγή στις ΗΠΑ να αναμένεται ελαφρά ενισχυμένη σε 386,2 εκατ. τόνους (+0,4 εκατ. τόνους). Η κατανάλωση αναμένεται σημαντικά αυξημένη σε 1,223.3 εκατ. τόνους (+3,5 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα προβλέπονται μειωμένα σε 306,5 εκατ. τόνους (-1,8 εκατ. τόνους), μειώνοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 25,05% (από 25,28%).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μειωμένη προσφορά και η ενισχυμένη ζήτηση δύναται να έχουν θετική επίδραση στην τιμή του, μια τάση που αποτυπώθηκε πρόσφατα στις τιμές των ΣΜΕ.
Παράλληλα, καθώς η κινεζική παραγωγή καλαμποκιού για το 2024 αναμένεται μειωμένη (-7%) λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είναι πιθανό η χώρα να αυξήσει τις εισαγωγές καλαμποκιού, μεσοπρόθεσμα, επηρεάζοντας θετικά τις τιμές στα ΣΜΕ, αν και μέχρι στιγμής τα αποθέματα στην Κίνα είναι σχετικά άφθονα και η ζήτηση υποτονική. Ενδεικτικό των παραπάνω παραγόντων και λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή δέσμη μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας, οι διαχειριστές έχουν περιορίσει σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ.
Χυμός Πορτοκαλιού
Η παγκόσμια παραγωγή συμπυκνωμένου χυμούπορτοκαλιού για το 2024/25, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναθεωρήθηκε πτωτικά σε σχέση
με τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται σε 63,55 εκατ. κουτιά. Ειδικά για την Φλόριντα, εξαιτίας και του πρόσφατου τυφώνα
Milton, εκτιμάται σε 15 εκατ. κουτιά (-16,5% σε σχέση με πέρυσι, χαμηλότερο επίπεδο από το 1933), ενώ ελαφρά ενίσχυση αναμένεται για την παραγωγή στην
Καλιφόρνια (47,70 εκατ. κουτιά).
Αποτέλεσμα των παραπάνω εκτιμήσεων ήταν οι τιμές στα ΣΜΕ να αγγίξουν ιστορικό υψηλό και οι διαχειριστές να συνεχίσουν να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις αγοράς. Οι ανησυχίες της αγοράς για το σημαντικό επίπεδο συρρίκνωσης της παραγωγής πορτοκαλιών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (τυφώνες, La Niña) αναμένεται, πιθανότατα, να συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά των τιμών στα ΣΜΕ, ενώ πιθανό αντιστάθμισμα σε αυτό αναμένεται να αποτελέσει το υψηλό επίπεδο αποτίμησής του (YTD +54,20%), ενισχύοντας τη ρευστοποίηση θέσεων και την αποκόμιση κερδών.
Βαμβάκι
Οι μηνιαίες εκτιμήσεις του USDA για το βαμβάκι το 2024/25 κάνουν λόγο για ενισχυμένη παραγωγή και ελαφρά μειωμένη κατανάλωση, αποθέματα και εμπόριο. Η παραγωγή αναμένεται να ενισχυθεί σε 116,64 εκατ.μπάλες (+220.000 μπάλες) λόγω υψηλότερης εκτιμώμενης παραγωγής στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, οι οποίες αναμένεται να αντισταθμίσουν την μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ. Αντίθετα, η κατανάλωση αναμένεται ελαφρά μειωμένη σε 115,74 εκατ. μπάλες λόγω μειωμένης ζήτησης, όπως και τα αποθέματα σε 76,33 εκατ. μπάλες (-160.000 μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση χαμηλότερα, σε 65,94% (από 66,08%). Το εμπόριο προβλέπεται κοντά στις 42,5 εκατ. μπάλες (-500.000 μπάλες), χαμηλότερο από το 2023/24, λόγω μειωμένων κινεζικών εισαγωγών, ενώ αυξημένες αναμένονται οι βραζιλιάνικες εξαγωγές. Αν και οι μειωμένες προβλέψεις, ειδικά για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, (-300.000 μπάλες στην παραγωγή βαμβακιού στις 14,2 εκατ. μπάλες) δύναται να ενισχύσουν τις τιμές στα ΣΜΕ, οι θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ δείχνουν να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, πιθανά λόγω των αδυναμιών της κινεζικής οικονομίας, ταυτόχρονα με την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών βαμβακιού.
Σόγια
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας για το 2024/25, σύμφωνα με τo USDA, εκτιμάται μειωμένη σε 428,9 εκατ. τόνους (-0,3 εκατ. τόνους) προερχόμενη από
πτωτική αναθεώρηση στην παραγωγή της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. Παράλληλα, και η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρά μειωμένη σε 402,7 εκατ. τόνους (-0,3 εκατ. τόνους), ενώ τα αποθέματα ελαφρά ενισχυμένα σε 134,7 εκατ. τόνους (+0,1 εκατ. τόνους), μειώνοντας ελαφρά τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 33,44%
(από 31,99%).
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι πιθανό η οριακά μειωμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, να λειτουργήσει
θετικά στην τιμή της. Παράλληλα, τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις εξαγωγικές πωλήσεις σόγιας των ΗΠΑ, φτάνοντας τους 1,7 εκατ. τόνους σε μηνιαίο επίπεδο παρά την ενδυνάμωση του δολαρίου, με την Κίνα να παραμένει κορυφαίος αγοραστής, εκτιμούν οι αναλυτές ότι αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στις τιμές βραχυπρόθεσμα, λαμβανομένης και της λήψης των μέτρων στήριξης της κινεζικής οικονομίας. Εξαιτίας των παραπάνω παραγόντων, παρατηρείται μια αντιστροφή της πτωτικής τάσης των τιμών της σόγιας, με τους διαχειριστές να προβαίνουν σε κλείσιμο των θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ.
Ακατέργαστο Ρύζι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, οι μηνιαίες προβλέψεις για την αγορά του ρυζιού το 2024/25 αφορούν ενισχυμένη παραγωγή, εμπόριο, αποθέματα και
ελαφρά ενισχυμένη κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή αναμένεται σε 530,4 εκατ. τόνους (+3,1 εκατ. τόνους), η κατανάλωση σε 528,1 εκατ. τόνους (+0,6
εκατ. τόνους) και τα αποθέματα σε 182,2 εκατ. τόνους (+5,0 εκατ. τόνους), ενισχύοντας τον δείκτη αποθέματα/ κατανάλωση στο επίπεδο του 34,50% (από 33,59%).
Παράλληλα, το εμπόριο αναμένεται να ενισχυθεί σε 56,3 εκατ. τόνους (+2,3 εκατ. τόνους). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η αυξημένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), ειδικότερα στις μεγάλες ασιατικές χώρες, δύναται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του ρυζιού βραχυχρόνια, όπως και η υποτονική καταναλωτική ζήτηση, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης απαγόρευσης των περιορισμών στις ινδικές εξαγωγές ρυζιού. Παρόλα αυτά, οι διαχειριστές εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τις θέσεις αγοράς στα ΣΜΕ.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ