
Σύμφωνα με το άρθρο 55 του ν. 4663/2020, προβλέπεται η δυνατότητα του καθ’ ου ή των καθολικών διαδόχων του να ζητήσουν την ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης. Κάθε ένας από τους αρχικούς συγκυρίους ή τους καθολικούς διαδόχους τους έχει το δικαίωμα να επιδιώξει την ανάκληση αυτόνομα. Ωστόσο, οι ειδικοί διάδοχοι δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα και δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση για την ανάκληση, όπως κρίθηκε με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Ολ. 1297/2024).
Με βάση αυτή τη διάταξη, η συντελεσμένη απαλλοτρίωση που έχει κηρυχθεί υπέρ του Δημοσίου ή άλλων δημοσίων φορέων μπορεί να ανακληθεί υποχρεωτικά εάν υποβληθεί σχετική αίτηση από πρόσωπο που έχει δικαίωμα. Η ανάκληση δικαιολογείται είτε όταν δηλώνεται ότι το απαλλοτριωθέν ακίνητο δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που αρχικά προοριζόταν είτε όταν παρέλθει μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιο άλλο σκοπό δημόσιας ωφέλειας.
Η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι τα πρόσωπα που είχαν στην κατοχή τους τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα κατά τη στιγμή της απαλλοτρίωσης, όπως και οι καθολικοί διάδοχοί τους, νομιμοποιούνται να ζητήσουν την ανάκληση, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους είχαν ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση κατά το παρελθόν. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι ούτε εμπράγματο ούτε ενοχικό, αλλά καθαρά διαδικαστικό. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την ανάκληση από τη Διοίκηση ή να προσφύγουν ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου σε περίπτωση άρνησης της αίτησής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί διάδοχοι των αρχικών ιδιοκτητών δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αυτή την αίτηση. Κατά τα άρθρα 2 Κ.Α.Α.Α. και 1116, 994 ΑΚ, κάθε αρχικός συγκύριος ή καθολικός διάδοχός τους μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αυτό για το ποσοστό συνιδιοκτησίας που του ανήκει, χωρίς να εξαρτάται από τις ενέργειες ή την αδράνεια των υπόλοιπων συγκυρίων ή συγκληρονόμων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε από όλους τους συγκυρίους από κοινού είτε από καθένα ξεχωριστά για το ιδανικό μερίδιο που του ανήκει.
Η δυνατότητα ανάκλησης ισχύει και για τον συγκληρονόμο ενός αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος νομιμοποιείται να ζητήσει την ανάκληση για το δικό του μερίδιο. Ωστόσο, μειοψηφική άποψη θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η ανάκληση μόνο για ένα ιδανικό μερίδιο του απαλλοτριωθέντος ακινήτου.
Τέλος, κρίθηκε ότι ο σκοπός για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η απαλλοτρίωση πρέπει να έχει επιτευχθεί πλήρως, και εάν ο σκοπός αυτός δεν έχει υλοποιηθεί ή δεν εξυπηρετεί πλέον το δημόσιο συμφέρον, οι ενδιαφερόμενοι νομιμοποιούνται να αιτηθούν την ανάκληση της συντελεσμένης απαλλοτρίωσης.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο